50 de ani: Cum a fost filmată aselenizarea din 1969

aselenizarea

Cum a fost filmată și transmisă la TV în direct aselenizarea echipajului Apollo 11 în 1969?

În 20 iulie 1969, echipajul navetei Apollo 11 a făcut primii pași pe suprafața lunii și a schimbat cursul istoriei. Acest eveniment este unul din evenimentele marcante ale secolului XX, dacă nu chiar cel mai important. Au trecut 50 de ani de la aselenizarea echipajului Apollo 11 si de la primul pas făcut de un om pe suprafața lunii, un eveniment urmărit în direct la TV de 500 de milioane de oameni din întreaga lume. Dar cum au putut astronauții să filmeze acest eveniment și mai mult, să îl transmită spre Pământ pentru a fi transmis la TV?

Există 143 de minute de filmări cu aselenizarea din 1969. Conform NASA, la bordul Apollo 11 a fost depozitat un set important de echipament de filmare, între care două camere pe film Mauer de 16mm, o cameră de televiziune care a rămas montată pe naveta Columbia care a orbitat în jurul lunii și o cameră de televiziune alb-negru care a fost montată la exteriorul modulului lunar, care să transmită primii pași ai lui Neil Armstrong pe suprafața lunii. O cameră Kodak a fost folosită pentru a filma suprafața lunii de aproape, de la câțiva centimetrii, iar alte 3 camere Hasselblad 550EL au fost cărate la bord.

Partea cu adevărat grea a fost folosirea acestor camere în condițiile găsite la suprafața lunii. Stan Lebar, managerul programului Apollo TV Lunar Camera a avut sarcina de a dezvolta camere eficiente din punct de vedere energetic, care să reziste la temperaturi de +/- 250 de grade. Acestea funcționau cu o putere de 7 wați, aceeași putere care e necesară pentru aprinderea unui bec de la instalația bradului de Crăciun.

Interesant este și cum au reușit să filmeze pe film în spațiu un eveniment care a fost urmărit de întreaga lume. În mod normal, filmul șerpuiește în interiorul camerei, generând electricitate statică, care este dispersată de ramele și rolele metalice care condul filmul prin interiorul camerei și de umiditatea din aer. Dar ce faci dacă nu există aer și electricitatea nu are unde să se disperseze? Pentru că dacă electricitatea nu este dispesata, pot să apară scântei și chiar explozii. Pentru camerele folosite pentru a filma aselenizarea, electricitatea a fost dispersată de marginile plăcilor Reseau, care au fost montate pentru a ghida filmul prin interiorul camerei.

Sursa: NASA

Nici trimiterea unui semnal de la suprafața lunii spre Pământ, pentru a fi transmis în direct în toată lumea, nu a fost un lucru ușor. Practic și pe scurt, fără să intrăm în prea multe detalii tehnice, semnalul a fost transmis de la suprafața lunii către stații din Australia și California, unde a fost transformat în semnal standard de televiziune și apoi transmis spre Houston de unde a fost transmis mai departe la Tv în toată lumea.

Foto: NASA

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim