31 filme româneşti la TIFF 2015

Anul acesta vom avea o competiţie bogată în cadrul Zilelor Filmului Româneşti: 8 lungmetraje şi 18 scurtmetraje. Pe lângă acestea vom mai avea şi alte filme româneşti care vor rula în afara competiţiei şi totul se întâmpă între 4 şi 6 iunie.

Mai avem puţin până la debutul celei de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi avem acum lista filmelor româneşti care vor putea fi văzute la Cluj începând cu 29 mai. 31 de filme vor fi proiectate în secţiunea Zilele Filmului Românesc , unele în premieră mondială, între 4 şi 6 iunie. Zilele Filmului Românesc la TIFF sunt prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Raiffeisen Bank.

Trei dintre lungmetrajele prezente în competiţie vor avea premiera mondială la TIFF: București NonStop, al șaselea film al lui Dan Chișu, este un portret amuzant al lumii pestriţe care populează orașul noaptea și în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim. Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, este un demers curajos, cu actori non-profesioniști, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecințe dezastruoase. Tănase a câştigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2012, cu Blu.

Tot la TIFF vom avea un film horror românesc de tip found-footage Be My Cat: A Film for Anne  în regia lui Adrian Ţofei, un film independent filmat în zona Rădăuţiului şi selecţionat într-unul din cele mai mari festivaluri de gen din lume, Fantasporto. Obsedat să facă un film cu Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme folosind trei actriţe pentru a înregistra scene și a i le trimite lui Anne ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale.

Imediat după premiera de la Cannes ajunge la Cluj şi Comoara, cel mai bou film al lui Corneliu Porumboiu. Tot în premieră în România şi imediat după proiecţia de la Cannes din secţiunea Un Certain regard vom avea şi filmul Un etaj mai jos al lui Radu Muntean.

Ambițioase și surprinzătoare, cele 18 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de nume ca Adrian Sitaru, Gabriel Achim, Dorian Boguță, Matei Branea, Radu Potcoavă, Andrei Crețulescu, Lucian Dan Teodorovici, Andreea Vălean, Mihai Ionescu, Anton Groves, dar și de tineri aflați la începutul carierei, ca Marius Olteanu, Tudor Botezatu, Radu Bărbulescu, Conrad Mericoffer, Roxana Stroe, Ana-Maria Comănescu, Alexandru Ranta și Andrei Tănase. Competiția se află într-o creștere substanțială, având cu 10 filme mai mult față de anul trecut – fapt datorat și numărului dublu de înscrieri. Ramona, regizat de Andrei Crețulescu și selecționat în Semaine de la Critique la Cannes, va avea premiera românească la TIFF, în timp ce Vera, Profesioniștii sau Verigheta vor avea prima proiecție cu public.

Lista completă a filmelor ce vor rula în cadrul Zilelor Filmului Românesc o puteţi găsi AICI, pe site-ul oficial al organizatorilor.

Sursa: Tiff.ro

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim