Câini, un thriller românesc aproape perfect
Câini, câștigătorul Marelui Trofeu la TIFF 2016
Primul lung-metraj regizat de Bogdan Mirică, scenarist și co-regizor al serialului marca HBO Umbre, a avut premiera românească la Cluj-Napoca, în cadrul ediției cu numărul 15 a TIFF. Câini a ajuns în capitala Ardealului după ce și-a adjudecat premiul Fipresci la secţiunea Un Certain Regard la Cannes, iar aici a făcut ravagii. Cele două proiecții programate au fost Sold Out cu mult înainte de începerea festivalului (abia a reușit subsemnatul să se strecoare la proiecția de la Cinema Florin Piersic). Iar după ce a câștigat și Marele Trofeu la TIFF, proiecția din ultima zi a festivalului rezervată filmului câștigător a ajuns sold-out într-un timp record, forțându-i pe organizatori să mai organizeze o proiecție datorită cererii mari de bilete.
Pe scurt, Roman (Dragoș Bucur) e un tânăr de la oraș care ajunge undeva la granița cu Ucraina pentru a încerca să vândă un teren pe care la moștenit de la bunicul său. Ceea ce nu știa exact este că bunicul lui era un fel de mafiot local, iar cei ce au rămas în urma lui, conduși de Șamir (Vlad Ivanov, care face un rol magnific) nu prea ar vrea ca tranzacția să aibă loc. Pentru că terenul ăla e numai bun pentru dubioseniile pe care le face cu ai lui, nu ni se explică foarte clar despre ce-i vorba. Fiind lângă graniță, ceva trafic, dar nicio informație în plus. Acțiunea nu are ritmul alert la care te-ai aștepta de la un thriller clasic, însă tonul și felul în care este filmat te ține captivat cele aproapoe două ore cât durează filmul.
Primul cadru al filmului, unul lung ce panoramează o mlaștină până în momentul în care la suprafață apare un picior de om, tăiat, încă încălțat cu un bocanc, este un cadru atât de neobinsuit pentru Noul Val al cinematografiei românești încât ai putea crede că ai ajuns din greseală în sală la un western. Iar prima parte din Câini chiar poate fi asemiut cu un western modern, multă lume la ieșirea din sală comparandul cu No Country for Old Men al fraților Coen. Cu toate că Bogdan Mirică ne aduce prin Câini un nou suflu în filmul românesc, cel puțin mie comparația mi se pare cel puțin exagerată, plus că aduce de servicii filmului. Câini stă mult mai bine atunci când îl iei ca un film original, pe cont propriu, fără să te gândești să îl compari cu alte filme, fiind ele westernuri sau filmele sângeroase ale lui Tarantino (cu care oricum nu prea are multe lucruri în comun).
Da, Câini aduce un nou suflu în filmul românesc, dar cu toate astea are și el greșelile sale. Cu toate astea, avem câteva secvențe care rămân cu tine și după vizionare. Scena în care șeful de poliție (Gheorghe Visu) face analiza piciorului tăiat găsit în mlaștină într-un mod atât de rudimentar, la masa din bucătărie, într-un contrast maxim cu toate scenele de gen văzute de noi prin producțiile americane (să nu mai zic de seriile CSI). Apoi avem scena în care Samir îi explică lui Roman cam care e situația în zonă și cum nu ar fi bine să îi calce pe bătături pe urmașii bunicului său.
Punctul forte al filmului lui Bogdan Mirică rămân interpretările lui Vlad Ivanov, care reușește să creeze un personaj care poate fi atât prietenos cât și amenințător în același timp. Iar când lovește, o face cu un sânge rece demn de un sociopat. La fel de mult îți intră sub piele și interpretarea lui Gheorghe Visu, șeful de poliție din zonă, ultimul dintre personajele principale rămas în picioare la sfârșitul filmului, deși probabil nu pentru mult timp.
La capitolul tehnic, Câini folosește un format wide pentru a ne furniza peisajele demne de un western cu acțiunea la începutul secolului 20, iar lipsa muzicii și a altor elemente care să ne distragă atenția adâncesc tensiunea creată. Aceste alegeri probabil vin și din experiența acumulată de Mirică muncind în publicitate, un loc care pare a fi destinat ca un punct de start ideal pentru viitori regziori. Câini este scris și regizat de Bogdan Mirică și îi are în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, pe lângă ei apărând și Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Teodor Corban sau Constantin Cojocaru.
UPDATE: Acum, pentru că ne apropiem de lansarea filmului pe marile ecrane din toată țara, avem și un trailer oficial: