Alain Delon la Cluj: „Sunt mult mai iubit în lume decât în Franța”
Invitatul special al ediției din acest an al TIFF a fost marele actor francez Alain Delon. Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, primind premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, vineri seară a fost proiectat în Piața Unirii Open Air filmul Afacerea Pigot / Pour la peau d’un flic, thrillerul din 1981 regizat de însuși Delon. Sâmbătă, înainte de a primi premiul la Gala de Închidere a festivalului, starul francez a avut o întâlnire cu presa, unde s-a arătat impresionat de atmosfera de festival din centrul Clujului.
Vineri seară, în Piața Unirii, cei peste 3000 de cinefili prezenți au putut să îl vadă pe Alain Delon live și aflat în mare formă la cei 81 de ani ai săi. Oameni de toate vârstele, de la tineri care acum îi descoperă marile roluri până la cei mai în vârstă care s-au maturizat împreună cu starul francez. Mi se pare cel mai important invitat pe care festivalul l-a adus la Cluj în cei 16 ani de existență, în care am avut alte nume mari invitate la TIFF, de la Armand Assante și Geraldine Chaplin până la Nastassja Kinski și culminând cu Sophia Loren anul trecut.
A doua zi, sâmbătă, înainte de ceremonia de închidere a festivalului unde urma să primească premiul pentru întreaga carieră, Alain Delon a participat la o întâlnire cu presa acreditată la festival, unde a depănat amintiri și a lăudat atmosfera pe carer a văzut-o cu o seară înainte în Piața Unirii. A rămas impresionat și de faptul că peste 3000 de oameni au venit special pentru el „din toată țara”, așa cum a spus vineri seara Tudor Giurgiu, mai ales că nu se află la el acasă, în Franța.
„Se spune că nimeni nu e profet în țara lui. Este adevărat. Eu sunt mai iubit în altă parte decât în Franța. Acolo tot timpul am deranjat. Ține de mentalitate” – Alain Delon la Cluj
Actorul francez a spus că s-a retras din cinematografie din cauză că nu mai există în branșă personalități care să îl inspire. Astfel că decât să se implice într-un proiect în care nu crede, a ales mai bine să se semi-retragă din lumea filmului. Cu toate astea, Alain Delon a declarat că înainte să plece, ar vrea să joace într-un film regizat de o femeie. La fel, ar vrea să lase în urma sa o carte cu memorii, scrisă special pentru copiii săi care, cu o singură excepție, s-au născut când actorul avea deja 50 de ani. Să știe astfel și ei ce lasă în urmă tatăl lor.
Deși și-ar dori, foarte probabil nu va ajunge să joace într-un film alături de fii săi. Asta pentru că, dacă cineva ar scrie acum un film pentru „clanul Delon”, ar face-o doar ca o afacere, lucru care nu îl interesează. În aceeași notă, explicând de ce a ales să vină la Cluj la Tiff, Alain Delon a declarat că a venit aici pentru că TIFF este un festival mult mai puțin comercial decât Cannes-ul. Festivalul francez ar fi devenit mult prea comercial, mult prea american în opinia actorului, fiind organizat doar pentru show și pentru publicitate.
Alain Delon a aflat de la un jurnalist despre celebrele cojoace din România care îi poartă numele. Totuși, văzând o poză pe un telefon cu un cojoc „alendelon”, actorul a declarat că acesta nu seamănă cu ceea ce a purtat el în film. Cojocul celebru în România în anii ’80 a luat numele actorului după ce Alain Delon a fost văzut purtând pentru prima dată ceva asemănător în filmul Rocco și frații săi.
Sâmbătă seara, la ceremonia de închidere a celei de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, actorul francez Alain Delon a primit premiul pentru întreaga carieră, înmânat de actrița Oana Pellea.
Foto: TIFF / Nicu Cherciu