„Heaven’s Gate”, varianta lui Steven Soderbergh

Steven Soderbergh a ajuns să fie obsedat de Heaven’s Gate, filmul care i-ar fi distrus cariera lui Michael Cimino. Filmul este cunoscut pe lângă insuccesul pe care l-a înregistrat la box-office (aproape a reuşit să falimenteze studioul care l-a produs, United Artists), şi pentru faptul că a fost realizat pentru aproximativ de patru ori mai mult decât bugetul initial, pentru multele întârzieri în programul filmărilor (John Hurt a început lucrul la The Elephant Man al lui David Lynch înainte ca filmările la Heaven’s Gate să fie încheiate). Prima variantă pe care Cimino a prezentat-o studioului avea peste 5 ore (325 de minute), în timp ce varianta care a avut premiera în anul 1980 la New York avea undeva aproape de 4 ore.

În 2012 a fost lansată la Festivalul de la Veneţia o variantă a filmului, denumită “director’s cut”, variantă care are 216 minute. Acestă variantă a putut fi văzută şi la noi la ediţia din 2013 a Festivalului de Film Transilvania din Cluj-Napoca.

Steven Soderbergh a ajuns într-atât de obsedat de acest film, încât în 2006 a fâcut un montaj propriu, denumite “The butcher’s cut”, pe care acum l-a postat online. Mai jos puteţi citi ce a scris Soderbergh pe site-ul său despre film:

Ca un fan dedicat cinema-ului, am fost obsedat de HEAVEN’S GATE încă din momentul în care a fost anunţat în 1979 şi din păcate istoria ne-a arătat că un fan poate deveni într-atât de obsedat încât să se aplece foarte hotărât asupra obiectului acelei obsesii, lucru ce mi s-a întâmplat şi mie în timpul vacanţei de sărbători din 2006. Acesta e rezultatul.

În cazul în care nu reuşiti să vedeţi filmul mai jos, puteţi intra pe site-ul lui Soderbergh şi să îl vizionaţi acolo. Ar fi bine să vă grăbiţi dacă vreţi să îl vedeţi, că nu cred că va rezista mult online.

Ce părere aveţi despre Heaven’s Gate şi despre această versiune a filmului? E mai bună sau nu decât varianta lui Cimino?

Sursa:  http://extension765.com/sdr/16-heavens-gate-the-butchers-cut

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim