O listă cu filme despre izolare de văzut în perioada asta
O listă cu filme despre izolare, în diferitele ei forme, și despre felul în care diferite personaje încearcă să îi facă față
Ne aflăm cu toții într-o situație pe care nu am mai trăit-o până acum. Peste jumătate din planetă se află în auto-izolare din cauza pandemiei COVID-19, unii singuri, alții împreună cu familia. Interesant este că unele filme au reușit să prevadă cu destul de multă acuratețe ceea ce s-a întâmplat în jururl lumii în această primă parte a anului 2020. Dar nu despre filmele de gen vreau să vorbesc azi, ci despre acele filme care tratează senzația de izolare, împreună cu anxietatea provocată de izolarea prelungită. Avem multe filme care tratează izolarea, indiferent de felul și cauza ei, și am ales mai jos câteva titluri, din genuri diferite, despre izolare și despre cum învață (sau nu) personajele să îi facă față.
Rear Window
O să încep cu Rear Window al lui Alfred Hitchcock, probabil filmul meu preferat despre izolare. Povestea e simplă: un fotograf (Jimmy Stewart) este izolat în apartamentul sau cu un picior rupt. Din plictiseală, începe să își spioneze vecinii și începe să creadă că unul din vecini și-a ucis soția.
Buried
Buried este clar cel mai claustrofobic film din listă, toată acțiunea având loc într-un sicriu improvizat. La începutul filmului un șofer american interpretat de Ryan Reynolds se trezește într-un sicriu de lemn, având la el doar o brichetă și un telefon mobil. Și ăsta rămâne decorul filmului până la final. Știu, la prima vedere ai putea zice că te-ar plictisi un film cu un singur personaj pe ecran și mai mult, blocat într-o cutie de lemn sub pământ. Cu toate astea tensiunea te ține pe marginea scaunului și Ryan Reynolds face un rol de excepție în condiții incredibil de grele.
The Breakfast Club
Nici pentru adolescenți izolarea nu este cu mult mai ușoară. Iar dacă pui câțiva adolescenți care aparent nu au nimic în comun în detenție într-o zi de sâmbătă pentru opt ore, mai ales într-o epocă fără gadget-uri smart, ce poate ieși? The Breakfast Club, unul din multele filme cu care John Hughes și-a pus amprenta asupra cinematografiei americane și asupra filmelor de comedie din anii ’80, o perioadă de aur aș spune pentru comedii în cinematografia americană.
12 Angry Men
12 Angry Men, debutul în regie al lui Sidney Lumeț din 1957, are acțiunea plasată aproape în întregime într-o sală în care 12 membrii ai unui juriu trebuie să hotărască soarta unui tânăr acuzat de crimă. Avem 12 oameni izolați într-o cameră, care deliberează, se atacă între ei și își dezvăluie treptat toate prejudecățile – un exemplu ca la carte de film care reușește să profite de resursele limitate pe care le are la dispoziție și să folosească inteligent tehnicile de filmare, editare și încadrare pentru a produce un film clasic, plin de tensiune.
Arctic
Un bărbat naufragiat în zona arctică după prăbușirea unui avion trebuie să decidă dacă e mai bine să rămână în siguranța epavei sau dacă să pornească într-o călătorie imposibilă prin necunoscut spre o posibilă salvare.
Locke
Dacă Buried avea întreaga acțiune cu un singur personaj izolat, prins într-o cutie de lemn, de data asta vă recomand Locke, tot cu un singur personaj vizibil pe ecran întregul film, de data asta aflat într-o mașină. Acţiunea are loc într-o seară din viaţa lui Ivan Locke, interpretat de Tom Hardy cu un accent puternic galez, un bărbat care este pe cale să piardă totul (slujba, soţia, etc.). Filmul este plasat în integralitate într-un BMW care merge pe autostrada M6 în Anglia.
The Shining
Nu cred că putem vorbi de filme despre izolare fără a atinge și clasicul horror The Shining al lui Stanley Kubrick, bazat pe romanul omonim al lui Stephen King. Ni se spune în mod constant în această perioadă să profităm de izolare pentru a face lucruri pe care nu apucăm să le facem în mod normal. Același lucru îl vrea și Jack Torrance în The Shining în timpul izolării pe timp de iarnă la Hotel Overlook.
Moon
Dacă vorbim de filme cu izolare în spațiu, multora dintre noi ne vin imediat în minte filme ca The Martian sau Gravity. Dar de data asta vreau să vă recomand Moon, un film mai puțin cunoscut în care Sam Rockwell e un astronaut care se apropie de sfârșitul unei campanii solitare de 3 ani pe suprafața Lunii. Cu două săptămâni înainte de terminarea misiunii, astronautul își lovește rover-ul și de aici totul se schimbă. Probabil cel mai bun rol făcut de Sam Rockwell.
Cast Away
Dacă Tom Hanks a fost prima celebritate la nivel mondial infectată cu noul coronavirus, nu pot să nu îl pun pe lista cu rolul lui din Cast Away, în care pe aproape toată durata filmului personajul său este naufragiat pe o insulă de unul singur. Îi mai alină singurătatea Wilson, mingea de volei culeasă din pachetele FedEx care au naufragiat pe insulă împreună cu el.
Funny Games
Un alt subgen de filme despre izolare sunt cele de tip home invasion. Și unul dintre cele mai bune și în același timp cele mai ciudate filme despre invazia căminului este Funny Games al lui Michael Haneke. Și binenteles că recomand filmul original din 1997, deși Haneke a regizat și un remake american care îl are pe Tim Roth în rolul principal. În film, doi tineri țin o familie ostatică în casa lor de vacanță și îi torturează prin intermediul unor jocuri sadice.
One thought on “O listă cu filme despre izolare de văzut în perioada asta”