Filmul românesc în 2018 – premiere, debuturi, reveniri
2018 se anunță un an bun pentru filmul românesc. Dacă anul trecut am avut parte de 20 de lungmetraje de ficțiune și trei documentare lansate pe marile ecrane, sperăm ca anul acesta numărul lor să crească, având în vedere că până acum sunt deja anunțate peste 20 de premiere. Anul ăsta avem parte de noi debuturi, ni recorduri, dar și de reveniri mult-așteptate.
News.ro ne prezintă o analiză a filmelor românești care vor fi lansate în 2018 (cele de care se știe până acum, binenteles). Lucrul care sare în ochi este că 8 dintre premierele din 2018 vor firegizate de femei, un semn bun pentru egaliatea între sexe atât de căutată în ultimii ani. La capitolul debut, avem deja primele pelicule regizate de femei. Soldații. Poveste din Ferentari este debutul în lungmetraj al Ivanei Mladenovic și este o adaptare a romanului omonim scris de Adrian Șchiop. Filmul va avea premiera în România pe 2 februarie după ce a făcut furori la Festivalurile de Film de la Toronto și San Sebastian. Adina Pintilie va debuta cu filmul Nu mă atinge-mă în competiția Festivalului de la Berlin, la sfârșitul lunii februarie. Încă nu știm o dată pentru lansarea pe ecranele de la noi.
Alte trei femei regizor for debuta în 2018 pe marile ecrane. Mihaela Popescu a scris și scenariul filmului În Pronunțare, pentru care semnează și regia și care a fost prezentat în premieră anul trecut în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest. Ioana Uricaru semnează de asemenea atât scenariul cât și regia filmului său de debut Lemonade / Luna de Miere, în timp ce Mona Nicoara va debuta cu documentarul Distanța dintre mine și mine.
Un debut foarte așteptat în lungmetraj este Charlestone, în regia lui Andrei Cretulescu, care va avea premiera pe marile ecrane de la noi în primăvară, după un debut în competiția oficială a Festivalului de la Locarno 2017. Alte debuturi din 2018 for fi Un om la locul lui al lui Hadrian Marcu și Primum non nocere, regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, cei care au realizat și scurtmetrajul 4:15 p.m. sfârșitul lumii.
Acum că am trecut de prezentarea debuturilor, ajungem la capitolul reveniri pe marile ecrane și începem cu filmele regizate de femei. Anca Damian va lansa filmul Moon Hotel Kabul care îi are în distribuție pe Florin Piersic Jr și Adrian Titieni. Cristina Iacob, cunoscută pentru cele două filme din serie #Selfie, va aduce pe marile ecrane adaptarea cărții de succes Suge-o Ramona scrisă de Andrei Ciobanu. Ana Lungu, regizoarea filmului Autoportretul unei fete cuminți, lucrează și va lansa probabil anul acesta filmul Un Prinț și jumătate.
Pororoca al lui Constantin Popescu este primul film românesc care ajunge anul acesta pe marile ecrane. Filmul pentru care Bogdan Dumitrache a luat premiul de interpretare la San Sebastian va debuta în acest weekend. Radu Jude va lansa în 2018 filmul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra barbari, povestea unei regizoare de teatru care pregătește un spectacol de tip reenactement. Tudor Giurgiu va lansa în septembrie 2018 filmul Aproprierea / Sin Aliento, cu Belén Cuesta și Ariadna Gil în distribuție. Radu Muntean revine de asemenea cu filmul Alice T, în timp ce Paul Negoescu va lansa Never Let Me Go, revenind după succesul fulminant avut cu Două Lozuri.
Nicolae Constantin Tanase revine cu filmul Cap si Pajura, Catalin Saizescu va lansa filmul Scurtcircuit, Andrei Cohn va lansa filmul 1983 in timp ce Florin Serban revine cu Dragoste: Caine. La capitolul documentare, Corneliu Porumboiu revine cu documentarul Fotbal Infinit, in vreme ce Claudiu Mitcu va lansa Procesul iar Andrei Ujica vine cu un documentar despre The Beatles intitulat Things We Said Today.
Nicolae Constantin Tănase revine cu filmul Cap și Pajură, Cătălin Saizescu va lansa filmul Scurtcircuit, Andrei Cohn va lansa filmul 1983 în timp ce Florin Șerban revine cu Dragoste: Câine. La capitolul documentare, Corneliu Porumboiu revine cu documentarul Fotbal Infinit, în vreme ce Claudiu Mitcu va lansa Procesul iar Andrei Ujica vine cu un documentar despre The Beatles intitulat Things We Said Today.
Dar la urmă am lăsat probabil cea mai așteptată revenire a anului. Stere Gulea ne va aduce, la 30 de ani de la primul film, Moromeții 2, cu Horațiu Mălăele care preia rolul lui Ilie Moromete de la Victor Rebengiuc, secondat de o distribuție de excepție care pare să cuprindă tot ce are de dat mai bun filmul românesc în materie de actori.