Câştigătorii TIFF 2016: Câini a câştigat marele premiu!
Sâmbătă seara a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca Gala de Închidere a celei de-a cincisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în care s-au anunţat câştigătorii premiilor acestei ediţii a festivalului. Am avut 12 filme în competiţia oficială, printre care şi Câini, filmul lui Bogdan Mirică venit direct de la Cannes, unde a concurat la secţiunea Un Certain Regard. Anul acesta am putut vedea 28 de filme româneşti, atât lungmetraje cât şi scurtmetraje, unele în premieră mondială la TIFF.
Ceremonia a debutat cu un discurs al lui Tudor Giurgiu, care a mulţumit echipei care lucrează un an întreg pentru cele 10 zile ale festivalului, de 15 ani încoace. Primul premiu decernat a fost Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie al Tânărului juriu francofon, acordat filmului Mor să-ți spun / Je me tue a le dire, în regia lui Xavier Seron.
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film, a fost acordat de către Kira Taszman şi Matyas Gyozo filmului Neon Bull, o coproducţie Brazilia, Uruguay şi Olanda. La capitolul scurtmetraje Umbre, premiul cel mare în valoare de 500 de euro oferit de Shorts TV a fost câştigat de Saint Frankestein, regia lui Scooter McCrae.
Premiul publicului, oferit de Mastercard, a fost oferit de către Tudor Giurgiu şi Pavel Bartoş filmului Uşa deschisă / LA Puerta Abierta, în regia Marinei Seresesky. Oana Giurgiu a primit de asemenea un premiu, pentru contribuţie culturală.
Ajungem, la secţiunea scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc, unde o menţiune specială o câştigă filmul Mă cheamă Costin, în regia lui Radu Potcoavă. Premiul pentru scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro şi oferit de Jameson a fost adjudecat de O Noapte în Tokiriki, în regia Roxanei Stroe. Juriul a argumentat acordarea premiului: „O muzică și niște versuri perfect alese vorbesc în locul protagoniștilor în această poveste de dragoste jucăușă și amuzantă cu romi. Am fost impresionați în mod special de imaginea foarte creativă, de energia debordantă și umorul cu totul special. După un prim scurtmetraj memorabil, această tânără regizoare promite un debut în lungmetraj pe cai mari.”
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut în valoare de 1000 de euro şi oferit de Raiffeisen Bank, este adjudecat de filmul Discordia al regizorului clujean Ion Indolean. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj , în valoare de 6000 de euro (servicii de post-producţie în această valoare oferite de CineLabs România), a fost câştigat de filmul Ultima Zi al lui Gabriel Achim.
Menţiunea specială a Juriului merge către Monika Mayednova şi Alexander Benev pentru interpretarea lor din filmul Thirst. Premiul pentru Cea mai bună interpretare , în valoare de 1000 euro, i-a fost acordat lui David D’Inego, pentru filmul Un loc la umbră / De l’ombre il y a. Premiul Special al Juriului, oferit de HBO, ajunge la Vrăbii / Sparrows, al lui Runar Runarsson.
Premiul Special pentru Contribuţia Adusă Cinematografiei Mondiale i-a fost acrdat producătorului Iain Smith (Mad Max: Fury Road, The Fountain, 7 Years in Tibet). Carmen Galin primeşte Premiul de Excelenţă, în timp ce Sophia Loren primeşte din mâinile Mădălinei Ghenea Premiul pentru întreaga carieră.
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5000 de euro, a fost primit de Avishai Sivan pentru filmul Tikkun. Un trofeu special acordat la această ediţie a festivalului a fost anunţat de Mihai Chirilov, pentru reacţiile primite de film după proiecţia de anul acesta. Acest premiu îl primeşte Cristi Puiu, pentru proiecţia filmului Sieranevada.
Trofeul Transilvania, în valoare de 15000 de euro şi oferit de Staropramen, a fost acordat anul acesta filmului românesc Câini, în regia lui Bogdan Mirică şi cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Raluca Aprodu şi Gheorghe Visu în rolurile principale. Juriul a spus despre film: „Un film cu un limbaj cinematic aparte, superb interpretat, care construiește o senzație continuă de teamă, în timp ce reușește să fie absurd și amuzant.”
Foto: Facebook