CITEŞTE AICI Napoleon, scenariul neprodus al lui Stanley Kubrick

După succesul înregistrat cu 2001: A Space Odyssey Stanley Kubrick plănuia ca următorul său film să fie o mega-producţie despre viaţa lui Napoleon Bonaparte, probabil cea mai mare producţie a carierei sale de până atunci (ceea ce nu e puţin lucru având în vedere că Spartacus a fost unul dintre primele filme regizate de Kubrick).  Din păcate, au apărut probleme cu finanţarea şi astfel Kubrick a fost forţat să treacă la un film cu un buget comparabil mai mic, A Clockwork Orange.

Napoleon ar fi trebuit să fie cel mai ambiţios film al carierei lui Kubrick, atât un film de război cât şi un studiu amănunţit al personajului principal. Regizorul a fost foarte focusat pe pre-producţia filmului şi şi-a dedicat tot timpul său liber acesteia, rezultând un număr nemaiîntâlnit de materiale. Kubrick a citit tot ce a găsit despre împăratul francez, a creat un catalog cu toţi apropiaţii lui Napoleon din timpul domniei, a pregătit 15.000 de poze cu posibile locaţii, se pare că până şi Armata Română ar fi oferit 50.000 (40.000 infanterie şi 10.000 cavalerie) de soldaţi pentru scenele de război (că doar nu avea Sergiu Nicolaescu exclusivitate)care urmau să se filmeze la noi în ţară. Pentru rolurile principale Kubrick î-ar fi dorit pe David Hemmings în rolul lui Napoleon şi pe Audrey Hepburn în rolul primei sale soţii, Joséphine de Beauharnais.

Cu toate că regizorul părea pregătit să înceapă filmările, buget imens necesar s-a dovedit greu de acoperit. Pe deasupra, studiourile nu se grăbeau să se implice având în vedere că semnele arătau că interesul publicului pentru mega-producţii istorice era în scădere, după cum dovedea lansarea occidentală a adaptării lui Sergei Bondarchuk după Război şi Pace al lui Lev Tolstoi şi încasările modeste ale unui alt film despre Napoleon Bonaparte, Waterloo, al aceluiaşi Bondarchuk.

O bună bucată din materialele pregătite de Kubrick pentru Napoleon au fost folosite la producţia filmului Barry Lyndon (1975), a cărui poveste are loc nu cu mulţi ani înainte de povestea din Napoleon. În 2011 a fost lansată cartea de 1100 pagini Stanley Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made în care putem găsi materialele pregătite de regizor pentru Napoleon şi putem afla mai multe detalii despre motivele pentru care filmul a rămas la stadiul de proiect. În 2013 Steven Spielberg a anunţat că va produce o miniserie TV bazată pe scenariul lui Stabley Kubrick, însă de atunci nu s-a mai auzit mare lucru despre acest proiect. Până vom ajunge să vedem o versiune a lui pe orice ecran, putem citi scenariul online pentru a vedea care era viziunea lui Kubrick ş ice ar fi făcut acest film să fie “cel mai mare film făcut vreodată” după cum îi spunea însuşi Kubrick.

Link: Scenariu Napoleon

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim