15 evenimente de neratat la TIFF 2019

TIFF 2019

Suntem la începutul verii și, ca în fiecare an, Clujul se transformă pentru zece zile la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie în capitala europeană a filmului. Asta pentru că azi începe ediția de majorat, a optsprezecea, a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Și cum v-am obișnuit în fiecare an, în prima zi a festivalului vă aduc o listă subiectivă cu 15 filme și evenimente de neratat la TIFF 2019.

Ca în fiecare an, o să vă recomand în afara listei evenimentele și proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc, unde putem găsi filme premiate, premiere mondiale, reveniri și debuturi de senzație. Neapărat să treceți și pe la seriile de scurtmetraje, atât cele românești cât și cele din secțiunea Shorts Shadows, unde în fiecare an găsim filme surprinzătoare, de multe ori peste multe din lungmetraje. Dacă puteți, nu ratați concertele și party-urile din festival, sunt ceva special.

Dar acum hai să trecem direct la lista celor 15 + 1 (spoiler, avem și un bonus pe listă) filme și evenimente de neratat anul acesta la TIFF.

1. Deschidere – Parking

Anul acesta festivalul se deschide cu premiera mondială Parking, cel mai nou film regizat de Tudor Giurgiu. Proiecția va avea loc vineri, pe 31 mai, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum și alți actori și membri ai echipei filmului vor fi prezenți la Gala de Deschidere programată de la ora 20:45.

2. Face/Off – întâlnirea cu Nicolas Cage

Invitatul special al TIFF 2019 este actorul american Nicolas Cage. Sambătă, 1 iunie, Nicolas Cage va fi prezent în Piața Unirii Open Air, pentru a primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale și va participa la proiecția de gală a thriller-ului hi-tech Face/Off în care interpretează rolul principal alături de John Travolta. Duminică, 2 iunie, este programat un masterclass, întâlnire unică între superstar și publicul festivalului, moderată de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

3. Retrospectiva Michel Gondry

La cea de-a 18-a ediție, TIFF dedică o retrospectivă completă regizorului, scenaristului și producătorului francez Michel Gondry. Premiat cu un Oscar în 2005, pentru scenariul original al filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), realizat alături de Charlie Kaufman și Pierre Bismuth, Gondry este cunoscut pentru versatilitatea sa și pentru inovațiile stilistice care au revoluționat cinematografia contemporană. Publicul clujean se va putea întâlni cu regizorul premiat cu Oscar la proiecțiile filmelor Arta Viselor, 31 mai, Casa de Cultură a Studenților, Be Kind Rewind, 1 iunie, Cinema Victoria și Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 1 iunie, Cinema Florin Piersic. Michel Gondry va susține un masterclass sâmbătă, 1 iunie, la ora 12 în TIFF Lounge.

4. Weekend la Castel

Povești trăsnite, personaje bizare și o proiecție-maraton vor poposi pe 1 și 2 iunie la Bonțida, în Weekend la Castel. Sâmbătă seara la Bontida va fi proiectat CoinCoin & The Extra-Humans / CoinCoin și extratereștrii, sequel-ul în care regizorul Bruno Dumont creează un arc peste timp și readuce pe marele ecran persoanejele ciudate din P’tit Quinquin, care au uluit publicul în comedia politistă adesea comparată de critici cu Twin Peaks. După proiecția-maraton, împrejurimile Castelului vor deveni locul de întâlnire al creaturilor nopții la Full Moon Party. Pentru al doilea an la TIFF, echipa Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină va da startul unei petreceri, la care publicul va fi invitat să danseze pană în zorii zilei. Duminică seară este rândul lui Nicolas Cage, prin proiecția specială a unuia dintre cele mai recente filme în care actorul joacă rolul principal. Un horror original și foarte puternic, Mandy este povestea lui Red Miller, un bărbat bântuit de trecut și retras în mijlocul sălbăticiei, care ajunge să vâneze, unul câte unul, membrii sectei religioase care i-a ucis iubirea vieții, pe Mandy.

5. Dolor y Gloria

Antonio Banderas interpretează magistral rolul lui Pedro Almodóvar în Durere și glorie (Pain and Glory), cel mai recent film al faimosului regizor premiat în 2002 cu Oscar pentru scenariul original Hable Con Ella și distins, de-a lungul carierei, cu peste 130 de trofee în marile festivaluri. Cel de-al 21-lea lungmetraj pe care îl semnează are un puternic caracter autobiografic și reconstituie, introspectiv, diferitele etape din viața cineastului spaniol. Filmul va fi prezentat la TIFF, în premieră în România, pe ecranul-gigant din Piața Unirii Open Air.

6. La Gomera

Povestea unui ofițer de poliție corupt (Vlad Ivanov) care ajunge pe o insulă din Spania pentru a învăța limbajul fluierat „el silbo”, esențial în misiunea de eliberare a unui traficant de droguri, a fost filmată în trei țări (România, Spania și Singapore).  Rodica Lazăr și Catrinel Marlon completează o distribuție eclectică de actori români și spanioli. La Gomera va putea fi văzut într-o unică proiecție în avanpremieră la TIFF

7. Concert The Kabatronics

Două trupe speciale  pe scena muzicală, britanicii eclectici de la TransGlobal Underground și maeștrii brass ai Fanfarei Tirana din Albania, s-au unit în 2013 pentru a crea un proiect transfrontalier și transcultural unic. Rezultatul a fost apariția unui nou univers muzical pe care publicul TIFF va avea ocazia să-l exploreze luni, 3 iunie, ora 19:00, într-un concert programat la Casa de Cultură a Studenților. Ritmurile kaba specific zonei de sud a Albaniei se împletesc cu influențele reggae, tobele cu muzica electronic și cu sunete de sitar, toate creând un rezultat hipnotizant – muzică fără frontiere, dincolo de barierele ideologice.

8. InfiniTIFF

InfiniTIFF revine cu o a 3-a ediție, programată în perioada 1-8 Iunie 2019, în cadrul TIFF. Programul include infiniTIFF Summit, o conferință de jumătate de zi despre producția virtuală si viitorul muncii, și infiniTIFF Workshop, un eveniment colaborativ cu participarea stakeholderilor locali din diferite industrii. În plus, zona de VR Cinema va include și la această ediție o selecție generoasă de filme, producții recente dar și câteva „clasice”, oferind publicului un set divers de experiențe.

9. Cine-concert Soundtrack of Dreams

Multi-premiatul pianist, compozitor, orchestrator și producător Jean-Michel Bernard va putea fi ascultat live la TIFF18. Cine-concertul Soundtrack of Dreams include compoziții proprii, dar și piese celebre ale altor compozitori care au creat muzică de film, precum Lalo Schifrin sau Ennio Morricone. Invitata specială a serii va fi Kimiko Ono, solista cu care Bernard concertează de peste două decenii.

10. Monstri.

Monștri., debutul regizorului Marius Olteanu și singurul titlu românesc aflat și în competiția românească, și în cursa pentru Trofeul Transilvania. O poveste de dragoste despre compromis, presiuni sociale și revelații dureroase din viața unui cuplu, filmul de-o admirabilă rigoare formală va putea fi urmărit la TIFF pentru prima dată în România, după ce a fost prezentat în premieră în secțiunea Forum a Berlinalei din acest an și distins cu Marele Premiu la Sofia.

11. Generatia Woodstock

În decorul unic al Arkhai Sculpture Park din satul Vlaha, publicul TIFF 2019 e invitat să celebreze 50 de ani de la prima ediție a legendarului festival. Documentarul Generația Woodstock (Woodstock: Three Days that Defined a Generation), proaspăt lansat la Tribeca Film Festival din New York reia povestea celor 3 zile care aveau să schimbe modul în care o întreagă generație avea să abordeze muzica, artele, dar și politica și drepturile sociale.

12. Concert Les Negresses Verts

Legendarul grup francez de etno-punk concertează pentru prima dată în România, sărbătorind 30 de ani de la lansarea albumului lor de debut. Les Négresses Vertes sunt una dintre puținele trupe rock care au cunoscut succesul internațional fără să cânte în limba engleză, reușind să vândă milioane de albume în întreaga lume. Muzica lor născută în periferiile Parisului este un mix inedit de etno, ritmuri flamenco, atitudine punk și influențe rock.  În 2018, Les Négresses Vertes s-au reunit după o pauză de 18 ani pentru a începe un turneu mondial de celebrare a 30 de ani de la albumul ,,Mlah’’, din care face parte si concertul din cadrulk TIFF 2019.

13. Synonyms

Câștigatorul Ursului de Aur la Berlinala 2019 este deopotrivă provocator și imprevizibil. În cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, Synonyms, un fost soldat israelian se mută la Paris în încercarea de a se elibera de tot ceea ce reprezintă identitatea sa anterioară. Jefuit chiar în prima noapte petrecută aici, el este „adoptat” de un cuplu ce reușeste să adune toate stereotipurile pariziene: el, filosofic și ambiguu sexual, ea, șic și cu porniri artistice. Emanciparea soldatului se va petrece între refuzul lui de a mai vorbi limba maternă, preferând să repete la nesfârșit cuvinte din dicționarul francez, și nevoia disperată de a fi adoptat de o alta cultură, chiar dacă nimic din toate astea nu-l pot salva definitiv de cine este el cu adevărat.

14. An Elephant Sitting Still

An Elephant Sitting Still (2018) a devenit, în mai puțin de un an de la lansare, un film-cult, a cărui forță este amplificată și de aureola lui tragică. Filmul este debutul în regie al scriitorului chinez Hu Bo și, din păcate, și epitaful acestuia, Hu Bo murind la scurt timp după terminarea filmărilor. Într-un orășel din îndepărtatul Nord, destinele a trei bărbați devin indisolubil legate în urma unor evenimente aparent banale, dar care reușesc să stârnească furia unei întregi comunități. 

15. Il Conformista – omagiu Bernardo Bertolucci

Un cadou inestimabil pentru cinefili îl reprezintă proiecția specială cu un clasic absolut  prin care TIFF 2019 îl omagiază pe celebrul cineast italian Bernardo Bertolucci, decedat la finele anului trecut. Il conformista (1970) este o dramă politică despre compromis, cum nu se poate mai actuală în vremurile turbulente pe care le trăim.

BONUS: UZINA FILMELOR DE AMATORI

În premieră în România, proiectul internațional Uzina Filmelor de Amatori ajunge la TIFF 2019. Conceptul creat de renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry (Oscar 2005 pentru Cel mai bun scenariu original Eternal Sunshine of the Spotless Mind) oferă publicului șansa de a-și crea propriul film, punându-le la dispoziție decoruri, echipament și toate resursele necesare. Proiectul este organizat sub egida Sezonului România-Franța 2019 și va fi deschis curioșilor în perioada 31 mai – 31 iulie.

Foto: TIFF / Chris Nemes

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim