Roma și The Favourite cele mai multe nominalizări la Oscar 2019

Oscar 2019

Roma și The Favourite domină cu câte 10 nominalizări la Oscar 2019, în timp ce Black Panther este primul film bazat pe benzi desenate nominalizat pentru cel mai bun film

Au fost anunțate nominalizările pentru cea de-a 91-a ediție a galei de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc pe 24 febriuarie la Dolby Theater din Los Angeles și va fi prima dată în 30 de ani când nu vom avea niciun prezentator. Ultima dată când ceremonia nu a avut un prezentator a fost în 1989, la cea de 61-a ediție. Două filme, Roma și The Favourite au primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar 2019, în număr de zece. Sunt urmate, cu opt nominalizări fiecare, de A Star is Born și Vice.

Nu e nicio surpriză pentru nimeni că Roma domină nominalizările de anul acesta, nici măcar faptul că i s-a alăturat în fruntea topului The Favourite, deși poate totuși nimeni nu se aștepta ca filmul lui Yorgos Lanthimos să prindă chiar 10 nominalizări. În mod total nesurprinzător, cele două sunt nominalizate și la categoria cel mai bun film, alături de A Star is Born, Green Book și Vice. O surpriză relativ mică este nominalizarea lui Bohemian Rhapsody la categoria cel mai bun film. De ce surpriză? Pentru că nimeni nu se aștepta la această nominalizare după cât de prost a fost primit filmul de critici. Dar se pare că pe lângă public, și membrii Academiei Americane de Film au apreciat destul actul artistic și trăirile pe care ți le oferă acest film pentru a-l propune pentru nominalizare.

Una din cele mai mari surprize de anul ăsta este apariția lui Black Panther între nominalizații la categoria cel mai bun film. Toată lumea se aștepta ca filmul celor de la Marvel să primească nominalizări, unele chiar și în alte categorii de cât celse tehnice. Poate pentru Chadwick Boseman sau Michael B. Jordan sau chiar pentru regia lui Ryan Coogler. Dar nimeni nu se aștepta la o nominalizare între cele mai bune filme ale anului trecut. Sincer, nici eu nu mă așteptam și cred în continuare că e cam mult, deși nu sunt de acord cu cei care spun că filmul este slab. Pot să spun cu mâna pe inimă că era mult mai bine pentru academie dacă primul film bazat pe benzi desenate nominalizat la categoria asta ar fi fost Logan anul trecut. Ar fi fost o confirmare pentru rolul cu care a ajuns să fie identificat Hugh Jackman.

Alfonso Cuaron face istorie anul acesta la Oscaruri, fiind primul artist din istorie care e nominalizat în același an și pentru același film și pentru regie și pentru imagine. Cuaron își rotunjește numărul nominalizărilor de anul acesta cu cele pentru cel mai bun film (în calitate de producător) și cel mai bun scenariu original. Dacă ar fi fost nominalizat și la montaj (premiu câștigat în 2014 pentru Gravity) ar fi egalat recordul pentru numărul de nominalizări primite de o persoană într-un an. Spike Lee primește prima sa nominalizare pentru regie pentru filmul BlacKKKlansman, la 3 ani după ce a primit premiul Oscar pentru întreaga carieră.

intre cei ce lipsesc cu desăvârșire dintre nominalizați o să o mentionez pe Emily Blunt, care a avut un an incredibil cu roluri în A Quiet Place și Mary Poppins Returns. O altă lipsă neașteptată de pe lista nominalizaților o reprezintă cea a filmului First Man. Nici regizorul Damien Chazelle nici protagonistul Ryan Gosling nu au primit nominalizări, deși când a fost lansat filmul în septembrie la Festivalul de la Veneția era considerat unul dintre favoriții la Oscar. O ultimă surpriză neplăcută, pentru el în primul rând, este lipsa lui Bradley Cooper dintre nominalizații la categoria cel mai bun regizor. Totuși, Cooper are șanse de a nu merge acasă cu mâna goală în 24 februarie, fiind nominalizat pentru rolul făcut în A Star is Born.

Lista completă a nominalizaților la Oscar 2019 poate fi consultată AICI.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim