Toni și prietenii săi, un film românesc 100% independent

Toni și prietenii săi, un film 100% independent făcut de Ion și prietenii săi

După ce a avut premiera mondială anul trecut la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, Toni și prietenii săi are premiera națională, cum altfel, dacă nu la TIFF, acasă în Cluj-Napoca. Filmul e al doilea lungmetraj regizat de Ion Indolean, după Discordia, pentru care a luat premiul pentru debut la TIFF în 2016. Noul film al lui Ion Indolean e un film 100% independent, produs de Numa Film și filmat în totalitate în Cluj-Napoca.

Toni are o shaormerie mobilă, cu un angajat plătit la negru, care nu prea merge, iar în timp ce îl urmărim împreună cu echipa de filmare bănuim că face anumite activități ilegale, chiar dacă nu ne dăm seama exact dacă e vorba de cămătărie, muncă de recuperator, de oferirea de servicii sexuale contra-cost, așa cum ar sugera un caiet subtilizat de echipă din apartamentul lui, sau de toate la un loc. Deși poate sfârșitul neașteptat al filmului, pe care nu o să îl divulg, îl poate face pe spectator săîncline înspre una dintre activitățile de mai sus.

Deși avem la prima vedere un film despre realizarea unui documentar și despre evoluția relațiilor și a raporturilor dintre membrii echipei de filmare în timpul producției, asta este doar o scuză pentru a avea un studiu asupra limitelor (sau a lipsei lor) atunci când ne decidem sa intrăm cu bocancul înainte în viață privată a cuiva. Și o putem extrapola la orice încercare de a invada viața privată a unui individ, indiferent că vorbim despre realizarea unui documentar, a unui act jurnalistic sau pur și simplu despre fascinația multora de a privi cumva pe „gaura cheii”, fascinație alimentată în ultimii ani foarte mult de explozia rețelelor sociale.

Toni și prietenii săi este un mockumentary în care o echipă de filmare destul de neexperimentată pornește să facă un documentar despre o vedetă (sau legendă) de cartier, despre care nu știu nimic decât ce au mai auzit de la unii sau alții. Munca de documentare e îngreunată de faptul că, desi toată lumea îl vorbește de frumos pe Toni, nimeni nu are o poză cu el și nici nu îl poate localiza. Când îl cunoaștem in sfarsit pe Toni ne dăm seama din atitudinea lui că este unul din acei „băieți de băieți” din cartier care se descurcă în orice situație, care a fost o perioadă plecat în Italia și apoi a revenit în cartier unde a atins un statut de „vedetă”.

Una peste alta,Toni și prietenii săi e un film pe care vă recomand să îl vedeți atunci când veți avea ocazia (vă mai avea o proiecție la TIFF în 29 iulie), pentru că filmul românesc independent (și nu numai) trebuie sprijinit.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim