22 reguli esenţiale în arta narativă de la Pixar

E clar că cei de la Pixar au revoluţionat şi dominat industria filmelor de animaţie în ultimi 15 ani, fiind primul studio care a produs un lungmetraj de animaţie generat în întregime pe computer. Vârful a fost atins în momentul în care au lansat trei animaţii superbe consecutiv, Ratatouille, Wall-E şi Up. Dar pe lângă revoluţionarea tehnicilor de realizare a animaţiilor, mai este un lucru care i-a dus pe cei de la Pixar acolo unde sunt acum: atenţia şi importanţa acordată poveştii. Spre deosebire de multe blockbustere din zilele noastre de la Hollywood, cei de la Pixar sunt conştienţi că un film care vizual arată perfect nu înseamnă nimic fără o poveste captivantă, cu personaje la fel de captivante, cu motive, conflicte şi obiective reale şi interesante.
În 2011 Emma Coats, o fostă scenaristă a celor de la Pixar, a dezvăluit pe Twitter cele 22 de reguli esenţiale pentru arta narativă pe care le-a învăţat de la colegii săi. Foarte interesant este că aceste reguli nu se aplică doar la animaţiile Pixar, ci de fapt pot fi aplicate oricărei forme de scriere de ficţiune, mai ales la scrierea scenariilor de film. Practic mai jos avem condensate cel mai bun curs de Scenaristică pentru începători pe care l-ai putea găsi, aşa că spor la citit şi învăţat.
- Admiri un personaj mai mult pentru încercările sale decât pentru succesul său.
- Trebuie să ţii cont de ceea ce e interesant pentru tine ca şi spectator, nu ce e interesant de făcut ca scenarist.
- Să încerci să scrii pentru o anumită temă e important, însă nu vei vedea despre ce e cu adevărat povestea până nu o vei termina de scris. Acum rescrie.
- A fost odata ca niciodată…. În fiecare zi…. Într-o zi…. Din cauza asta,…. Din cauza asta,…. Până când în sfârşit….
- Simplifică. Focalizează. Combină personaje. Sari peste ocolişuri. O să ţi se pară că pierzi material valoros, dar de fapt lucrul ăsta te va elibera.
- La ce e bun personajul tău, cu ce se simte confortabil? Aruncă exact opusul asupra lui. Provoacă-l. Cum va reactiona?
- Scrie sfârşitul înainte să te ocupi cu mijlocul poveştii. Serios. Sfârşitul este greu de scris, aşa că fă-l pe al tău de la început.
- Termină povestea. Detaşează-te, chiar dacă nu e perfectă. Într-o lume perfecta le-ai putea avea pe ambele, dar treci mai departe. Fă mai bine data viitoare.
- Când te-ai blocat, fă o listă cu ce NU SE va întâmpla mai departe. De cele mai multe ori materialul care te va scoate din blocaj va apărea apoi.
- Fă bucăţi poveştile care îţi plac. Cee ace îţi place la ele este parte din tine; trebuie să recunoşti asta înainte să poţi continua.
- După ce o scrii pe hârtie poţi începe să repair povestea. Dacă rămâne doar în capul tău, chiar dacă e ideea perfecta, nu o vei împărtăşi cu nimeni.
- Lasă baltă primul lucru care îţi vine în minte. Şi al doilea. Şi al treilea. Scoate evidentul afară din poveste şi te vei surprinde singur.
- Dă-le personajelor tale păreri. Un personaj pasiv, maleabil poate părea uşor de plăcut pentru tine ca scriitor, dar e otravă pentru spectator.
- De ce trebuie să spui ACEASTĂ poveste? Care e credinţa din interiorul tău care alimentează această dorinţă de a spune povstea? Acolo e sufletul poveştii.
- Dacă tu ai fi personajul, în această situaţie, cum te-ai simţi? Sinceritatea ajută şi dă credibilitate unor situaţii incredibile.
- Care e miza? Dă-ne un motiv să ţinem cu personajul tău. Ce se întâmplă dacă nu reuşeşte?
- Niciodată munca nu e pierdută. Dacă ceva nu funcţionează, detaşează-te şi treci mai departe. Va veni vremea ulterior când îţi va fi de folos.
- Trebuie să te cunoşti pe tine: diferenţa între a face cât poţi tu de bine şi fuşereală. Povestea se testează, nu se rafinează.
- Coincidenţele care îti bagă personajele în bicluc sunt foarte bune; coincidenţele care îţi scot personajele din bucluc sunt înşelăciune.
- Învaţă: ia un film care nu îţi place şi dezasamblează-I povestea. Cum ai rearanja bucăţile pentru ca rezultatul să fie pe placul tău?
- Trebuie să te identifici cu situaţia / personajele, nu scrie doar pentru că e “cool”. Ce te-ar face pe tine să acţionezi în felul respective?
- Care e esenţa poveşti tale? Dar cel mai economic fel de a o spune? Dacă ştii asta, de aici poţi începe să construieşti.
Foto: Disney / Pixar