Richard Pena și Iain Smith, invitați speciali la TIFF 2016

Doi dintre cei mai interesanți invitați pe care am avut plăcerea să îi ascult la TIFF anul acesta au fost Richard Pena, profesor la Columbia University și director de programe la Film Society of Lincoln Center și fost director de programe la New York Film Festival și producătorul american Iain Smith, producător al unor filme ca Mad Max: Fury Road și The Fifth Element. Fiecare dintre cei doi au discutat despre lucruri interesante atât pentru un iubitor de film, cât și pentru oameni din industria cinematografică. Dar să le luăm pe rând.
Richard Pena a fost anul acesta membru în juriul Zilelor Filmului Românesc, iar la TIFF Lounge în Piața Unirii a purtat o discuție foarte deschisă despre cinematografie în general și despre fimul românesc în particular. Deși a mai fost în România, Pena a fost anul acesta pentru prima dată la Cluj, în ciuda faptului că a fost chemat în mai multe rânduri. Însă atunci când ești director de programe la Film Society of Lincoln Center și profesor universitar la Columbia University, e greu să îți rupi din timpul tău și așa comprimat pentru o călătorie în cealaltă parte a lumii.
Richard Pena s-a declarat în mai multe rânduri fan al cinematografiei românești și mai ales al Noului Val din cinematografia noastră, care a început în opinia sa cu Moartea domnului Lăzărescu, filmul lui Cristi Puiu. Și dacă tot vorbim despre Puiu, americanul s-a declarat un fan și al celui mai recent film al regizorului român, Sieranevada. Însă o problemă pe care o întâmpină cinematografia românească, în opinia sa, este numărul foarte mic al sălilor de cinema existente în țara noastră. Pentru că principalul public pentru filmele românești trebuie să fie publicul din România, însă filmele întâmpină greutăți în a ajunge la publicul lor. Iar TIFF reprezintă în opinia lui Pena un vehicul foarte bun pentru promovarea filmelor românești. Richard Pena a făcut cunoștință cu filmul românesc în 1982, atunci când Concurs, filmul lui Dan Pița l-a făcut să vrea să afle mai multe despre țara noastră și despre filmul românesc.
Cât despre festivalurile de film în general, Richard Pena este de părere că fiecare festival ar trebui să împrumute din specificul locului în care se desfășoară, astfel că există festivaluri de film de succes din lume care nu ar putea avea succes la New York tocmai din acest punct de vedere.
Cât despre eterna întrebare, care pune față în față școala de film cu ceea ce se întâmplă cu adevărat pe platourile de filmare, Richard Pena este de părere că inițial trebuie învățată structura clasică a unui film, cea care se învață în școală, pentru a putea ieși di tipare și a experimenta mai apoi.
Producătorul american Iain Smith a fost prezent la TIFF în Piața Unirii la o proiecție specială Mad Max: Fury Road, dar și la o discuție sinceră despre filme și despre ce înseamnă să produci filme la Hollywood, desfășurată la TIFF Lounge în Piața Unirii.
Smith recunoaște că cel mai mult se bucură atunci când un film e primit bine de public. Chiar mai mult decât atunci când filmul respectiv primește diferite premii. Ca exemplu, producătorul american a declarat că a fost mult mai fericit când a văzut reacția publicului la proiecția Mad Max din Piața Unirii decât cu cele 6 premii Oscar câștigate de film. Premiile sunt doar un mecanism prin care un film ajunge să fie văzut de mai multă lume.
Înveți mai mult din eșec decât înveți din succes – Iain Smith
Despre munca de producător, Smith spune că presupune foarte multă muncă, iar cel mai important rol al producătorului este să îl ajute pe regizor să fie mulțumit de filmul său. Relația dintre producător și regizor trebuie să fie una foarte bună, foarte bine clădită. Munca unui producător este și cea de a trece de multe ori prin scenariu, pentru a vedea dincolo de cuvinte și a încerca să își imagineze cadrele care vor fi folosite, felul în care vor fi montate. Banii sunt importanți, însă un buget mare nu garantează că un film va avea succes. Mai mulți bani pot crește șansele ca filmul să fie bun, însă va crește proporțional și presiunea.
Despre începuturile sale, Iain Smith a povesit că a început de tânăr să facă film și a făcut orice proiect i-a fost propus, de la filme despre whiskey, despre o fabrică de cărămizi, până la filme de copii. Și deși la momentul respectiv i se păreau o pierdere de timp, acum își dă seama că a avut foarte multe de învățat din aceste experiențe, pentru că din greșeli înveți cele mai multe în opinia lui Smith.