Steven Soderbergh ne ajută să analizăm “Raiders of the Lost Ark”

Se pare că Steven Soderbergh şi-a găsit un nou hobby după ce a declarat că renuntă la regia de filme de cinema. Şi anume analiza şi refacerea unor filme clasice pentru a le demonstra valoarea. După ce în urmă cu ceva vreme regizorul a remontat Heaven’s Gate al lui Michael Cimino pentru a da o altă variantă acestui film neînţeles la vremea apariţiei sale, dar considerat o capodoperă acum la aproape 35 de ani de la lansare.

Spre deosebire de filmul lui Cimino, la filmul lui Spielberg Soderbergh a făcut altceva. A înlocuit coloana sonoră a filmului în mare parte cu fragmente ale coloanelor sonore de la The Social Network şi The Girl With the Dragon Tattoo. Apoi a transformat filmul în alb-negru. De ce ar fi făcut el aşa ceva? Pentru a ne demonstra nouă, celor care vom urmări această variantă a filmului importanţa punerii în scenă în film. Un termen venit din teatru, dar care poate fi folosit şi în film, căci practice şi acţiunea unui film este pusă în scenă. La fel de mult contează toatre micile detalii la care noi nu ne gândim, de la felul în care este filmată scena la fiecare lucru care apare în scenă. Fiecare îşi are rolul său.

“Apreciez abilitatea de a pune ceva bine în scenă pentru că atunci când când e făcută cum trebuie, plăcerea e imensă. Multă lume nu o face bine, ceea ce ne spune că nu e uşor de făcut bine (e incredibil câte lucruri pot merge greşit într-o scenă sau într-un grup de scene. Câmp minat peste tot. Cum a spus Fincher: sunt sute de modalităţi de a filma ceva, dar la sfârşitul zilei, rămân doar două, iar una din ele greşită.)

Aşa că vreau să vă uitaţi la această variant a filmului şi să vă gândiţi la punerea în scenă, la cum au fost construite cadrele şi cum au fost aşezate, care sunt regulile mişcărilor sau care sunt şabloanele de montaj. Vedeţi dacă vă puteţi pune în locul regizorului şi întrebaţi-vă: de ce a avut fiecare cadru, lung sau scurt, exact acea lungime pe care o are şi de ce apar cadrele în ordinea în care apar? Distracţie, nu? Chiar e. Pentru mine. A, şi am scos toate sunetele şi culoarea din film şi am lăsat doar o coloană sonoră care să vă ajute să studiaţi punerea în scenă şi celelalte elemente vizuale.”

Pentru a vedea variant lui Soderbergh a filmului, intraţi AICI, pe blogul regizorului şi apoi spuneţi-ne şi nouă la ce concluzii aţi ajuns după vizionare.

 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim