ESCAPE – primul film românesc în 360 de grade

Cea mai nouă şi la modă tehnologie adoptată de lumea filmului a ajuns şi la noi în ţară. A fost anunţat Escape, primul film românesc realizat în realitate virtuală. Filmul este produs de SPIDER, în colaborare cu The Temple şi este scris şi regizat de Millo Simulov, acelaşi om responsabil şi pentru Kiddo, primul film interactiv din România, dar şi pentru Hello Kitty.
În Escape, şapte tineri sunt invitaţi să participe la ceea ce pare a fi un Reality Show, doar că găsesc unb labirint plin cu capcane mortale de care trebuie să treacă contra-cronometru, exact ca într-un joc de tip Escape Room, în timp ce toată acţiunea este filmată de unul dintre ei. Filmul îi are în distribuţie pe Pavel Ulici, Paul Ipate, Michaela Prosan, Anghel Damian, Alex Calin, Oana Nedelcu, Florin Piersic Jr şi regizorul Millo Simulov. Provocarea realizării acestui film a venit exact din cauza filmării de tip 360 de grade, care nu putea fi realizată pe un platou clasic, unde ar fi apărut în cadru şi echipa din spatele camerei de filmat, după cum spune şi regizorul:
Astfel de filmări 360 ° sunt o provocare. Cum fiecare unghi este văzut de cameră, platoul de filmare arată diferit față de ceea ce știm cu toții. Pentru a crea o poveste cât mai autentică și reală, am folosit figuri speciale, astfel încât spectatorul va avea parte de o experiență unică. Practic, a trebuit să învățăm un nou limbaj cinematografic.” – Millo Simulov, Regizor
Escape a putut fi vizionat, de fapt experimentat în avanpremnieră, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care a avut loc la Cluj. Pentru a beneficia la maxim de experienţa oferită de Escape, cei care au avut curaj să îl vizioneze au avut la dispoziţie un kit complet de vizionare format dintr-un device Oculus + căşti + scaun (credeţi-mă, e nevoie de el).
Binenţeles, nu am ratat ocazia de a vedea primul film românesc în 360 de grade în condiţiile optime de vizionare şi e o experienţă pe care nu o uiţi. Pentru început o săvă spun că nu am rezistat cele 20 de minute cât ţine filmul, ci am rezistat cu mult mai puţin de atât, fără să ajung la scenele cu adevărat pline de adrenalină. E o experienţă interesantă, dar trebuie să fii pregătit atunci când o încerci pentru prima dată. Totul depinde de tine, de cât de mult de mişti şî te învârţi pentru a vedea tot ce se petrece în jurul tău. Eu m-am mişcat destul de mult, tocmai de aceea nu vă pot spune prea multe despre poveste, nevăzând filmul pânăla sfârşit. Cu cât te mişti mai mult, cu atât mai repede te vor lua ameţeala, mai ales în momentul în care şi camera începe să se mişte haotic (asta în caz că te aşteptai să fie o cameră statică, pironită într-un loc).
Momentan, la TIFF, am avut parte de o avanpremieră, dar se pare că filmul va fi lansat oficial în curând, putând fi văzut astfel online sau pe device-urile mobile, exact ca şi celelalte video-uri 360 pe care le putem vedea online (Facebook, Youtube). Totuşi, dacă aveţi ocazia, cel mai bine acest film ar trebui văzut cu un device de realitate virtuală şi o pereche de căşti (şi neapărat un scaun).
Foto: Facebook