Evenimente speciale la TIFF 2014

În cadrul celei de-a 13-a ediţie a Festivalului International de Film Transilvania vom avea parte la Cluj şi de evenimente speciale, care vor aduce muzica în cinematografe şi filmul în spaţii neconvenţionale.

Un spectacol de neuitat va fi „Maria T”, al Bălănescu Quartet, luni, 2 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Inspirat de melodiile Mariei Tănase, Alexander Bălănescu a creat noi compoziții, filtrând spiritul est-european al cântecelor originale prin experiența sa occidentală. Recitalul este însoțit de un spectacol vizual, o combinație de imagini din arhiva de filme a Mariei Tănase și vizualuri semnate de renumitul media artist și coregraf Klaus Obermaier.

Reunindu-i pe fanii de heavy-metal cu iubitorii de polka, jazz și rock, trupa austriacă Russkaja vine la Cluj cu un show energic: acompaniament live pe capodopera lui Sergei Eisenstein, Crucișătorul Potiomkin (1925). Trupa fondată în Viena, în 2005, de muzicieni de diverse naționalități, a avut deja peste 300 de concerte în toată lumea. Marți, 3 iunie, de la 20.30, spectatorilor de la Casa de Cultură a Studenților le va fi greu să rămână pe scaune: muzica lor, o variantă postmodernă la folclorul rusesc – cazacioc & metal-head -, strigă din toate puterile „Dansează!”. Russkaja înseamnă: Georgij Makazaria (vocal), Dimitrij Miller (bass), Engel Mayr (chitară), Ulrike Müllner (vioară), Rainer Gutternigg (trompetă), H-G. Gutternigg (potete), Mario Stübler (tobe). Trupa va susține un al doilea concert la Casa TIFF, miercuri, 4 iunie, de la 22.00. Evenimentul are loc cu sprijinul Austriakult.

Inedit va fi și spectacolul „The Last Man”, al britanicilor de la Teeth of the Sea, care vor cânta live o reinterpretare originală a capodoperei lui George Orwell, „1984”. Miercuri, 4 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, coșmarul totalitarismului va fi chestionat în contextul zilei de astăzi, al lumii globalizate și digitalizate. Împreună cu artistul vizual Benjamin Barfoot, Teeth of the Sea redă, prin compoziții originale și imagini inspirate de ecranizarea cu John Hurt și Richard Burton, atmosfera austeră și absurdă din „1984”.

Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj va fi gazda unui eveniment unic miercuri, 4 iunie, de la 22.00: unul dintre cei mai apreciați și influenți cântăreți la orgă, Martin Schmeding, va acompania live la orga bisericii, pentru prima dată, filmul mut Faust (1926), de F.W. Murnau. Câștigător a numeroase premii internaționale, Martin Schmeding a concertat în întreaga lume, a predat la Hanovra, Leipzig sau Dresden și este unul dintre marii artiști care continuă tradiția acestui instrument complex. Artistul a compus muzică special pentru acest eveniment și o va interpreta în premieră la Cluj. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj.

O fascinantă prezentare a istoriei 3D-ului, susținută de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în evoluția imaginii stereoscopice, îi va purta pe spectatori de la începuturile cinematografiei până înn era lui Steven Spielberg sâmbătă, 7 iunie, de la ora 15.00, la Cinema Florin Piersic. „The Short Story of 3D Film”, prezentat la TIFF cu sprijinul Institutului Goethe, va cuprinde exemple și imagini puțin cunoscute până acum, inclusiv din creația lui Max Skladanowsky, a lui Georges Méliès sau a fraților Lumière, însoțite de explicații despre  tehnologia în sine și provocările ei de-a lungul timpului. Prețul unui bilet este 10 lei în avans și 12 lei în ziua evenimentului. Pentru studenți și pensionari, intrarea va costa 8 lei.

Din Polonia vine un alt spectacol original la TIFF, Male Instrumenty / Small Instruments, sâmbătă, 31 mai, de la ora 22.00, la Casa TIFF. Spectatorii vor avea parte de un show muzical mai puțin obișnuit, cu instrumente neconvenționale, improvizate din jucării vechi, deșeuri recondiționate, diverse obiecte sau invenții bizare. Muzica lor e unică și surprinzătoare, cei cinci membri ai grupului fiind mereu în căutare de noi obiecte și sunete. Motiv pentru care, în după-amiaza zilei de 31 mai, vor susține un atelier de improvizat instrumente muzicale la Bonțida, ca parte a programului Weekend la Castel. Ei se vor întâlni cu rapsozi populari, cântăreți la frunză, săteni din Bonțida și din împrejurimi, care le vor prezenta instrumente tradiționale din zonă. Cei cinci muzicieni din Polonia vor să învețe să le creeze și să le folosească în concertele lor.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Sursa: TIFF

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim