În spatele camerei: Cum a fost construită furtuna în “Into the Storm”
De azi la noi pe marile ecrane intră filmul Into the Storm, un film de tipul “disaster found footage” regizat de Steven Quale, în care oraşul Silverton este lovit de o serie de tornade puternice, într-o dezlănţuire fără precedent a naturii.
Pentru un film cu aşa o prezentare, echipa care ar trebui să creeze efectele speciale trebuie să fie o echipă de profesionişti, cu experienţă în domeniu. Mai ales când trebuie să creeze o tornado cum nu s-a mai văzut în vre-un film, lată de peste un kilometru. Cei aleşi au fost cei de la Method Studios şi s-au ocupat de crearea tornadei şi a efectelor de după, construind tot ce ai putea aştepta de la o tornadă, lucruri nemaivăzute până acum într-un film. Au folosit o echipă de 80 de artişti de la birourile din Los Angeles, Londra şi Vancouver şi au pus cap la cap aproximativ 200 de scene în doar 6 luni de muncă.
Una din dificultăţile întâlnite a fost că nu există referinţe pentrui o tornadă aşa mare cum îşi dorea regizorul Steven Quale şi a durat ceva timp până să îşi pună cap la cap toate detalile şi informaţiile pentru a crea aşa ceva. Echipa a privit multe imagini cu tornade mult mai mici, le-au analizat pentru a ajunge la concluziile necesare. Cât de repede s-ar învârti o asemenea tornadă, cu ce viteză s-ar mişca lucrurile prin aer, cât de repede ar evolua norii şi celelalte elemente atmosferice în timp. Toate astea au un impact major asupra impactului pe care tornada o va avea asupra spectatorului.
Filmările au avut loc în Detroit şi vremea nu i-a ajutat deloc. Au fost câteva zile mai întunecate, care le-a făcut treaba mai uşoară celor de la Method, dar în principal au avut vreme frumoasă, cee ace însemna un volum mai mare de muncă. Pe imaginile cu vreme mai întunecată, chiar dacă au adăugat cerul şi elementele furtuni ulterior, lumina scenei era consistentă cu ceea ce trebuia să apară în cadru. Pentru zilele frumoase, a fost mult mai mult de lucru pentru a potrivi lumina din scenă cu ceea ce trebuia să rezulte la final. În unele zile era într-atât de însorit afară încât semăna cu California. EChipa de filmare a adus nişte macarale cu ajutorul cărora au folosit un paravan pentru a bloca soarele, însă şi aşa munca echipei de efecte speciale a fost destul de elaborată. Pentru a transforma fundalul într-o scenă cu vreme furtunoasă, echipa a trebuit să elimine copacii de tot pentru a adăuga digital alţii care să se mişte ca într-o furtună cu vânt puternic. Şi pentru asta au fost eliminaţi mi de copaci şi au fost creaţi alţii, care să se mişte după vânt şi să pară şi reali. Pe lângă asta, au trebuit create toate elementele tornadei, ceea ce înseamnă mult mai mult decât ne dăm noi seama. Ceea ce a făcut tornada ameninţătoare nu e doar tornada însăşi ci şi efectele din jur. Mult timp a fost petrecut pentru a face să pară real cum tornada se contopeşte cu pământul, dar şi cu cerul.
Mai jos găsiţi si trailerul filmului, pe care îl puteţi vedea de azi în cinematografe în toată ţara.