30 de filme româneşti gata de lansare în 2015

Un număr record de filme româneşti vor fi gata de lansare în 2015

Anul acesta vom avea un număr record de 30 de filme româneşti care dor fi gata pentru lansare. Dintre ele, puţine au deja o data de lansare bătutră în cuie, iar unul unul dintre ele, De ce eu? al lui Tudor Giurgiu, rulează deja de câteva zile pe marile ecrane din toaţă ţara. Oferta nu este doar bogată ci şi foarte variată, de la thriller politic şi western balcanic până la comedii, filme poliţiste şi documentare. Concurenţa acerbă îi va face pe producători să acorde o atenţie sporită promovării filmului lor, pentru că publicul şi aşa puţin care merge la filme româneşti trebuie convins să aleagă din oferta bogată pe care o va avea la dispoziţie. Plus că dacă filmul este un film de public, are şanse să facă şi încasări însemnate dacă e promovat cum trebuie, după cum am văzut din topul cu primele 10 româneşti pe 2014 ca număr de spectatori.

Ca de obicei, şi în acest an filmele vor fi împărţite două perioade de lansări, primăvara şi toamna, doar că pemntru prima dată după mulţi ani, primăvara va avea un număr mai mare de premiere româneşti din informaţiile pe care le avem până acum. Deja un film a avut lansarea pe marile ecrane: De ce eu? al lui Tudor Giurgiu este de vineri pe marile ecrane din toată ţara. Alte filme pentru care avem deja dată de lansare fixate sunt Aferim!, filmul pentru care regizorul Radu Jude a luat Ursul de Argint pentru regie la Berlin, care va ajunge în cinematografe de vineri, 6 martie, Cel Ales filmul lui Cristian Comeagă despre servicile secrete în 24 aprilie, Cum să te măriţi în trei zile de Cristina Iacob (Selfie) din 1 octombrie şi documentarul animat Muntele magic de Anca Damian în 16 octombrie.

Palatul Pionierilor al lui Bobby Păunescu, după premiera mondială de la Sundance, va avea lansarea cel mai probabil cândva în primăvară, la fel cum ar putea să apară şi El Rumano (Cătălin Mitulescu), Poveste de dragoste (Cristina Iacob), 2+2 (Thomas Ciulei), Live (Vlad Păunescu) sau Carmen (Doru Niţescu). Lansarea câtorva filme aşteaptă semne despre selecţii la diferite festivaluri de film, cum ar fi Orizont (Marian Crişan), Box (Florin Şerban), Comoara (Corneliu Porumboiu) sau Un etaj mai jos (Radu Muntean).

Sunt câteva filme finalizate despre care nus e ştie când vor ajunge pe ecrane, cum ar fi documentarul Chuck Norris vs Communism (Ilinca Călugăreanu) care a avut premiera mondială la Sundance, Usturoi (Lucian Alexandrescu), pe care am avut ocazia sa îl vedem la TIFF şi Comedy Cluj anul trecut sau Omega Rose (George Dorobanţu) filmul post-apocaliptic ce stă de ceva vreme în preproducţie.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim