Filme româneşti în competiţie la Festivalul De Film de la Cannes 2016

Anul acesta filmul românesc este extrem de prezent la Festivalul de Film de la Cannes, având nu mai puţin de două filme în competiţia pentru Palme d’Or, plus o co-producţie minoritară, produsă de ada Solomon.  Pe lângă filmele care vor lupta pentru Palme d’Or, avem şi două scurtmetraje româneşti în competiţie.

Filmele Sieranevada al lui Cristi Puiu şi Bacalaureat al lui Cristian Mungiu, alături de co-producţia Germano-Austriaco-Românească Toni Erdmann, produsă de Ada Solomon, vor concura anul acesta la Cannes în competiţia oficială. Alături de acestea, prezenţa românească de anul acesta de la Cannes este întregită de scurtmetrajele 4 P.M. Sfârşitul Lumii (Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Sarga), care va participa în competiţia de scurtmetraje şi de Toate fluviile curg în mare (Alexandru Badea), care va participa în cadrul selecţiei Cinefondation, dedicată filmelor studenţeşti.  La secţiunea Un Certain regard a fost selecţionat şi filmul Câini al regizorului Bogdan Mirică.

Sieranevada, filmul lui Cristi Puiu, este o coproducţie România – Franţa – Bosnia & Herţegovina – Croaţia – Macedonia, beneficiază de un scenariu scris de regizor şi îi are în rolurile principale pe Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache. Bugetul filmului este estimat în jurul sumei de 1.4 milioane de euro. Cristi Puiu a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin în 2004 pentru scurtmetrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, în timp ce în 2005 câştiga secţiunea Un certain regard de la Cannes cu filmul Moartea domnului Lăzărescu.

Cristian Mungiu ajunge pentru a treia oară în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes cu lungmetrajul Bacalaureat. Filmul, o coproducţie România-Franţa-Belgia, vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte şi este primul film al lui Mungiu care are în centru un personaj masculin. Mungiu este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, în 2007, pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. În 2013, Cristian Mungiu a fost primul cineast român invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, într-un juriu prezidat de Steven Spielberg.

Câini este debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică şi va avea pemiera mondială la Festivalul de la Cannes, în cadrul secţiunii UN Certain Regard, secţiune dedicată artiştilor care aduc un stil nou şi care încurajează creaţiile îndrăzneţe şi originale. Filmul este un thriller al cărui acţiune are loc undeva în apropierea graniţei cu Ucraina  şi îi are în rolurile principale pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu.

Pe lângă filmele româneşti, în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes găsim nume sonore cum ar fi Pedro Almodovar cu al său Julieta, Park Chan-Wook cu The Handmaiden, Sean Penn cu The Last face sau Nicholas Winding Refn cu al său The Neon Demon. Festivalul va fi deschis de proiecţia filmului Cafe Society al lui Woody Allen, în timp ce în afara competiţiei vor rula filme ca The BFG al lui Steven Spielberg, Money Monster al lui Jodie Foster sau The Nice Guys al lui Shane Black, cu Ryan Gosling şi Russell Crowe în rolurile principale. Pentru line-up-ul complet al festivalului, puteti accesa site-ul oficial al evenimentului.

Festivalul de Film de la Cannes a ajuns la a 69-a ediţie şi va avea loc anul acesta între 11 şi 22 mai. Juriul competiţiei este prezidat de George Miller (Mad Max: Fury Road). Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul din cele mai mari evenimente de profil din lume şi este organizat în fiecare an în luna mai, începând cu anul 1946.

Foto: Mandragora/Sieranevada

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim