Apple a folosit 32 de iPhone XR pentru a obține un efect bullet-time
V-am mai vorbit de lucrurile ce pot fi realizate cu camerele telefoanelor mobile. În ultimii ani, am văzut o creștere a calității camerelor disponibile pe telefoanele de top și tot mai mulți artiști încearcă să demonstreze celebra vorbă care spune că „cel mai bun device este cel pe care ți-l permiți” care poate fi parafrazată și ca „cel mai bun device e cel pe care îl ai în buzunar”. Dacă urmărești site-ul, nu trebuie să îți mai spun că Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven, Magic Mike) are deja două filme la activ trase în totalitate pe iPhone, Unsane și High Flying Bird. Să nu mai zic de scurtmetrajul lui Michel Gondry sau de scurtmetrajele realizate de Apple tocmai pentru a demonstra capacitățile camerei de pe telefoanelor lor, printre care și documentarul Lady Misaki tras cu un iPhone XS.
Pentru a demonstra ce poate fi realizat cu un iPhone XR (sau 32 de telefoane iPhone XR), cei de la Apple au apelat la Incite pentru a realiza video-ul “Shot on iPhone XR — Experiments II: Full Circle”. Aceștia au folosit 32 de iphone XR montate pe un echipament „bullet-time” pentru a filma diferite jocuri de lumini, jocuri cu focul, apa colorată, etc. Interesant nu e să spunem ce au realizat, mult mai interesant este să vedem ce au realizat, mai ales că e probabil prima dată când s-a folosit o instalație pentru „bullet-time” cu smartphone-uri.
O instalație pentru „bullet time” este o instalație circulară care poate conține de la 24 până la peste 240 de camere, dispuse în cerc la distanțe egale pentru a obține un efect de genul „freeze time”, cum am văzut pentru prima dată în Matrix. După cum spuneam, camerele sunt poziționate circular, fiecare într-o altă poziție și fiecare filmând aceeași scenă în același timp. Fiecare instalație de genul ăsta este unică și este construită în funcție de necesitățile producției. Cele mai importante aspecte de care trebuie ținut cont sunt poziția camerelor, felul în care este controlată camera și binenteles post-producția.
Cei de la Incite au folosit o serie de aplicații iOS pentru control: Pro Camera, ProCam 6 și Moment. Sincronizarea iPhone-urilor a fost făcută în post-producție, folosind sunetul clachetei de la începutul fiecărei duble. Pentru mai multe informații despre cum a fost realizat video-ul de mai sus, am mai jos pentru voi și un making-of realizat de cei de la Apple. Enjoy!