“Utopia”, un experiment social transformat în reality-show, anulat în State

Ştirea week-end-ului vine de peste ocean, unde şefii de la Fox au decis să anuleze cel mai ambiţios proiect al lor din acest sezon, reality-show-ul Utopia. Un show care a generat costuri uriaşe, însă ratinguri modeste. Însă se pare că la o analiză mai amănunţită, deznodământul acesta putea fi prezis încă dinaintea premierei show-ului de acum două luni. Utopia este un experiment social deghizat în reality-show în care 15 oameni vor porni de la zero, iar timp de un an, ei vor locui împreună şi vor încerca să creeze societatea perfectă.

Duminică cei de la Fox au decis, după două luni de ratinguri modeste, să anuleze Utopia. Show-ul a suferit însă încă dinaintea premierei şi la un alt capitol: bătăliile interne. Show-ul a fost achiziţionat de americani de la faimosul John de Mol, creatorul unor formate de mare succes în toată lumea, precum Big Brother sau The Voice. Simon Andreae, şef peste show-urile de reality la Fox, a achiziţionat Utopia la doar trei luni de la instalarea în funcţie pentru a evita un răboi pentru drepturi cu celelalte reţele TV. La momentul respectiv Utopia conducea clasamentele la capitolul rating în Olanda.

Costurile producerii acestui proiect pentru cei de la Fox au ajuns la suma astronomică de 50 milioane $, ceea ce a făcut ca unii oameni de la vârful reţelei TV să îşi facă auzite dubiile pe care le aveau în legatură cu succesul formatului importat din Olanda. Şi dacă ne uităm acum la cifre şi la statistici, se pare că aceşti cârcotaşi au avut dreptate.

Deşi în Olanda show-ul a debutat cu ratinguri foarte bune, fiind cel mai bun debut pentru un show de reality pe reţeaua TV olandeză din ultimii şase ani, şi a rămas pe primul loc pentru următoarele 10 seri consecutive. Totuşi, ratingurile au început să scadă ulterior, ajungând în două luni la o scădere de 31% faţă de săptămâna premierei. Aceste semen au fost ridicate de oameni din vârful ierarhiei de la Fox, printer care şi David Hill, şeful peste transmisii sportive.

utopia-fox-6

Pe lângă aceste aspect, au existat multe nemulţumiri şi cu modul în care a fost produsă emisiunea. În primul rând nemulţumirile au venit din partea lui De Mol, pentru că Andreade a făcut câteva schimbări faţă de varianta originală. În primul rând a hotărât ca show-ul să fie filmat pe un platou exterior, închis pentru public, situat în Santa Clarita, California, pentru a putea controla mai bine cine ajunge pe platou. Spre deosebrie, varianta originală era filmată într-o pădure, iar oameni din exterior aveau acces. Un alt motiv pentru locul de filmare ales de Andreade este vremea însorită aproape garantată pe întreaga durată a anului. Vreme numai bună de plajă, cu concurenţi în costume de baie (sau chiar fără), care să ajute la ratinguri. O altă problemă cu producţia a reprezentat-o alegerea concurentilor. Se pare că prea au fost aleşi din tipologii diferite şi chiar opuse, lucru care a făcut ca o eventuală cooperare intre ei în cadrul show-ului să fie aproape imposibilă.

Astfel că după două luni de la lansare, show-ul care trebuia să însemne un nou succes pentru cei de la Fox după anularea X-Factor şi după scăderea ratingurilor American Idol a ajuns la sfârşit. Ratingurile au fost neconvingătoare, şi deşi cei din fruntea reţelei credeau că în timp lumea va migra de la Big Brother către Utopia, acest lucru nu s-a întâmplat. De fapt, ca să fim mai cinstiţi, Utopia nu a reuşit să convingă publicul de reality-show.

Am putea acum, când vedem ce se întâmplă cu show-ul în alte ţări, să ne dăm seama de ce cei de la Prima tot amână lansarea variantei Utopia în ţara noastră. După ce în vară se anunţa că se începe castingul şi că producţia va fi în grila de toamnă la Prima, se pare că show-ul va întârzia şi, conform Pagina De Media, va debuta ori la sfârşitul anului ori la începutul anului viitor. Ar fi interesant de văzut dacă ca reuşi să aibă măcar succesul primului sezon Big Brother, care la noi în tară a fost difuzat tot pe Prima. La fel de interesant este de văzut ce costuri va avea producţia la noi în ţară, mai ales având în vedere că cei de la Prima trebuie să treacă la transmisia HD pentru a putea difuza showul.

https://www.youtube.com/watch?v=e3fu7j02Mks

Sursa date & foto: TheWrap.com

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim