Filmare din 1895 a fraților Lumière upscalată la 4K cu ajutorul rețelelor neurale

Intrarea unui tren în gara din La Ciotat, filmul scurt al fraților Lumière din 1895, upscalat la 4K/60fps cu ajutorul rețelelor neurale

L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat/Intrarea unui tren în gara din La Ciotat este una din cele mai faimoase filmări din toate timpurile și sunt șanse mari să fi văzut imaginile la un moment dat pe parcursul vieții, chiar dacă nu ai știut de unde sunt sau cine le-a realizat. Pe scurt, imaginile de 50 de secunde ale fraților Lumière arată un tren tras de o locomotivă pe aburi intrând în gara La Ciotat din Franța.

Filmul este asociat cu o legendă urbană care spune că la prima vizionare publică, spectatorii au fost atât de impresionați de imaginile cu un tren în mărime naturală și în mișcare ce vine spre ei, încât s-au speriat și au fugit din fața ecranului. Dar multă lume asociază acestei povești statutul de mit, neexistând dovezi că s-a întâmplat în realitate. Hai să vedem imaginile originale, pentru a avea un punct de pornire atunci când facem comparația.

Am văzut în documentarul They Shall Not Grow Old cum Peter Jackson a restaurat imagini din Primul Război Mondial pentru a le aduce cumva mai aproape de publicul din secolul XXI. Cam pe aceeași idee a mers și Youtuberul Denis Shiryaev, care a decis să reîmprospăteze imaginile fraților Lumière și să le aducă mai aproape de publicul modern.

Astfel, Shiryaev a folosit mai mulți algoritmi bazați pe rețele neurale (printre care DAIN sau Gigapixel AI) nu doar pentru a upscala video-ul la o rezoluție 4K, ci și pentru a mări numărul de frame-uri la 60 fps. Și rezultatul e uimitor, după cum putem vedea mai jos. Video-ul rezultat arată ca și cum ar fi putut fi tras chiar azi folosind camera de pe un smartphone și probabil următorul pas ar fi folosirea unui algoritm de colorare a imaginilor alb-negru, pentru a mări impactul imaginilor trase acum peste 100 de ani asupra noastră. Enjoy!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim