Un pas în urma serafimilor, marele câștigător la Premiile Gopo 2018

Surprize, certitudini și gafe într-o gală în care Un pas în urma serafimilor a fost declarat marele câștigător la Premiile Gopo 2018
Marți seară a avut loc la Teatrul Național din București a douăsprezecea ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment al anului din cinematografia românească, iar Un pas în urma serafimilor a fost declarat marele castigător al serii. Filmul lui Daniel Sandu a obținut cele mai importante premii, inclusiv cele pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, premiul pentru debut acordat regizorului Daniel Sandu, cel mai bun regizor, cea mai bună imagine și cel mai bun actor într-un rol principal (Vlad Ivanov).
Filmul 6,9 pe scara Richter a luat câteva dintre premiile tehnice, inclusiv premiul pentru muzică originală și premiul pentru cel mai bun sunet. La capitolul documentar, așa cum personal mă așteptam, premiul a mers către Planeta Petrila, deși probabil mulți îl vedeau câștigător pe Alexandru Solomon cu Ouăle lui Tarzan. Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat Scris/Nescris al lui Adrian Silișteanu, cel care a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj și în cadrul Zilelor Filmului Românesc anul trecut la TIFF. Iar Vladimir Găitan și George Mihăiță au primit premiul pentru Întreaga carieră, la 50 de ani de când au jucat împreună în filmul Reconstituirea al lui Lucian Pintilie. Lista completă a câștigătorilor arf trebui să poată fi consultată pe site-ul oficial al Premiilor Gopo. Dar mai sigur,
La capitolul organizare, în multe momente gala a părut a fi organizată de amatori. Nici diletantismul arătat de cei de la TVR nu a ajutat, dar o să ajung și la măgăria făcută de televiziunea natională în câteva momente. La modul general, am avut parte de un show lung, plictisitor, salvat doar de câteva momente. Prezentatorul Alex Bogdan s-a achitat de job cât de bine s-a putut în condițiile date. Sincer, nu știu cât de complicat din punct de vedere tehnic ar fi instalarea unui prompter, însă felul în care arăta prezentatorul în momentul în care avea privirea în jos pentru a citi de pe foaie nu e demn de un prezentator al unei astfel de gale.
Si dacă tot am menționat lipsa unui prompter, probabil asta e și cauza unor discursuri… nepregătite, ca să fiu de treabă, al multor dintre prezentatorii premiilor. Pe lângă faptul că mulți invitați au avut discursuri neinspirate, în general aceeași invitați, destul de mulți, nu știau că trebuie să aștepte prezentarea nominalizaților înainte de a anunța câștigătorul respectivei categorii.
La anunțarea nominalizărilor la categoriile tehnice, voiceover-ul a anunțat doar numele nominalizaților, de multe ori la o viteză destul de mare (era clar că programul galei era dat peste cap), fără să anunțe pentru ce film au primit nominalizările. Da, titlul filmului apărea pe ecran, însă felul în care erau rostite numele nominalizatilor te punea în imposibilitatea să știi cine pentru ce film era nominalizat. Un alt lucru deranjant a fost rularea clipurilor pentru câștigătorii premiilor pentru întreaga activitate după ce aceștia primeau premiul și rosteau discursul de mulțumire, nu imediat după anunțarea numelui, așa cum ar fi fost normal.
Dar toate astea sunt nimic pe lângă măgăria măgăriilor făcută de TVR. Da, TVR, televiziunea națională la care plătim cu toții taxa. Dacă v-ați uitat la gală, știți despre ce vorbesc. Dacă nu, o să vă spun că cei de la TVR au intrerupt transmisia galei în momentul în care Ada Solomon, producătoarea filmului Un pas în urma serafimilor rostea discursul de mulțumire pentru că filmul său a primit premiul pentru cel mai bun film românesc al anului trecut. Și mai deranjant este faptul că întreruperea a survenit în momentul în care doamna Solomon critica sprijinul lipsă al tuturor guvernanților pentru cinematografia românească. Bine, dacă ați fost atenți, TVR a făcut aceeași măgărie și atunci când criticul și istoricul de film Bujor T. Ripeanu își rostea discursul de mulțumire pentru primirea Premiului Special al ediției. Totuși, același TVR a difuzat în întregime discursul cu care a luat-o cu fericire pe câmpii președinta Institutului Cultural Român, care cred că a uitat că se află pe scenă pentru acordarea unui premiu, nu pentru a-și face imagine.
Ca să fiu corect, au mai fost câteva momente pozitive, pe lângă prezentatorul Alex Bogdan, care a încercat să salveze de câte ori a putut din stângăcia invitaților. O să menționez parodia celebrei scene cu căpitanul Burcea din Terminus Paradis și cei câțiva invitați să prezinte premii care nu au părut pierduți pe scenă: Pavel Bartoș, Andrei Aradits, Dana Rogoz sau Victor Rebengiuc. O să închei articolul ăsta cu două speranțe:
- sper că organizaotrii nu vor mai face greșeala să continue parteneriatul cu TVR pentru televizarea galei;
- sper ca dimineață să văd postat pe pagina oficială de facebook sau pe site-ul oficial al Premiilor Gopo discursul Adei Solomon în întregime. Dacă se întâmplă, promit să fac un update la acest articol și să încorporez discursul.