Azi începe Festivalul de Film de la Berlin

Astăzi începe cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, iar România este reprezentată de două filme: Aferim al lui Radu Jude care participă în competiţia oficială (şi se pare că ar avea ceva şanse la Ursul de Aur) şi De ce eu? al lui Tudor Giurgiu, filmul inspirit din cazul tânărului procuror Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani.

aferim berlinale

Aferim, filmul lui Radu Jude, este singurul film românesc ce apare în competiţia oficială a ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. Aşadar România are şansa să câştige din nou Ursul de Aur la doi ani după ce Poziţia Copilului a luat premiul cel mare al ediţiei cu numărul 63 a Berlinalei. Interesant că ambele filme sunt produse de Ada Solomon, care are şansa să refacă succesul pe care l-a avut în urmă cu doi ani tot la Berlin.

„Mă preocupă felul în care trecutul influenţează prezentul în moduri subtile“ – Radu Jude

Filmul îl are în centrul atenţiei pe Costandin, un zapciu interpretat de Teodor Corban care a pornit în 1835 însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) în căutarea unui sclav ţigan (Toma Cuzin) fugit de la curtea boierului său în Ţara Românească. Un alt fapt interesant este că actorul Teodor Corban va concura pentru premiul de interpretare masculină cu nume impresionante ca Christian Bale (Knights of Cups – Terrence Malick) şi James Franco (Queen of the Desert – Werner Herzog). Aferim va fi lansat în cinematografele din România în data de 6 martie.

Lungmetrajul De ce eu? al lui Tudor Giurgiu va avea premiera mondială în 11 februarie în secţiunea Panorama a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul spune povestea tragică a procurorului Cristian Panait, care s-ar fi sinucis în 2002 după ce a fost însărcinat să ancheteze un caz de contrabandă şi corupţie, cu mari implicaţii politice. Filmul îl are în rolul principal pe actorul Emilian Oprea, alături de care îi vom mai putea vedea pe Mihai Constantin, Andreea Vasile, Ionuţ Caras sau Dan Condurache.

“Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos şi deştept şi admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă” – Tudor Giurgiu

Filmul va fi lansat pe marile ecrane din România în 27 februarie, după ce în luna noiembrie, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, Tudor Giurgiu a făcut un tur al marilor oraşe (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara) cu o variantă încă în lucru a filmului, iar dacă e sa ne luăm după reacţiile generate, e un film de neratat.

“Sper ca filmul să împingă lucrurile mai departe şi să se redeschidă dosarul procurorului Panait, pentru că planează multe suspiciuni asupra morţii acestuia” – Emilian Oprea

Sursa foto: Facebook.com

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim