Cât câştigă echipa la un blockbuster Hollywoodian de 200 milioane $?
Am văzut tot mai des în ultima vreme la aproape orice blockbuster de la Hollywood bugete enorme, de 200 milioane $ şi chiar mai mari. Şi stai să te gândeşti unde merg toţi banii aia? Adică ştim ca la blockbusterele din zilele noastre se folosesc o tonă de efecte speciale, care costă, dar totuşi, sunt 200 milioane $. Plus că dacă ţineţi minte documentarul Life after Pi, despre cum firma Rhythm & Hues, care a lucrat la efectele speciale ale filmului Life of Pi, a intrat în faliment cu două săptămâni înainte ca filmul să câştige premiul OScar, deşi filmul a avut încasări de 5 ori mai mari decât bugetul de producţie, vă daţi seama că cei ce se ocupă cu efectele speciale nu câstigă mereu cât ar merita după munca lor.
Multă vreme ceea ce se intâmplă cu banii din bugetul unui film a rămas un mister, singurele sume de care am auzit până acum destul de des fiind onorariile primite de superstarurile de la Hollywood, actori sau regizori. Atât. Primele informaţii cât de cât credibile au început să apară după ce au fost sparte serverele celor de la Sony Pictures, numeroase informaţii din emailuri confidenţiale ajungând la public.
Acum, cei de la Vanity Fair au decis să facă o estimare a împărţirii acestor bani din bugetele de producţie de 200 milioane $. Nu e de mirare că cei aflaţi deasupra liniei (producători, actori, regizor, scenarişti, DP) încasează cei mai mulţi bani. Dacă ne luăm după lista celor de la Vanity Fair, primii trei actori din rolurile principale câstigă 9% din întregul buget. Regizorul, editorul, producătorii, DP-ul şi principalii scenarişti câstigăşi ei destul de bine, fiecare primind peste 1 milion $. Totuşi, deşi am văzut ce s-a întâmplat cu echip acare a lucrat la Life of Pi, se pare că cei ce se ocupă de CGI pot ajunge să câştige foarte bine, peste 1 milion $, în timp ce cei ce ralizează modelările şi animaţiile nu sunt cu mult în spate, încasând puţin sub 1 million.
Totuşi, trebuie ţinut minte că nu toate blockbusterele au buget de 200 milioane $. Ne putem aminti că Pirates of the Carribean 3 este în continuare cel mai scump film făcut vreodată, cu un buget de 378 milioane $, în timp ce filme care nu fac parte din francize cum ar fi The Grand Budapest Hotel sau Sicario au un buget în jur de 30 milioane $. Totuşi, filmele cu buget în jur de 200 milioane crează foarte multe locuri de muncă, peste 1000 fiecare.
Mai jos găsiţi video-ul realizat de Vanity Fair cu toate aceste salarii, de la cele mari la cele mai mici: