Ce e motion smoothing și de ce să îl dezactivezi (sau nu) pe TV-ul tău

Mari actori și regizori de la Hollywood au creat o mișcare prin care încearcă eliminarea efectului de motion smoothing de pe toate televizoarele

Actori și regizori celebri de la Hollywood au pornit o adevărată luptă împotriva efectului de motion smoothing ce poate fi găsit pe majoritatea televizoarelor de generație nouă. După ce o seamă de regizori din noua gardă de la Hollywood, de la James Gunn la Rian Johnson și de la Christopher Nolan la Paul Thomas Anderson și-au făcut publică dezaprobarea folosirii acesteui efect atunci când te uiți la filme, iată că nume și mai importante au intrat în joc. Tom Cruise împreună cu regizorul Christopher McQuarrie au postat pe twitter un video în care explică de ce nu e bine să privim filme având efectul de motion smoothing activat.

Chiar și Netflix a intrat în horă și recomandă abonaților să oprească efectul de motion smoothing atunci când se uită la filme. Recomandările de la Netflix au venit pe microsite-ul MyRoma pentru a îndemna abonații să se uite la Roma în condiții optime, exact așa cum și-a dorit regizorul. Printre o serie întreagă de recomandări, împărțite pentru diferite categorii de utilizatori, găsim și recomandarea privind oprirea efectului de motion smoothing.

Acum că v-am înnebunit puțin cu efectul acesta, hai să vedem exact ce înseamnă acest motion smoothing sau motion interpolation. Așadar motion smoothing e un efect prin care este crescut artificial numărul de cadre pe secundă prin adăugarea unor cadre artificiale într-un video pentru a elimina efectul de motion blur. Acest motion blur apare în mod natural la filme deoarece acestea sunt înregistrate în mod tradițional cu 24 de cadre pe secundă. Eliminarea motion blur-ului din filme transformă imaginea filmelor din cea traditională într-una foarte realistă, în genul celor pe care le vedem la știri, telenovele sau soap-opera. Acesta este și unul din motivele pentru care efectul mai este cunoscut în SUA și ca „efectul soap-opera”.

Original vs. Motion smoothing

Dacă există setarea pe televizor, înseamnă că trebuie ca acest efect să aibă utilitatea lui, nu? Răspunsul este da. Televizoarele din generațiile mai noi au această setare pentru a produce o imagine impecabilă în timpul transmisiunilor în direct ale televiziunilor, în special în timpul transmisiunilor sportive, acolo unde avem parte de mișcări rapide care trebuie văzute clar, fără acel motion blur pe care îl avem în timpul filmelor. Însă efectul negativ al acestui efect este că filmele nu vor fi afișate așa cum ar trebui ele să fie văzute. Mai mult, o mare parte dintre aceste televizoare vin cu acest efect activat din oficiu.

Motion Smoothing – activat sau nu?

Până la urmă, totuși, ce ar trebui să facem? Să dezactivăm acest efect sau să îl lăsăm activ pe televizor? Deși personal îmi vine să mă alătur celor care vor acest efect dispărut, pentru că atunci când prind un film pe un televizor cu efectul pornit am impresia că mă uit la Tânăr și Neliniștit, răspunsul cel mai onest ar fi că… depinde. Depinde în primul rând de tine. Dacă tu te uiți într-o proporție mare la televizor la sport, emisiuni sau știri sau dacă îl folosesti pentru gaming, e sigur că nu te va deranja acest efect, chiar îți va place rezultatul final. Însă dacă televizorul tău stă în cea mai mare parte pe filme, indiferent că e pe posturile TV sau platformele de streaming, recomandarea mea e să oprești motion smoothing-ul. Deși există voci care spun că trebuie să acceptăm avansul tehnologic, totuși filmele ar trebui văzute așa cum au fost gândite și concepute de regizorii lor. Ar mai fi o variantă, una de compromis, dar asta nu e pentru oricine. Și depinde și de tipul de televizor pe care îl ai. Varianta asta ar fi să pornești s oprești efectul de motion smoothing în funcție de ceea ce privești la TV. Dar asta necesită ceva muncă și depinde de gradul de comoditate și de pretențiile fiercaruia.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim