Cum revoluționează The Mandalorian efectele speciale pentru seriale TV

The Mandalorian

Cum a revoluționat Jon Favreau efectele speciale și look-ul The Mandalorian având la dispoziție bugetul unui serial TV

În momentul în care a fost anunțat primul serial live-action marca Star Wars, toți fanii sau aproape toți fanii seriei au fiost încântați și au așteptat cu sufletul la gură apariția informațiilor despre noul serial intitulat The Mandalorian. Iar faptul că acesta va fi creat de Jon Favreau, cel care a pornit cu succes în 2008 fenomenul cinematografic care este azi MCU regizând Iron Man și care a adus pe marile ecrane verisunile live-action ale succeselor Disney The Jungle Book și The Lion King a venit ca o confirmare că vom avea parte de un proiect care să se ridice la standardele seriei create de George Lucas.

Când Jon Favreau a semnat pentru crearea primului serial live-action marca Star Wars, care urma să fie pionul principal în lansarea serviciului de streaming al celor de la Disney, a fost conștient de responsabilitatea care îi revine în aducerea pe micile ecrane a acestui univers. Cea mai mare provocare pentru Favreau și producătorii seriei a fost să aducă toate elementele pe care fanii le asociază cu universul Star Wars, în special pe partea de vizual și efecte speciale, într-un serial și mai ales având la dispoziție bugetul unui serial TV.

Într-adevăr, la un cost total de 100 milioane $ pentru primul sezon, The Mandalorian nu este deloc un serial ieftin. E posibil chiar să își fi făcut loc în topul celor mai scumpe seriale din toate timpurile, chiar dacă nu a reușit să depășească la buget seriale ca The Crown. Cu toate astea, seria marca Disney+ nu a beneficiat nici de bugete și nici de timpi de producție comparabile cu lungmetrajele Star Wars. Cu toate astea, noul serial a fost un succes enorm pentru Disney, mai ales dacă ne gândim la fenomenul mondial care este în această perioadă Baby Yoda.

Deși încă nu am avut parte de imagini de la filmări, Jon Favreau a discutat deja despre folosirea tehnologiei Stagecraft a celor de la Industrial Light and Magic, o tehnologie care i-a ajutat să creeze și să combine efectele speciale la un cost mult inferior costului folosirii ecranului verde. Practic, această tehnologie este o versiune adusă în zilele noastre a uneia din cele mai vechi tehnologii folosite la Hollywood, numită „rear projection”. Diferența este că, în loc de imaginile proiectate pe un ecran mare, filmările au loc într-un studio înconjurat de ecrane LED de calitate înaltă pe care este afișat un decor 3D randat în timp real, în funcție de poziția camerei, folosind motorul grafic Unreal Engine.

Practic decorul 3D este creat și luminat înainte de filmare, însă oferă avantajul că actorul vede exact cu ce elemente interacționează. Mai mult, lumina de la ecranele LED creează o iluzie de adâncime spațială, aducând o doză mai mare de realism. Această tehnologie a fost folosită anterior chiar într-un proiect Star Wars, fiind folosită pentru scena jafului trenului din Solo: A Star Wars Story, însă pentru crearea The Mandalorian tehnologia a fost folosită mult mai mult decât oricând până acum. Această tehnologie abia își face simțită prezența la Hollywood dintr-un motiv foarte simplu. Pentru a fi folosită este nevoie de o putere de procesare impresionantă, care nu era disponibilă în urmă cu câțiva ani.

Momentan avem câteva imagini de la filmările The Mandalorian, apărute în cel mai nou număr al revistei American Cinematographer, plus două clipuri video de la Unreal Engine în care vedem cum functionează o versiune mai rudimentară a acestei tehnologii, numită Project Spotlight. În imaginile de mai jos putem vedea cum a fost posibil ca serialul să fie filmat în întregime în studio, folosind tehnologia Stagecraft pentru a proiecta pe ecranele din studio aproape tot ce era nevoie pentru fiecare scenă, chiar și cerul sau bucăți din clădiri și nave spațiale. Enjoy!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim