O privire asupra nominalizaţilor la Oscar pentru efecte speciale
Anul acesta lupta la Oscar pe frontul efectelor specialeeste dominate de filme care într-un fel sau altul au legatură cu Marvel. Avem două producţii Marvel (Gardienii Galaxiei şi Captain America: The Winter Soldier)şi un alt film realizat după personaje din universul benzilor desenate Marvel (X-men: Days of Future Past). Pe lângă acestea mai avem Interstellar şi Rise of the Planet of the Apes. Cu toate că la număr cei de la Marvel domină cursa pentru Oscarul pentru efecte speciale, probabil cele mai mari şanse să fie declaraţi câstigători o au Interstellar şi Dawn of the Planet of the Apes (deşi pentru mine personal scena cu Quicksilver din X-men: Days of Future Past este preferata mea la această categorie). Dar mai bine trecem mai departe să vorbim despre fiecare film în parte:
- Dawn of the Planet of the Apes
Pentru acest film, cei de la Weta Digital au dezvoltat un întreg sistem de captură a mişcărilor (costum, camera, lumini) pentru a putea înregistra scenele de exterior în care apăreau atât oameni cât şi maimuţe. De asemenea, au mers în adâncime atunci când au creat maimuţele, mergând atât de departe încât au creat tot, de la schelet, muschi, până şi o nouă modalitate de a crea blana, care chiar şi atunci când e udă arată incredibil de realist. Pentru că maimuţele şi vorbeau, s-a stat foarte mult pe crearea detaliilor pentru feţele maimuţelor, în care s-au integrat şi unele din trăsăturile actorilor care le-au interpretat. Şi dacă tot vorbim de actori, trebuie neapărat remarcate interpretările lui Andy Serkis (Caesar) şi Toby Kebell (Koba).
- Interstellar
Cei de la Double Negative au pus bazele unei noi tehnologii pentru crearea de găuri negre şi de găuri de vierme, tehnologie care poate calcula distanţe parcurse şi putea urmări traiectoriile tuturor razelor de lumină. La cererea lui Christopher Nolan, în Interstellar nu au fost folosite celebrele ecrane verzi sau albastre. În schimb cei de la DNeg au folosit machete în miniatură pentru cele trei navete create de New Deal Studios şi le-au filmat în condiţii reale, iar camerele au fost puse să se mişte în mod natural în jurul lor. Scenele de pe planetele cu apă şi gheaţă au fost filmate în Islanda, iar apoi au fost adăugate valul uriaş sau bucăţi de gheaţă cu CGI.
- Captain America: The Winter Soldier
Fraţii Russo au vrut pentru acest film un look care să ne amintească de thrillerele cu spionaj ale anilor ’70 ceea ce a însemnat un stil mult mai practic. Cei de la ILM au făcut minuni la acest film, începând cu recrearea helicarierului, cu recrearea Washington DC. Cei de la Scanline VFX au contribuit şi ei la alte scene, mai precis la scena din lift şi apoi la evadarea lui Steve Rogers din sediul SHIELD pe motocicletă.
- Gardienii Galaxiei
Marele risc al celor de la Marvel şi de asemenea liderul surpriză la box-office al anului trecut, ne-a adus o pereche extrem de neobioşnuită pe marele ecran: Groot, copacul umanoid şi ratonul Rocket. Groot (Vin Diesel) şi Rocket (Bradley Cooper) au fost creaţi separat de către MPC respectiv Framestore. Dar până la urmă pentru ambele personaje a fost nevoie de crearea unor expresii faciale care să îi aducă la viaţă pe lângă o muncă foarte elaborată de animare şi modelare.
- X-Men: Days of Future Past
Filmul dispune de efecte impresionante, recreând incredibil de realist Washingtonul anilor ’70 şi roboţi Sentinel. Dar cea mai impresionantă a fost scena cu Quicksilver în bucătărie la care au lucrat cei de la Rising Sun Pictures şi care sincer este preferata mea la capitolul efecte special pentru anul trecut. Plus că sunt convins că această scenă a făcut ca filmul să fie nominalizat la Oscar la această categorie. Scena conţine o combinaţie de live-action, elemente CG şi VFX. Tot ce vedeţi zburând prin bucătărie, de la cuţite la tigăi şi morcovi a fost creat pe computer foarte detaliat iar apoi integrate cu scena şi pusae să se mişte realistic şi să reacţioneze realistic la lumină.