De ce e mai bun Stăpânul Inelelor decât Hobbitul?

Peter Jackson a realizat în ultimii 15 ani două trilogii ancorate în acelasi univers creat de J.R.R. Tolkien, Stăpânul Inelelor şi Hobbitul. Şi chiar dacă avem personaje şi actori comuni între cele două trilogii, cele două trilogii sunt văzute destul de diferit de public: Stăpânul Inelelor e considerat de foarte multă lume o capodoperă, în timp ce Hobbitul este văzut ca doar un blockbuster, un succes de box-office.

Sean Hickey, un student la film din Dublin, a realizat un eseu video (pe care îl vedeţi mai jos) în care ne explică exact ce a funcţionat în cele trei filme ale trilogiei Stăpânul Inelelor şi nu a mai mers la el de bine în trilogia Hobbitul. Dar cum putem avea diferenţele acestea între cele două trilogii? Doar toate filmele sunt regizate de acelaşi Peter Jackson, scrise de aceiaşi Jackson, Fran Walsh şi Philippa Boyens după cărţi scrise de acelasi J.R.R. Tolkien.

Înainte de a ajunge la diferenţele din punct de vedere strict filmic, ar trebui să ne uităm care este cauza principală pentru această diferenţă între cele două trilogii. După mine cauza principală e diferenţa între materialul sursă pentru cele două trilogii Adică avem trilogia Stăpânul Inelelor care e bazată pe trilogia de cărţi cu acelaşi nume a lui J.R.R. Tolkien, adică în total peste 1600 de pagini. Trilogia Hobbitul este bazată pe romanul cu acelaşi nume, roman care în schimb are puţin peste 300 de pagini. Deci clar că lipsa de substanţă a Hobbitului în comparaţie cu Stăpânul Inelelor (aici vorbim de trilogii în ansamblu) vine în primul rând de la diferenţa de substanţă a materialelor sursă. Practic diferenţa majoră dintre cele două trilogii este că Stapânul Inelelor pune accentul pe substanţă în timp ce Hobbitul pune acentul pe stil, iar între cele două, întotdeauna substanţa câştigă. În Stăpânul Inelelor Jackson ne pune pe tavă mai puţine informaţii, astfel că spre sfârşitul filmului ne dorim să aflăm mai mult, în timp ce în Hobbitul avem totul pus pe tavă în faţa noastră, cu scene de acţiune, explozii, CGI care fac ca nouă în calitate de spectator să ne fie mult mai greu să simţim o conexiune cu personajele decât în trilogia iniţială.

Concluzia este că Stăpânul Inelelor e focusat pe substanţă, în timp ce Hobbitul se concentrează pe stil, pe vizual. Pentru cei ce vor să facă un film, lecţia de învăţat de aici este că e mai important ca filmul tău să aibă substanţă decât stil (desi poate nu şi pentru succes financiar), dar ideal ar fi să se găsească un echilibru între ele.

Sursa: NoFilmSchool.com

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim