5 lucruri interesante pe care sigur nu le ştii despre Goodfellas

Luna trecută, în încheierea celei de-a paisprezecea ediţie a Festivalului de Film Tribeca din New York a avut loc proiecţia unei variante 4K restaurate a filmului Goodfellas, dar şi o reuniune cu o parte a distribuţiei. Ocazia acestei proiecţii/reuniuni? 25 de ani de la lansarea filmului pe marile ecrane.  Pe lângă fondatorul Tribeca Robert De Niro, la proiecţie au mai fost prezenţi Ray Liotta, Lorraine Bracco, Paul Sorvino şi scenaristul Nicholas Pileggi. Aceştia au fost pe scenă după proiecţie şi au răspuns întrebărilor puse de Jon Stewart, prezentatorul (încă) emisiunii The Daily Show. Din păcate pentru cei prezenţi, regizorul Martin Scorsese şi Joe Pesci nu au putut participa la reuniune din motive obiective (Scorsese este în Taipei unde filmează următorul său film). Pesci a trimis un bileţel pe care De Niro la citit cu voce tare şi zicea cam aşa : “Fuck, fuck, fuckity, fuck!”.

Scenaristul Nicholas Pileggi era să rateze şansa de a scrie Goodfellas

Scriitorul a explicat cum a început colaborarea sa cu Scorsese pentru Goodfellas. După ce cartea sa Wiseguys a debutat, aceasta a primit recenzii foarte bune şi a ajuns pe lista best-seller-urilor. Scorsese a încercat de multe ori să dea de scriitor pentru a pune la punct o colaborare pentru a adapta cartea într-un film, însă nu a reuşit să vorbească direct. Iar despre mesajele pe care le primea scriitorul care spuneau “Sună-l pe Martin Scorsese” acesta credea că sunt o farsă. Până la urmă regizorul a reuşit să dea de scriitor prin soţia sa, scriitoarea Nora Ephron şi restul e isotrie.

Lorraine Bracco s-a inspirit din viaţa sa pentru a o interpreta pe Karen

Bracco a spus publicului că familia sa şi cartierul în care a crescut a ajutat-o enorm să o contureze pe Karen ca personaj. Tatăl ei a fost italian şi mama englezoaică, astfel că a avut de unde să înveţe despre ce înseamnă să fii italian. Iar faptul că a crescut intr-un cartier majoritar evreiesc  a ajutat-o să o creeze pe Karen ca personaj.

Scena “How funny” a fost improvizată

Ştim deja că există regizori care au aşa încredere în actorii lor încât îi lasă să improvizeze replici sau uneori scene întregi (cum a făcut Scorsese cu De Niro în Taxi Driver).  Liotta a dezvăluit geneza uneia din cele mai bune scene ale filmului. Se pare că Pesci avusese o experienţă similară cu un om care avea legătură cu Mafia chiar înainte de începerea filmărilor la Goodfellas. Când acesta i-a povestit-o lui Scorsese, regizorul a hotărât să introducă secvenţa chiar înaintea întâlniri personajului lui Pesci cu proprietarul Bamboo Lounge. Scosese arepetat scena cu actorii, însă Pesci a improvizat multe replici în timpul filmărilor.      

Paul Sorvino aproape a renunţat înaintea filmărilor

Actorul a dezvăluit că, cu doar trei zile înainte de începerea filmărilor, i-a spus managerului său să încerce să îl scoată din film, pentru că nu poate lucra cu personajul său, care este plin de contradicţii. Interesant este motivul care l-a făcut să se răzgândească: o grimasă făcută în oglindă în timp ce îşi aranja cravata. Atunci şi-a dat seama că este făcut petru acest rol şi nu s-a înşelat.

 Adevarătul Henry Hill i-a fost recunoscător lui Ray Liotta

La insistentele lui Scorsese, Liotta nu s-a întâlnit cu adevăratul Henry Hill (pe care îl interpretează în film) decât după ce acesta a apărut pe ecrane.  Apoi, Liotta s-a întâlnit cu Hill la un bowling, iar primul lucru pe care Hill I l-a spus actorului a fost: “Mulţumnesc că nu m-ai făcut să par un nenorocit”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim