Surprize şi certitudini la Oscar 2015
În această noapte s-au decernat la Los Angeles premiile Academiei Americane de Film, principalul eveniment al industriei filmului la începutul fiecărui an. Marele câştigător de anul acesta de la Oscaruri a fost, surprinzător sau nu, Birdman –ul lui Alejandro Gonzàles Iñárritu, care a luat Oscarul pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu original şi Cea mai bună imagine. Cel mai bun actor a fost desemnat Eddie Redmayne pentru The Theory of Everything, iar premiul pentru Cea mai bună actriţă l-a luat Julianne Moore pentru Still Alice. Dar despre asta vom vorbi mai jos, despre premiile care au confirmat aşteptările dinaintea ceremoniei, dar şi despre surprizele apărute în acest an.
Înainte să intrăm să vorbim efectiv de premii, eu zic să ne încălzim puţin cu cele mai interesante momente ale showului. Nu pot trece peste momentul de început al show-ului în care prezentatorul Neil Patrick Harris, ajutat de Anna Kendrick şi Jack Black, ne oferă un număr muzical în stilul său caracteristic (cine l-a văzut prezentând premiile Tony ştie despre ce vorbesc) care a cam furat atenţia altor momente din restul showului. Bine, poate cu excepţia frazei următoare: “Benedict Cumberbatch nu este doar cel mai tare nume din show-business, dar şi sunetul pe care îl scoate John Travolta când trebuie să spună Ben Affleck”. Şi nici momentul in care prezentatorul a parodiat Birdman umblând prin culise doar în lenjerie intimă, printre paparazzi şi semnând autografe, nu a fost unul de lepădat şi mă gândesc că are şanse să ajungă la nivelul de vizibilitate în social-media pe care l-a avut selfie-ul de anul trecut al prezentatoarei Ellen DeGeneres.
Acum să revenim la ce ne interesează pe noi, şi anume filmele premiate şi mai ales cele care au rămas cu buza umflată. Nu voi vorbi foarte mult despre care filme mai bun sau mai prost, iar cei care urmăriţi site-ul ăsta ştiţi că nu veţi vedea recenzii la filme (şi mai ales nu veţi vedea păreri negative despre filme), mai ales pentru că sunt destui care se ocupă de treaba asta. Pe deasupra, mi se pare destul de jenant să distrugi din cuvinte munca de luni sau uneori ani întregi din spatele unui monitor, când tu nici nu ai încercat să vezi ce muncă titanică presupune producerea unui film, chiar şi a unuia considerat extrem de slab. Şi dacă tot suntem la capitolul ăsta, eu o să fac pe Gică-contra şi o spun: mie mi-a plăcut Birdman, marele câştigător de la Oscar 2015 şi mă bucur că a câştigat. Pentru că filmul arată într-un mare fel şi pentru că a presupus o muncă incredibilă să îl facă să pară ca un singur “one-shot”, cel puţin premiile pentru regie şi imagine sunt pentru mine meritate fără drept de apel. Plus că pentru mine personal a fost şi cel mai bun film dintre cele nominalizate la această categorie.
Mai departe să vedem care au fost surprizele din punctul de vedere al majorităţii. În primul rând, majoritatea se aştepta ca premiul pentru cel mai bun film să meargă către Boyhood. La fel şi premiul pentru regie. Chiar şi eu mă aşteptam (chiar dacă nu îmi doream) la acelaşi lucru, având în vedere că discutăm de Academia Americană de Film. Ambele premii au venit ca o supriză pentru mulţi, deşi faptul că Iñarritu a luat premiul pentru regie acordat de DGA (Directors Guild of America – Asociaţia Regizorilor din America) trebuia să ne pună pe toiţi pe gânduri. O altă surpriză furnizată tot de Birdman a fost premiul pentru cel mai bun scenariu original, pe care multă lume (eu inclusiv) îl vedeau în grădina lui Wes Andreson pentru The Grand Budapest Hotel. O altă surpriză a fost premiul pentru cea mai bună animaţie, care a mers către Big Hero 6, deşi era de aşteptat ca premiul să fie adjudecat de How to Train Your Dragon 2. Pentru mine a fost o surpriză faptul că Interstellar a luat premiul pentru efecte vizuale, pe care îl vedeam 100% mergând spre Dawn of the Planet of the Apes, iar AICI aveţi şi motivul.
Dintre cei care au fost lăsaţi pe dinafara, primul pierzător este Boyhood, care a luat doar premiul pentru rol secundar feminin pentru Patricia Arquette. Un alt pierzător este American Sniper, care în părerea mea nu era material de Oscar deşi e un film bun pentru genul său. Michael Keaton şi Edward Norton pot fi consideraţi pierzători la categoriile pentru rol masculine, însă ghinionul lor a fost să fie nominalizaţi în acelaşi an cu Eddie Radmeyne şi J.K. Simons. Un alt mare pierzător în opinima ea este Wes Anderson, care avea şanse măcar la un premiu pentru cel mai bun scenariu original sau cel mai bun regizor pentru The Grand Budapest Hotel.
Lista completă a câştigătorilor Oscar 2015 o aveţi AICI.