Cele mai jenante efecte speciale din filme
Am ajuns să trăim nişte vremuri în care aproape nimic nu mai pare imposibil de realizat pentru a aduce un proiect de film la viaţă. Avem nenumărate exemple de filme ce au ajuns în stadiul de producţie abia în ultimii 10 ani deşi probabil ideea sau scenariul există în mintea cuiva de mult mai multă vreme. Să luăm ca exemplu doar multele filme bazate pe revistele de benzi desenate care au apărut în ultimii ani, filme care în mare parte ar fi arătat ridicol dacă ar fi fost realizate în în urmă cu 30-40 de ani.
Cu toate astea, avem destule exemple de filme, unele cu aspiraţii şi bugete mari, care au efecte speciale cel puţin jenante, demne de filme low-budget produse de SyFy (aţi auzit de Sharknadoo?). Hai mai bine să vedem o listă cu cele mai slabe efecte speciale în filme:
- The Mummy Returns (2001)
Cu un buget de 85 milioane $ şi fiind continuarea mega-succesului The Mummy, filmul ne adduce o secvenţă care deşi ar trebui să înfricoşatoare, cel mult te face să te tăvăleşti de râs. Asta pentru că pe cât de bună părea ideea de a realiza pe computer un hibrid om-scorpion cu înfăţişarea lui Dwayne “The Rock” Johnson, pe atât de prost a fost realizată. E ca şi cum ar fi luat echipa de efecte speciale ar fi folosit faţa lui Johnson dintr-un joc video al celor de la WWE din aceeaşi vreme cu filmul.
- Deep Blue Sea (1999)
Aşteptările au fost destul de mari în 1999 când s-a lansat Deep Blue Sea şi trebuie sărecunoaştem că filmul a avut aproape tot ce îi trebuie unui blockbuster: distribuţie cel puţin ok, poveste captivantă, însă i-a lipsit ceva esenţial. Efectele speciale care să completeze reţeta. Şi când efectele te dezamăgesc chiar într-una din cele mai importante scene ale filmului, dezamăgirea e cruntă. Scena de care vorbesc e scena în care personajul lui Samuel L Jackson este omorât de un rechin care arată cam dubios undeva pe la mijlocul filmului, deşi Jackson era cel mai important nume din distribuţia filmului.
- X-Men Origins: Wolverine
După succesul trilogiei iniţiale X-Men toată lumea aştepta filmul solo pentru Wolverine, cel care a ieşit cel mai mult în evidenţă în aceste filme (nu degeaba e singurul personaj care apare în toate filmele, chiar şi în prequel-urile recente). Din păcate o mare eroare a echipei ce s-a ocupat de efectele special la acest film o reprezintă ghearele lui Wolverine, care se văd de la o poştă că sunt false şi nu se încadrează deloc în compoziţia scenei.
- Die Another Day (2002)
Scena în care Bond-ul lui Pierce Brosnan face surfing pe un gheţar care se topeşte este tipul de scenă cu efecte speciale slabe pe care sigur nu o vom mai vedea în filmele cu Daniel Craig. Scena arată de parcă ar fi scoasă din jocul video James Bond apărut în aceeaşi perioadă.
- Escape from L.A.
În anii ’90 John Carpenter a lansat Escape from L.A., continuarea clasicului din 1981 Escape from New York. Kurt Russell revine în rolul Snake Plissken, iar scena în care acesta şi personajul lui Peter Fonda “bat cinci-ul” cum se spunea pe vremuri în timp ce fac surfing pe un tsunami arată de parcă actorii s-ar juca într-o cadă mai mare în faţa unui ecran verde. Ceea ce probabil au şi făcut.
- The League of Extraordinary Gentlemen
În 2003 în filmul The League of Extraordinary Gentlemen, bazat pe romanul grafic cu acelaşi nume al lui Alan Moore, avem o versiune a personajelor Dr Jekyll şi Mr Hyde destul de diferită de cea pe care o ştim din filmele bazate pe nuvela lui Robert Louis Stevenson. Aici Mr. Hyde îşi abandonează apariţia umană şi se transform într-un monstru în genul lui The Hulk, doar că mult mai urât şi realizat cu o grafică CGI destul de jenantă.
- The Hulk
În 2003 Ang Lee a adus pe marile ecrane o versiune a poveştii monstrului verde al celor de la Marvel care i-a lăsat pe fanii personajului total dezamăgiţi. Pe lângă poveste şi felul în care este prezentată povestea personajului, o mare dezamăgire a fost monstrul în sine, care a fost creat folosind CGI, însă din păcate Hulk nu arată deloc realistic, un minus mare pentru un film din 2003 cu un buget consistent.
- Jumanji
Deşi cei de la ILM (Industrial Light & Magic) au o reputaţoie foarte bună pe piaţa efectelor special, maid au şi ei din când în când rateuri. Deşi la prima vedere pare ok, totuşi animalele create cu CGI din Jumanji arată destul de fake şi de lipsite de viaţă, ceea ce ne cam răpeşte din senzaţiile pe care ar trebui să le avem la vederea filmului.
- Total Recall (1990)
Unul din filmele mele preferate din copilărie, per ansamblu Total Recall arată bine pentru bugetul avut şi perntrtu perioada în care a fost produs. Doar că una dintre scene întotdeauna mi s-a părut că nu prea arată cum ar trebui. În momentul in care Arnold Schwarzenegger îşi scoate masca de femeie la sosirea pe Marte, se vede clar că sub mască este o păpuşă cu capul lui Arnold şi nu actorul în persoană.
- Van Helsing
Van Helsing a avut parte de critici din partea fanilor la toate capitolele. Dar pentru că acum ne ocupăm de efecte speciale, nici la capitolul ăsta filmul nu stă mai bine. Indiferent că vorbim de aspectul lui Wolfman sau de efectul de lungire a gurii vampirilor, CGI-ul folosit în film arată fake şi total necredibil.
- Hobbit
Una din cele mai stupide scene din lista noastră vine, surprinzător, din filmul Hobbit în care Legolas trebuie să alerge pe un pod care se prăbuşeşte.
BONUS: Cei de la What Culture au realizat şi ei o listă cu 10 efecte extrem de proaste apărute în filme în care nu ar fi trebuit să vedem aşa ceva, toate blockbustere la vremea apariţiei în cinematografe. Deşi avem câteva scene pe care le-aţi văzut mai sus, avem şi câteva apariţii surpriză, cum ar fi scena din al doilea film al seriei Lord of the Rings sau cea din al doilea film al trilogiei Matrix. Le pteţi vedea mai jos: