Documentar: Efectele speciale din Forrest Gump
Un documentar despre efectele speciale care l-au purtat pe Forrest Gump de-a lungul istoriei
Unul din filmele reprezentative ale anilor ’90 și ale carierei lui Tom Hanks, Forrest Gump este împotriva tutror așteptărilor un pionier al folosirii efectelor CGI în filme. Lansat în 1994 și câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film la ceremonia din 1995, Forrest Gump este iubit de public și critici deopotrivă, ajungând în timp unul din cele mai iubit filme ale anilor ’90. Dar un alt lucru pentru care este recunoscut filmul la scară largă este folosirea efectelor generate pe computer.
Documentarul de mai jos ne duce prin povestea lui Forrest, interpretat magistral de Tom Hanks, și ne arată cum a fost posibil ca personajul să apară în imagini alături chiar de figuri emblematice ale istoriei și nu alături de actori care să îi interpreteze. Bine, trebuie să recunoaștem că Elvis, pe care micuțul Forrest îl învață dansul care va ajunge celebru în toată lumea, este doar un actor. Iar ca fapt divers, vocea lui este interpretată de Kurt Russell.
Primele imagini ale filmului ne aduc și primele efecte generate pe computer, prin imaginea unei pene care zboară și se așează la picioarele lui Forrest. Și deși pana este reală, mișcarea ei de rotatie din aer a fost manipulată folosind CGI, pentru a putea fi folosită exact cum avea nevoie echipa în film. Personajul lui Tom Hanks interacționează de-a lungul filmului cu numeroase figuri istorice, de la președinti SUA precum Kennedy sau Nixon până la Martin Luther King sau Vivian Malone, una din primele două studente de culoare acceptate la Universitatea din Alabama.
Pentru a-l putea introduce pe Tom Hanks alături de aceste figuri istorice, producătorii au studiat numeroase imagini de arhivă, le-au studiat, după care au duplicat mediul prezentat în acele imagini. Apoi Hanks a trebuit să filmeze respectivele scene în fața unui ecran albastru și trebuia mereu să respecte markerii de pe platou, pentru ca totul să fie perfect aliniat cu filmarea originală. Au fost folosite tehnici ca și chroma key, warping, morphing sau rotoscoping. Au fost folosite voci pentru a dubla dialogul acestor personaje istorice. Dacă te uiți cu atenție la scena Watergate, se poate vedea că mișcarea buzelor lui Richard Nixon a fost modificată pentru a părea că președintele îl întreabă pe Forrest despre hotelul la care stă.