10 scene celebre improvizate în filme
Chiar dacă la baza filmelor stă de obicei un scenariu, de multe ori inspiraţia unor super-actori poate modifica anumite replici sau scene întregi faţă de ce e scris în scenariu, iar de multe ori aceste improvizaţii îmbunătăţesc varianta finală a filmului. Mai jos avem 10 scene celebre improvizate, cu un bonus, având în vedere vestea tristă pe care am primit-o azi-noapte:
Robert De Niro – Taxi Driver
Toată scena în care Travis Bickle, personajul lui De Niro, vorbeşte în oglindă, inclusiv celebrul “Are you talkin’ to me?”, este o improvizaţie marca Robert De Niro. Singurul lucru pe care i l-a spus regizorul Martin Scorsese înainte de a filma scena a fost “Vorbeşte în oglindă”.
Marlon Brando – The Godfather
Aproape toată scena este ca în scenariu, cu o mică diferenţă. Pisica din braţele lui Marlon Brando nu era trecută în scenariu. Pur şi simplu era pe platou, însă Brando a luat-o şi a introdus-o în scenă. Iar să îl vedem pe Don Corleone mângâind drăgăstos o pisică în timp ce plănuieşte un asasinat, a definit personajul lui Brando şi a ajuns o scenă de referinţă.
Heath Ledger – The Dark Knight
Scena cu Joker-ul lui Heath Ledger în închisoare apare în scenariu, însă momentul în care Joker-ul începe să aplaude şi el, ironic, este improvizaţie.
Jack Nicholson – The Shining
Scena în care personajul lui Nicholson o urmăreşte cu toporul pe soţia din film, apare în scenariu, însă faza în care Nicholson îşi bagă capul prin uşa spartă şi spune “Here’s Johnny” (replica luată de la Johnny Carson) este total improvizată. Mai mult, scena apare în foarte multe topuri cu cele mai înspăimântătoare scene din filme.
Bill Murray – Caddyshack
Pentru această scenă din film, regizorul Harold Ramis i-a dat mână liberă lui Murray, iar ceea ce a ieşit îi demonstrează geniul comic al actorului.
Michael Madsen – Reservoir Dogs
Una din scenele representative din filmul lui Tarantino, această scenă apărea în scenariu, însă regizorul i-a lăsat libertate de mişcare lui Madsen în ceea ce priveşte mişcările dansului şi replicile, “Was that as good for you as it was for me?” fiind una din replicile inventate de Madsen în această scenă.
Dustin Hoffman – Midnight Cowboy
Scena în care Dustin Hoffman şi Jon Voight merg pe stradă era în scenariu, doar că un taximetrist a ratat semnul cu “Aici se filmează” şi era să îi calce pe cei doi. Reacţia lui Hoffman, care nu iese din pielea personajului, “I’m walkin’ here” a fost păstrată în varianta finală a filmului şi a ajuns o scenă iconică în cinematografia americană.
Rutger Hauer – Blade Runner
Discursul personajului lui Hauer era scris în întregime în scenario, însă actorul a simţit că acesta nu provoacă impactul dorit. Aşa că a rearanjat anumite părţi din discurs, însă partea de final cu celebra replică “All these moments will be lost like tears in the rain. Time to die” a fost 100% creaţia lui Hauer.
Harrison Ford – Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
Când Han Solo este pe cale să fie congelat de către Darth Vader, Prinţesa Leia îşi mărturiseşte sentimentele pentru el şi îi declară “Te iubesc”. În scenariu, răspunsul lui Solo era un simplu “Şi eu te iubesc”. Însă Ford a venit cu un răspuns care dă mult mai bine în film şi e mult mai apropiat de ce ar spune personajul său când a spus, sec: “Ştiu”.
R. Lee Ermey – Full Metal Jacket
Experienţa actorului ca un sergent de instrucţie în timpul războiului din Vietnam i-a folosit din plin la filmările pentru filmul lui Kubrick. Se pare că majoritatea insultelor adresate soldaţilor sunt de la Ermey, din expoerienţa sa proprie în armată, chiar şi celebra “I’ll bet you’re the kind of guy that would fuck a person in the ass and not even have the goddamn common courtesy to give him a reach-around.”
BONUS: Robin Williams – Good Morning Vietnam
Toate scenele din film în care personajul lui Williams este în faţa microfonului de radio sunt improvizate, în scenariu neapărând replici pentru timpul când Williams este în emisie.