O analiză cadru cu cadru a scenei din Union Station din “The Untouchables”

Analizele făcute despre montajul şi cadrele folosite într-un film ne pot ajuta să înţelegem mai bine cum se setează ritmul şi tonul unei scene şi cât de importante sunt tehnicile folosite şi cum comunică cu publicul, cu spectatorii. Mai jos avem o analiză în detaliu, cadru cu cadru a scenei din Union Station din The Untouchables al lui Brian De Palma. Antonios Papatoniou, autorul acestei analize, ne arată fiecare cadru notând lungimea, tipul cadrului, tipul de mişcare a camerei pentru a ne putea face să ne dăm seama cum folosirea cadrelor din punctul de vedere al personajelor adaugă tensiune într-o scenă oricum intense.

Un alt lucru interesant despre această scenă este că aduce un omagiu scenei cu scările din filmul rus Crucişătorul Potemkin al lui Sergei Eisenstein.

the-untouchables-steps-3

O altă component importantă a scenei este atenţia asupra timpoului. Avem mai multe rferinţe la timp, începând cu locaţia (gările au o foarte mare legătură cu măsurarea timpului), ceasul de pe perete şi copilul din cărucior (o referinţă la Crucişătorul Potemkin, copiii şi bătrânii deseori reprezintă timpul, sau lipsa timpului in film). Şi pentru că timpul e o parte foarte importantă a acestei scene, o atenţie deosebită a fost arătată ritmului acestei scene, montajul fiind extreme de precis pentru a captura tensiunea aşteptării lui Eliott Ness (Kevin Costner). Aici trebuie să ne uităm cu atenţie la durata fiecărui cadru.

Ce părere aveţi despre analiza acestei scene din The Untouchables? Este adevărat că o analiză de acest gen a unei scene ne ajută să întelegem mai bine montajul, înacdrarea, imaginea şi tot ceea ce mai ţine de film?

Sursa: Antonios Papantoniou

Spread the love

2 thoughts on “O analiză cadru cu cadru a scenei din Union Station din “The Untouchables””

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Inscrie-te la Newsletter!

    Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

    Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim