Români premiaţi la Cannes

Corneliu Porumboiu vine din nou cu un premiu de la Cannes, după ce în 2009 a câstigat Premiul Juriului al secţiunii Un Certain Regard cu filmul Poliţist, Adjectiv. De data asta Porumboiu a primit premiul Un Certain Talent în cadrul aceleiaşi secţiuni pentru cel mai nou film al său, Comoara.  Un Certain Regard este o secţiune paralelă cu competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi face parte din selecţia oficială. În fiecare an secţiunea îşi propune să proiecteze filme cu viziuni şi stiluri diverse, care caută să ajungă în atenţia publicului internaţional.

Filmul lui Corneliu Porumboiu îi are în rolurile principale pe actorul Toma Cuzin şi pe actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după trei luni de casting intensiv. Pe lângă regie, Corneliu Porumboiu semnează şi scenariul filmului, în timp ce imaginea îi aparţine lui Tudor Mircea. Comoara va intra pe marile ecrane din ţară din 29 mai şi va rula în competiţia Zilele Filmului Românesc la ediţia de anul acesta a TIFF, ediţie care se va desfăşura în perioada 29.05 – 7.06.2015 la Cluj Napoca.

Ramona, cel mai nou scurtmetraj regizat de Andrei Creţulescu, a rulat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes, iar joi seara a primit premiul Canal+. Acest premiu este oferit unui singur scurtemtraj sau mediumetraj ce rulează în secţiunea Semaine de la Critique de câtre celebrul canal de televiziune francez, ceea ce înseamnă că Ramona va rula pe celebrul post TV în curând. Scenariul scurtmetrajului a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea e semnată de Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache. Scurtmetrajul va putea fi văzut în premieră pentru România la ediţia de anul acesta a TIFF, în competiţia Zilelor Filmului Românesc.

Pe lângă cele două filme româneşti, filmul maghiar Son of Saul/Saul Fia care îl are în distribuţie pe actorul clujean Levente Molnár a primit sâmbătă premiul FIPRESCI (premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film) acordat unui film aflat în competiţia oficială. Mai mult, duminică seara Son of Saul a primit Marele Premiu al Juriului la gala acestei ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Juriul de acest an a fost prezidat de fraţii Joel şi Ethan Coen şi i-a mai avut în componenţă pe regizorii Guillermo del Toro şi Xavier Nolan, actriţele Sophie Marceau, Sienna Miller şi Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré şi pe actorul american Jake Gyllenhaal. Filmul ne descrie două zile din viaţa lui Saul, un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár este angajat la Tearul de Stat Machiar din Cluj-Napoca, iar în film interpretează un rol crucial: cel mai bun prieten al lui Saul, personajul principal al filmului, alături de care se află în lagărul de concentrare.

AICI găsiţi lista completă a câştigătorilor ediţiei cu numărul 68 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim