Efectele speciale din The Martian
Ridley Scott a revenit în 2015 pe marile ecrane cu cel mai recent film al său, The Martian, film care a primit 6 nominalizări la premiile Oscar de anul acesta: Cel mai bun film, Cel mai bun actor (Matt Damon), Sunet, Production Design, Efecte vizuale şi Cel mai bun scenariu adaptat (filmul fiind adaptat după cartea lui Andy Weir).
Filmul a avut parte de 24 de săptămâni de post-producţie, timp în care cei de la MPC şi Framestore au trebuit să creeze efectele vizuale incredibile pentru spaţiu şi suprafaţa planetei Marte. Cei de la MPC s-au ocupat de cadrele de la suprafaţa planetei Marte, în timp ce Framestore a profitat de experienţa acumulată la Gravity pentru a recrea scenele din spaţiu şi rachetele spaţiale într-un mod cât mai realistic.
Faptul că echipa din spatele filmului a avut doar 24 de săptămâni pentru post-producţie (ca şi comparaţie, post-productia pentru Prometheus, filmul anterior al regizorului Ridley Scott a durat 32 de săptămâni) i-a forţat pe cei responsabili cu efectele vizuale să găsească câteva soluţii creative şi inovative pentru a-şi putea duce treaba la bun sfârşit.
Perioada petrecută de Watley, personajul lui Matt Damon, pe Marte a fost filmată în mare parte la studiourile Korda din Budapesta, folosind tehnologia ecranului verde, cu unele cadre trase în deşertul Wadi Rum din Iordania, un loc ideal pentru a filma peisaje de pe Marte. Astfel, cei de la MPC au pus împreună cadrele trase în studio cu cele din Iordania şi să pbţină astfel scenele care au loc pe Marte, inclusiv cu prim-planuri şi peisaje largi de pe planeta roşie.
Una dintre problemele cu care s-au confruntat aceştia a fost asemănarea cadrelor trase în studio cu cele din Iordania, consistenţa lor estetica şi de lumină, culoare, etc. Plus că până şi exterioarele trase în Iordania au avut nevoie de prelucrare, pentru că în aproape fiecare cadtru găseai câte un tufiş sau un element de vegetaţie, care nu avea ce să caute pe Marte.