Cele mai așteptate filme ale sfârşitului de an 2017

Iată-ne din nou trecuți de vara plină de blockbustere și intrați în ultima parte a anului 2017, care din punct de vedere cinematografic este una interesantă și bogată în același timp, o perioadă în care vom primi filme pentru orice gusturi, de la blockbustere și filme independente până la candidate la Oscar și filme românești. Toamna asta a început în forță cu IT, o adaptare după romanul omonim al lui Stephen King, film care a fost o surpriză extremd e plăcută la box-office, reușind să facă uitat cât de cât The Dark Tower, eșecul verii bazat la rândul său pe opera lui King.
Totuși, cel mai așteptat film al acestui sfârșit de an este pentru mine Blade Runner 2049, a cărui lansare pe marile ecrane se apropie cu pași repezi. Acțiunea filmului are loc la 30 de ani după cea a filmului original, regizat de Ridley Scott. De ce este pentru mine cel mai așteptat film al acestui sfârșit de an? Păi deși nu mai este regizat de același Ridley Scott, care de data asta apare doar în calitate de producător, filmele anterioare ale regizorului Denis Villeneuve (Prisoners, Enemy, Arrival) îmi dau speranța că și sequel-ul se va ridica la înălțimea filmului lui Scott. Pe lângă asta, cei care l-au văzut deja, inclusiv critici, îl consideră deja o capodoperă a genului.
Cine mă știe sau a citit cât de cât acest site, știe că am o slăbiciune pentru filmele bazate pe benzi desenate. Astfel că dinlista mea nu poate lipsi cel mai așteptat film de gen din această toamnă, Thor:Ragnarok. Deși pentru mine personal primele două filme cu Thor în prim-plan au fost o mică dezamăgire, din ce putemn vedea în trailer și în imaginile postate deja online, regizorul Taika Waititi a adus un suflu nou al treilea film al seriei, injectându-i și o doză atât de necesară de umor. Se vede că cineva a învățat ceva din succesul celor două filme Gardienii Galaxiei. Toamna asta vom mai avea parte de un film bazat pe bezni desenate și nu orice film ci chiar Justice League. Cu toate că prima apariție în același film a lui Batman, Superman, Wonder Woman și Flash (nu punem la socoteală cameo-urile din Batman v Superman) ar trebui să facă furori, eu voi fi puțin sceptic având în vedere eșecurile anterioare din curtea Warner Bros/DC Comics (excepție făcând Wonder Woman). Totuși, aducerea lui Jess Whedon pentru terminarea filmului după tragedia prin care a trecut Zack Snyder ar putea aduce din nou un suflu nou în cadrul DCEU. Da, știu, am aflat și eu între timp că DCEU nu e o denumire oficială.
Tot la capitolul blockbustere vine și filmul lunii decembrie, Star Wars The Last Jedi. După ce anul trecut am avuit parte de Rogue One, un prequel din lumea Star Wars, anul acesta revenim la programul obișnuit cu Episodul 8 al seriei, care va relua acțiunea de unde a fost lăsată la sfârșitul lui The Force Awakens. Tot în decembrie și tot la capitolul blockbuster vine și Jumanji: Welcome to the Jungle, un film despre care starul Dwayne Johnson a declarat că nu este un remake, ci chiar o continuare a originalului Jumanji, care l-a avut în rolul principal pe Robin Williams. Kevin Hart și Jack Black vor fi alături de Johnson pe afișul acestui film.
Un alt film despre care aș putea spune că va fi un blockbuster dacă nu ar debuta pe platforma de streamimg Netflix este Bright. Acesta e un pariu mare pe care Netflix îl pune pe star-power-ul lui Will Smith și pe regizorul David Ayer (Fury, Suicide Squad), care au pus umărul la cel mai ambițios proiect de lungmetraj finanțat de Netflix până acum. Bright e un fantasy în care Smith interpretează un polițist care primește un partener neobișnuit: un orc. Un alt film pe care îl aștept cu mare interes este Death Wish al lui Eli Roth și cu Bruce Willis în rol principal. De ce îl aștept? În mare pentru că sunt un fan al filmului original din anii ’70, care îl avea pe Charles Bronson în rol principal. Și deși Death Wish s-a transformat într-o serie de filme de revenge/action destul de slabe, primul film al seriei este destul de spre foarte reușit. Plus că am încredere în Eli Roth că poate scoate rolul ultimilor ani din Bruce Willis.
Toamna de obicei ajung pe marile ecrane și filmele care speră la nominalizări și premii în sezonul ceremoniilor care culminează cu Oscarurile. Am câteva filme din această categorie pe care le aștept cu nerăbdare, cum ar fi The Shape of Water al lui Guillermo del Toro (Hellboy, Pacific Rim). Interesant este că filmul a câștigat marele premiu la Festivalul de Film de la Vanatia, iar din spusele celor ce l-au văzut deja, beneficiază de o poveste care te va impresiona, ajutată fiind de imaginea superbă. Un alt film pe care îl aștept cu nerăbdare este I, Tonya, care a impresionat la Festivalul de Film de la Toronto, film care spune povestea patinatoarei Tonya Harding și îi are în rolurile principale pe Margot Robbie și Sebastian Stan.
Tot la capitolul filme care speră să intre în cursa pentru Oscar o să apară și The Post al lui Steven Spielberg, care ne spune lupta celor de la The Washington Post pentru dreptul de a publica celebrele The Pentagon Papers. Iar distribuția condusă de Tom Hanks și Meryl Streep ne poate da speranța unui nou masterpiece din partea lui Spielberg. Tot în decembrie vom primi cel mai nou film al lui Paul Thomas Andreson, despre care nu se știu prea multe lucruri, decât că îl are pe Daniel Day Lewis în rolul principal și că este setat în anii ’50 în lumea modei. Nici măcar titlul oficial nu a fost făcut public. Cu toate astea, ceea ce se știe este de ajuns să mă facă să aștept filmul cu nerăbdare.
Luna asta își face apariția pe marile ecrane The Mountain Between Us, cu Idris Elba și Kate Winslet în rolurile principale. Din trailer, filmul pare interesant și cei doi par să aibă o chimie interesantă pe ecran. Nu știu multe despre film, în afară de faptul că este un survivor flick, dar cu trailerul a reușit să mă covingă să vreau să îl văd. The Snowman este filmul cu care Michael Fassbender ajunge toamna asta pe marile ecrane, un thriller care pare interesant și care trebuia inițial să fie regizat de Martin Scorsese. Celebrul regizor a rămas în postura de producător executiv, ceea ce îmi dă o speranță că filmul va fi mai mult decât un thriller mediu între multe altele.
The Disaster Artist este unul din cele mai funny filme ale anului și în același timp unul din cele mai bine roluri făcute de James Franco în intgreaga lui careira. Și mai funny este faptul că filmul este despre realizarea unuia din cele mai proaste filme făcute vreodată, The Room al lui Tommy Wiseau. Molly’s Game este debutul în regie al lui Aaron Sorkin, cel care a scris și scenariul filmului. Sorkin este celebru pentru scenariile unor seriale ca The West Wing sau The Newsroom și a unor filme ca The Social Network sau A Few Good Men. Filmul spune povestea unei femei care a condus și organizat ani la rândul jocul de poker cu cele mai mari mize din lume, iar aceasta e interpretată de Jessica Chastain. The Darkest Hour ne arată prima lună din mandatul de prim-ministru al lui Winston Churchill, ir Gary Oldman face din nou un rol mare într-un film biografic ce miroase a premii.
La capitolul filme românești, deja pemarile ecrane au apărut două dintre cele mai astepotate filme ale toamnei, Breaking News și Un pas în urmă serafimilor. Breaking News este al treilea lungmetraj regizat de Iulia Rugină, după Love Building și Alt Love Building. Cu toate astea, Breaking News trebuia să fie primul lungmetraj la regizoarei, însă lungul proces de dezvoltare al filmului (10 ani după spusele Iuliei) a făcut ca cele două proiecte făcute în colaborare cu Actorie de Film să iasă înaintea acestuia. Un pas în urma serafimilor spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și urmează cursurile unui seminar teologic ortodox. Inițial, el incearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv.
Perfect Sănătos este noul film al regizoarei Anca Damian și ne spune povestea lui Andrei, un tânăr avocat care începe o investigație pe cont propriu după moartea tatălui său, reparcurgand fiecare pas făcut de acesta de-a lungul ultimei sale zile. Octav este cel mai nou film al regizorului Serge Ioan Celebidachi, o dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia și dragostea și care îl are în rolul principal pe Marcel Iureș.
La sfârșit vă las cu trailerul animației Coco a celor de la Pixar, animația pe care cu siguranță mă voi duce să o văd toamna asta la cinema. Și pentru că vine de la Pixar dar și pentru că m-a impresionat trailerul. În rest, poate avem noroc să descoperim la sfârșitul acesta de an și ceva filme interesante, la care nu ne asteptăm în acest moment. Vizionare plăcută!