Originea Festivus, sărbătoarea anti-Crăciun din Seinfeld
A Festivus for the rest of us!
Pentru cei, puţini, care nu au urmărit Seinfeld, Festivus e o sărbătoare inventată de Frank Costanza, atunci când fiul său George Costanza era doar un copil. Festivus se sărbătoreşte pe 23 decembrie şi e o alternativă la consumerismul care a ajuns să definească Crăciunul.
Sărbătoarea apare pentru prima dată în episodul The Strike, din sezonul 9, episod scris de Dan O’Keefe. În acest episod, în timp ce George, Elaine şi Jerry se află la cafenea, cei trei discută despre modul în care Frank a inventat Festivus, după ce Elaine vede o felicitare de Festivus de la Frank către fiul său. Când Kramer află despre sărbătoarea inventată de Frank şi mai ales ce reprezintă, se hotărăşte să îl ajute pe Frank să reînvie Festivus. Dar mai bine vă las pe voi să vedeţi întreaga istorie a sărbătorii după cum a apărut în Seinfeld.
Festivus, sărbătoarea anti-Crăciun din Seinfeld, e reală
Dar ce nu multă lume ştie este că Festivus e o sărbătoare inventată de scriitorul Daniel O’Keefe, tatăl scenaristului Dan O’Keefe, cel care a scris episodul The Strike. O’Keefe a inventat sărbătoarea în 1966, dar spre deosebire de ce apare în Seinfeld, era o sărbătoare care avea loc ca un răspuns la orice fel de tensiune în familie, oricând între lunile mai şi decembrie. Totuşi, de când a apărut în Seinfeld, Festivus se sărbătoreşte în 23 decembrie, în fiecare an. Numele sărbătorii i-a apărut în cap lui O’Keefe din senin şi este un derivat al cuvântului latin festus, care înseamnă sărbătoare.
Festivus, exact ca şi Crăciunul, are câteva tradiţii care trebuie respectate:
- Stâlpul: în serial, echivalentul bradului de Crăciun este stâlpul de Festivus, un stâlp de aluminiu. Frank Costanza îl descrie ca având „un raport foarte mare între putere şi greutate”, iar stâlpul este ţinut neîmpodobit pe parcursul sărbătorii.
- Cina: cina de Festivus are loc în seara de 23 decembrie, iar în timpul cinei se desfăşoară şi enumerarea nemulţumirilor
- Enumerarea nemulţumirilor: sărbătoarea începe imediat după servirea cinei, când toţi cei participanţi îşi declară toate nemulţumirile şi dezamăgirile cu privire la ceilalţi
- Fapte de putere: aceasta este ultima tradiţie de Festivus şi se desfăşoară imediat după cină sau, în cazul episodului din Seinfeld, în timpul cinei. Capul familiei alege o persoană de la masă pe care o provoacă la un meci de wrestling. Tradiţia spune că Festivus nu se termină până când capul familiei nu este ţintuit la podea.
Totuşi, dacă ar fi fost după O’Keefe junior, nimeni nu ar fi aflat vreodată de Festivus, însă fratele său Mark le-a povestit despre sărbătoare lui Alec Berg şi Jeff Schaffer, ceilalţi doi scenarişti care au lucrat la episodul The Strike. O’Keefe a fost foarte reticent la a face publică această parte a copilăriei sale, însă Berg a decis să o introducă în episod, iar Festivus a devenit realitate şi apoi s-a transformat în mult mai mult.
Dar de ce vroia O’Keefe să blocheze apariţia Festivus în serial? Ei bine, pentru că deşi varianta din serial a sărbătorii era amuzantă, varianta reală nu era deloc aşa. Prima reacţie a tatălui său când i-a spus că Festivus va apărea într-un episod din Seinfeld a fost de furie, pentru că a crezut că astfel episodul face mişto de el.
Jason Alexander a dezvăluit în prefaţa cărţii din 2005 a lui Dan O’Keefe intitulată The Real Festivus că sărbătoarea lui Frank nu trebuia să fie un punct prea important în The Strike, ci doar o glumă care să sporească absurdul din viaţa lui Jerry. Doar o bucăţică din poveste, care să ajute la legarea tuturor poveştilor. Ca de obicei, scenariştii au trebuit să creeze câte o poveste pentru fiecare dintre protagoinişti. Iar când Jerry, Elaine, George şi Kramer aveau fiecare câte o poveste, scenariştii se strângeau într-o cameră şi desenau pe un flipchart „geometria comediei”, felul în care se vor lega între ele poveştile celor patru protagonişti.
În acest episod, toate cele patru poveşti se vor lega la masa de Festivus, unde vor participa cu toţii. Precum Festivus, fiecare dintre cele 4 poveşti ale protagoniştilor este ancorată în realitate. H&H Bagels era unul din locurile preferate ale lui Jerry Seinfeld din New York, iar cei din echipă primeau frecvent pachete de la ei. La o vizită pe care au făcut-o în New York, scenariştii au aflat că cineva de la H&H Bagels a stat în grevă peste doi ani, dându-le astfel ideea cu greva lui Kramer, care şi explică de altfel de ce acesta nu a avut niciun job pe parcursul serialului.
Povestea lui Jerry era că femeia pe care a cunoscut-o la petrecerea lui Tim Whatley are două feţe şi arăta bine doar în anumite condiţii de lumină. Şi această poveste a venit din tinereţea lui O’Keefe, care a cunoscut o astfel de fată în timpul facultăţii. Crearea The Human Fund de către George a fost inspirată de cadouri primite de echipa serialului de la compania de producţie, Castle Rock. Astfel, de sărbători aceştia trimiteau o felicitare în care spuneau că au făcut o donaţie în numele lor către o anumită fundaţie. Iar povestea lui Elaine a plecat de la ideea că dacă dai cuiva destul de des un anumit număr de telefon fals, începi să te întrebi cine va răspunde la acel număr dacă suni tu.
Ca încheiere, Dan O’Keefe e mândru că lumea a început să sărbătorească Festivus şi mai ales că sărbătoresc varianta din Seinfeld, care reprezintă anti-Crăciunul şi aversitatea împotriva consumerismului care a cuprins această sărbătoare în ultimele decenii şi nu varianta inventată de tatăl său.