15 evenimente de neratat la TIFF 2018
Am ajuns din nou la început de vară, când Clujul se transformă în capitala europeană a filmului. Astăzi începe cea de-a șaptesprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și asta înseamnă că a venit vremea pentru cele 15 recomandări din cadrul TIFF 2018. Înainte de lista recomandărilor, o să spun ca în fiecare an că vă recomand să mergeți la filmele din cadrul Zilelor Filmelor Românești, în special la seria de scurtmetraje. După cum știți, cei care mă citiți, scurtmetrajele românești sunt preferatele mele și filmele pe care nu le ratez în niciun an la TIFF. De party-uri nu mai zic nimic, dacă vii la TIFF trebuie să experimentezi și partea de party-uri și concerte. Dar hai să trecem la lista cu cele 15 evenimente și filme pe care le recomand anul ăsta la TIFF:
1. Deschidere – Foxtrot
TIFF va începe azi cu Gala de Deschidere, în cadrul căreia vom putea vedea filmul israelian Foxtrot, lansat în cadrul Festivalului de la Veneția. Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian.Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu Foxtrot.
2. Weekend la Castel
În primul weekend al festivalului revine Weekend la Castel, evenimentul ce are loc la Castelul Bannfy din Bontida. În 26 mai publicul TIFF va putea urmări un show-surpriză de acrobație aeriană, urmat de Grădina plăcerilor (1925), primul film oficial al regizorului Alfred Hitchcock, acompaniat live de ansamblul de cameră Notes & Ties. Weekend-ul se va încheia cu premiera Tokyo Vampire Hotel, filmul regizorului japonez Sion Sono, inspirat de miturile autohtone și turnat parțial în Cluj și în salina din Turda. După proiecție, veți putea participa la Full Moon Party, prezentat de festivalul filmului horror Full Moon, de la Biertan.
3. Isle of Dogs
Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) revine în calitate de regizor cu Isle of Dogs, o animație stop-motion care are acțiunea plasată în Japonia, într-un viitor apocaliptic. Din cauza unei „gripe canine”, câinii au fost exilați pe o insulă indepărtată, Insula câinilor. Cinci câini-Chief, Rex, Boss, Duke și King-nu mai pot de plictiseală cauzată de izolare, când pe insulă ajunge Atari Kobayashi, un băiat venit să-și caute câinele, pe Spots. Câinii îl ajută pe Atari și îl apără atunci când autoritătile japoneze vin să-l recupereze. Filmul poate fi văzut luni 28 mai în Piața Unirii la ora 21:45, plus încă două alte date și locații pe care le aflați de pe Tiff.ro.
4. The Guilty / Vinovatul
Unul dintre genurile de filme care mă fascinează sunt cele care folosesc o distribuție cât mai redusă și eventual cu o singură locație pentru întregul film, iar The Guilty face parte dintre aceste filme. Asger Holm, centralist la serviciul de urgentă, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei și a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol. Filmul poate fi văzut la cinema Victoria iar aici vedeți când e programat.
5. Charleston
Cred că Charleston este cel mai asteptrat lungmetraj românesc la TIFF anul ăsta și asta din două motive: unu, pentru că avem un film care după sinopsis și trailer pare că poate fi un film care să atragă publicul în săli, iar doi, este debutul regizorului Andrei Cretulescu în lungmetraj, iar cei ce i-au văzut realizările de până acum la capitolul scurtmetraj sigur așteaptă cu nerabdare să vadă și Charleston. Filmul participă atât în competiția oficială, cât și în cea a Zilelor Filmului Românesc. Charleston poate fi văzut miercuri și joi la TIFF, iar programul exact este aici.
6. Coborâm la prima
Coborâm la prima e un film a cărui pagină de facebook am urmărit-o încă dinainte să înceapă producția, astfel că am rămas cumva conectat la toată partea asta de producție. Tocmai de aceea vreau să fiu acolo vineri 1 iunie, când va fi proiectat că Casa TIFF. Filmul e o producție independentă cu o poveste inspirată de tragedia de la Colectiv. Debutul în regie al lui Tedy Necula ne reamintește că suntem străini pană când ceva ne aduce impreună. Distribuția reunește figuri cunoscute ale filmului românesc. Actorii Adrian Păduraru, Emilian Oprea și Victoria Cocias și regizorul Tedy Necula vor fi prezenți la proiecție și vor participa la o discuție cu publicul.
7. Recital Angela Gheorghiu + proiectie Tosca
Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmat de proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.
8. Fanny Ardant la Cluj
Festivalul International de Film Transilvania îi dedică artistei franceze un medalion de autor – intitulat Close-up Fanny Ardant – care include două interpretări de excepție din cele peste 100 de roluri făcute în cinema și două dintre filmele pe care le-a regizat până-n prezent. În cadrul galei de închidere TIFF, Fanny Ardant va primiTrofeul Transilvania pentru întreaga carieră.
9. Chef ca-n Teleorman
Chef ca-n Teleorman e seara specială care aduce la TIFF.17 primele imagini din cel mai așteptat film românesc al anului, Moromeții 2. Exclusivitatea imaginilor este completată de prezența lui Horațiu Mălăele, cel care, după 30 de ani, reia pe marele ecran rolul lui Ilie Moromete sub bagheta aceluiași regizor, Stere Gulea. Proiecția este doar momentul de încălzire a ceea ce se anunță a fi cea mai vibrantă petrecere din festival. Restul serii aparține tarafului Marian Sandu din Videle și sătenilor de frunte din satul Talpa, locul în care s-a filmat atât filmul original, cât și continuarea acestuia.
10. Ochiul Magic – cine-concert
Pornind de la opera cinematografică a celui cunoscut ca inventator al cinemaului, Ochiul Magic recreează universul poetic al regizorului Georges Méliès în armonie cu compozițiile muzicale spectaculoase compuse de către Jean-Francois Alcoléa și interpretate live de către Alcoléa & Cie. Cei mai mici dintre spectatori au șansa să descopere începuturile cinematografiei și ale animației și vor fi cuceriți de imaginile impresionante îmbinate într-o manieră jucăușă și curajoasă. Proiecția filmelor în acompaniament live al celor trei muzicieni, printre ele Le voyage à travers l’impossible (1904) și Le voyage de Gulliver a Lilliput et chez les Géants (1902), va fi dublată de efecte de lumină și de un design scenic inovator, care vor face deliciul publicului tânăr.
11. Proiectie Vunk – Jur sa spun adevarul
VUNK – Jur să spun adevărul este primul documentar al unei trupe din România si prezinta istoricul uneia dintre cele mai iubite trupe rock ale ultimelor decenii. Documentarul va surprinde fanii Vunk cu imagini și povești inedite, începând cu participarea la „Cântarea României” în 1988 și continuând cu momentele cheie din anii 90, când trupa încă perfoma sub numele de Vank. Cornel Ilie și toți ceilalți membrii ai trupei se vor afla luni, 28 mai, ora 21:00, în clubul Form Space, când filmul va fi proiectat în fața publicului, proiecție ce va fi urmată și de un concert.
12. Film Food
Ca și anul trecut, și anul ăsta pasionații de gastronomie vor găsi la TIFF o experiență care sigur va fi pe placul lor: Film Food. Selecția de secrete și detalii picante dezvăluite de filmele din secțiune va fi dublată de experiențe gastronomice live oferite de trei dintre cei mai apreciați chefs din România, invitați speciali la Cluj: chef Paul Oppenkamp, chef Alex Petricean (D’artagnan) și chef Florin Dumitrescu.
13. Safety Last! – cine-concert
Comedia romantică mută regizată de Fred C. Newmeyer și Sam Taylor a rămas în istoria cinematografiei pentru una dintre cele mai faimoase imagini ale epocii: un bărbat agățat de limba unui ceas-turn, atârnând la înățime, deasupra orașului. Se spune că însuși protagonistul filmului, actorul Harold Lloyd, a fost implicat în realizarea acestei cascadorii, în ciuda faptului că-și pierduse recent două degete în timpul unor filmări. După aproape un secol de la lansare, Safety Last! (1923) este în continuare considerat de critici unul dintre cele mai frumoase filme mute, iar publicul TIFF îl va putea urmări la această ediție pe muzica live interpretată de pianistul și organistul Samuel Liégeon (Franța).
14. InfiniTIFF Summit
infiniTIFF Summit este o conferință de jumătate de zi care explorează modul în care se întrepătrund progresele din domeniile filmului, storytelling-ului și tehnologiei. Conferința se adresează profesioniștilor din domeniul filmului, interesați de modul în care noile tehnologii modelează viitorul industriei cinematografice, precum și specialiștilor din IT, tech, design și antreprenoriat care doresc să exploreze noi aplicații și oportunități de piață în tehnologie. Obiectivul conferinței este acela de a inspira audiența să caute noi forme de colaborare între toate aceste domenii și de a regândi felul în care filmele sunt făcute, distribuite și experimentate.
15. Concert Dakha Brakha
Un concert DakhaBrahka înseamnă o explozie de energie și o călătorie muzicală mereu nouă, trupa fiind cunoscută pentru improvizațiile spontane dintr-un foarte generos repertoriu inspirat de folclorul ucrainean. Trupa cult „etno-haos” revine în TIFF la 5 ani de la prima lor prezență, timp în care și-au creat o bază de fani în toate colțurile lumii prin prezența la evenimente majore precum Glastonbury sau Bonnaroo. Acompaniați de instrumente tradiționale indiene, arabe, africane și australiene, cvartetul crează prin amplitudinea vocilor lor un sound trans-național ancorat în cultura ucraineană.
BONUS: Inchidere – Le Grand Bleu
Unul dintre cele mai importante filme-cult ale anilor ’80, Marele albastru (Le grand bleu / The Big Blue, r. Luc Besson), revine în România pe marele ecran din Piața Unirii la aniversarea a 30 de ani de la lansare. Proiecția-eveniment va încheia cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, pe 3 iune, de la ora 21:45, în prezența actorului Jean-Marc Barr.
Foto: Facebook