Uzina Filmelor de Amator – distracția ta în gașcă vara asta

Uzina Filmelor de Amator

Michel Gondry a fost gazda vizitatorilor din prima zi la Uzina Filmelor de Amatori la debutul ediției de majorat TIFF

Cel mai mare platou de filmare dedicat amatorilor de cinema a fost inaugurat astăzi, de regizorul francez Michel Gondry, laureat la Oscar pentru Eternal Sunshine of the Spotless Mind si omul care a creat proiectul Uzina Filmelor de Amatori. Zeci de invitați i-au fost alături la primul eveniment major din programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Gândită să ofere publicului larg șansa de a produce un film, fără a avea cunoștințe în domeniu, Uzina Filmelor de Amatori va fi deschisă tuturor curioșilor timp de 2 luni, până pe 31 iulie. Accesul este liber, fiind necesara o rezervare online prealabilă pe site-ul web www.uzinadefilme.com. Rezervarea asigură vizitatorilor o sesiune de trei ore de creație și distracție pentru toți.

Michel Gondry – foto: Cosmin Milchis / FacemFilm.ro

Bun, sună interesant, dar cum se întâmplă de fapt? Cum spuneam, Uzina Filmelor de Amator e gândită în așa fel încât oricine să poată să facă un film fără să aibă cunoștințe în domeniu. Ai nevoie doar de un grup de prieteni de maxim 15 persoane, cu care să te înscrii. Veți avea la dispoziție 3 ore pentru a vă realiza un scurtmetraj, de la idee până la rezultatul final. Totul va începe cu 2 workshop-uri, care practic țin locul părții de pre-producție. În primul workshop, participanții vor concepe povestea și își vor împărți rolurile. Se decide cine va fi cameramanul și cine va fi responsabil cu timingul, pentru a se asigura că nu va fi depășit timpul. O regulă importantă e ca fiecare membru al grupului să apară în film, într-un rol oricât de mic. Când termină cu partea asta, grupul trece la cel de-al doilea workshop, unde se aleg costumele și recuzita pentru fiecare rol.

,,Uzina Filmelor de Amatori nu și-a dorit niciodată să funcționeze ca o școală de film. Este mai degrabă un context care-ți oferă timp să te distrezi cu prietenii și șansa de a pune într-un film o experiență personală sau o poveste creată de tine. Oricine se poate exprima creativ aici.’’ – Michel Gondry.

După partea pregătitoare, e timpul pentru filmat. Avem și aici câteva reguli. Cel mai important, totul se filmează în ordine cronologică, pentru că proiectul nu vă beneficia de editare. La fel și sunetul, efectele speciale, totul va fi înregistrat live. Asta pentru că, așa cum spnea și creatorul Michel Gondry, Uzina Filmelor de Amator a fost creată cu intenția de a oferi o experiență personală, o variantă de distracție cu prietenii sau de team-building cu colegii și nu ca o variantă de a crea o producție profesionistă.

Veți putea găsi diferite platouri, toate cu un flavour local, de la mașină (de fapt o Dacia 1300) sau interiorul unui vagon de tren, ambele cu proiecțiile unor locații din Cluj pentru localizare, până la interioare de apartament, restaurant, chiar și un hol. Puteți găsi chiar și un exterior de festival cu flavour de Bontida sau o încercare de a aduce Oserul clujean într-un platou de filmare. Pe ansamblu, Uzina Filmelor de Amator îți oferă o experiență de neuitat, indiferent că dorești câteva ore de distracție cu prietenii sau o experiență atât distractivă cât și educativă pentru tine și colegii de muncă.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim