Azi începe Festivalul de la Sundance cu două filme româneşti pe listă

Astăzi începe în Utah Sundance Film Festival, cel mai mare festival de film dedicat filmului independent din Statele Unite. Fondat în urmă cu peste 35 de ani de Robert Redford, ediţia de anul acesta are loc de astăzi până în 1 februarie în Park City, Salt Lake City şi Ogden, Utah. Pentru această ediţie au fost alese 118 lungmetraje reprezentând 29 de ţări, dintre care 45 de regizori debutanţi, 19 dintre aceştia aflându-se în cele 4 secţiuni ale competiţiei. Din 118 lungmetraje care vor rula în cadrul festivalului, 103 vor fi premiere mondiale. În prima zi a festivalului, 22 ianuarie 2015, vor fi proiectate câte un film din fiecare secţiune a competiţiei oficiale, plus un program de scurtmetraje.

Photography by Kev Williams

Dan Chiorean (Zamfir) – Chuck Norris vs. Communism

Anul acesta, între filmele participante avem şi două filme româneşti: Palatul Pionierilor al lui Bobby Păunescu care va fi proiectat în secţiunea Special Events şi co-producţia englezo-germano-română Chuck Norris vs. Communism care concurează în competiţia oficială a festivalului la categoria Documentar Internaţional.

Chuck Norris vs Communism ne prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenti ai Securitatii, Irina Nistor a tradus peste 5,000 de filme străine în Romania comunistă a anilor ‘80. Astfel românii au avut ocazia să vadă ceea ce le era interzis în mod oficial (filme sângeroase, bogăţii occidentale, maşini scumpe şi mai ales libertate), iar staruri de acţiune ca Chuck Norris, Jean Claude Van Damme sau Sylvester Stallone au devenit simbolul libertăţilor la care tânjeau toţi românii.

Palatul Pionierilor are acţiunea în zilele “sălbatice” de după revoluţia din decembrie 1989, când un grupo de adolescenţi deschid o discotecă în liceul la care studiază, speriaţi fiind de o vizită la un bordel local şi zvonurile despre o epidemie de SIDA. Palatul Pionierilor este un film experimental care are în echipă în mare parte studenţi de la Mandragora Film Academy şi este regizat de Bobby Păunescu. Acesta a mai regizat Francesca şi este producătorul unor filme de succes româneşti ca Moartea domnului Lăzărescu, După dealuri sau Closer to the Moon.

Alte titluri care atrag atentia anul acesta la Sundance sunt The End of the Tour cu Jesse Eisenberg şi Jason Segel în rolurile principale, despre porietenia dintre reporterul revistei Rolling Stone David Lipsky (Eisenberg)şi scriitorul David Foster Wallace (Segel), documentarul Kurt Kobain: Montage of Heck care ne prezintă viaţa liderului trupei Nirvana, Mississippi Grind cu Ryan Reynolds în rolul unui parior aflat drum spre un turneu de poker sau Z for Zacariah care îi uneşte pe Chiwetel Ejiofor, Chris Pine şi Margot Robbie într-un film despre un triunghi amoros într-un decor post-apocaliptic. Mai avem două filme cu James Franco, I am Michael şi True Story, sau documentarul Going Clear: Scientology and the Prison of Belief despre felul în care biserica Scientologică îşi recrutează membrii.

Sursa foto: Facebook.com & Chuck Norris vs. Comunism

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim