10 evenimente de neratat la 20 de ani de TIFF
Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania se mută de la începutul verii către finalul lunii iulie, însă de data asta cu o ediție mult mai aproapiata de cele de dinainte de pandemie, spre deosebire de ediția de anul trecut. Și pentru că azi începe o ediție aniversară, cea cu numărul 20, mai jos vin către voi cu o listă de filme și evenimente de neratat dacă în următoarele 10 zile se întâmplă să fiți la Cluj (sau în zonă).
Pe lângă cele de mai jos, nu pot să nu recomand scrurtmetrajele din cadrul Zilelor Filmului Românesc, un program care vine cu surprize în fiecare an, dar și Competiția Locală, cea care promovează și premiază de 12 ani cineaști clujeni, oferindu-le șansa de a-și vedea cele mai recente producții pe marele ecran. Și nu în ultimul rând, trebuie să recomand Toni și prietenii lui, un lungmetraj regizat de Ion Indolean și filmat în Cluj, care va fi proiectat în cadrul Zilelor Filmului Românesc.
1. Gala de deschidere – proiecție Dineu cu vecinii de sus
Comedia spaniolă Dineu cu vecinii de sus, regizată de Cesc Gay, deschide cea de-a 20-a ediție TIFF cu o poveste savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Julio și Ana sunt împreună de peste 15 ani, iar monotonia a reușit deja să se instaleze în relația lor. Ce i-ar putea ajuta să depășească această criză? Salva și Laura, un cuplu care i-a întâmpinat cu brațele deschise atunci când s-au mutat în bloc, dar care, fără să știe, a reușit să genereze conflicte și gelozii un etaj mai jos.
Seara de gală va fi deschisă de un show al trupei Amadeus, urmat de performance-ul „A riveder le stelle” al companiei Corona Events. Iar ca o premieră, filmul proiectat în cadrul galei va putea fi vizionat simultan în 20 de localități din țară, precum Florești, Oradea, Toplița sau București. Lista completă aici.
2. Weekend în familie la Cetățuie Open Air
Jocurile și atelierele pentru copii, experimentele educative și o demonstrație BattleLab Robotica vor însufleți atmosfera în primul weekend de festival, pe 24 și 25 iulie, la Cetățuie Open Air, o nouă locație TIFF în aer liber (cu acces prin EC Garden). În timp ce părinții se vor relaxa în zona special amenajată pentru ei, cei mici se vor bucura de un simulator de ski sau își vor petrece timpul în spațiul pentru lectură. Intrarea este liberă.
De asemenea, în fiecare seară, de la 21:45, la Cetățuie Open Air vor fi proiectate filme, inclusiv documentarul Dancer, despre Sergei Polunin, Tina, despre viața Tinei Turner, sau Blană Bombă, despre trupa rock de copii cu același nume, adus în premieră la TIFF. Programul aici.
3. Secțiunea Va urma/ Coming Up Next
Pentru că deja știm cu toții apetitul românilor pentru seriale,incepând de anul acesta, aceștia vor putea descoperi producții noi, perfecte pentru binging, într-un cadru rezervat de obicei filmelor de cinema, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august). Noua secțiune Va urma/ Coming Up Next propune opt seriale și miniserii în premieră în România, două dintre ele difuzate integral, în maratoane. Un episod pilot din noul serial HBO România Ruxx va fi proiectat în avanpremieră, în timp ce seriile din Spania, Cehia, Serbia, Rusia, Franța, Danemarca, Franța și Brazilia au câștigat premii și fani în țările lor, dar sunt puțin cunoscute în România.
4. Weekend la Castel
Sâmbătă, pe 24 iulie, de la ora 21:45, în decorul spectaculos al Castelului Bánffy de la Bonțida, trupa MÚM va acompania live filmul Menschen am Sonntag (People on Sunday, 1930), o capodoperă a cinematografiei germane silențioase. Ca urmare a problemelor ce ţin de deplasarea trupei Asian Dub Foundation din Marea Britanie în România şi retur, acest eveniment inlocuieste evenimentul Ura/La Haine.
Seara de duminică vă propune la Castelului Bánffy de la Bonțida două filme provocatoare de la doi regizori inclasabili. Tilda Swinton este electrizantă în rolul unei actrițe abandonate în The Human Voice, proiectat anul trecut la Veneția. Primul film în engleză al lui Pedro Almodovar este un monolog labirintic inspirat de piesa lui Jean Cocteau. Două actriţe, celebrele Béatrice Dalle şi Charlotte Gainsbourg, stau de vorbă pe platoul de filmare şi spun poveşti cu vrăjitoare. Dar asta nu e tot, Lux Æterna al lui Gasăpoar Noe este şi un eseu acaparator despre respectul pentru convingerile personale, măiestria actorului şi cinema în general.
5. Sergei Polunin – Up, Close and Personal
Starul internațional Sergei Polunin, considerat cel mai talentat dansator al generației sale, vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de–a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Admiratorii săi vor avea ocazia să-l întâlnească joi, 29 iulie, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul unui eveniment cu totul special: Sergei Polunin Up, Close and Personal.
6. Cine-concert: Fargo by Fragments
Peisajele înzăpezite din Fargo, filmul-cult al fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trio-ului francez Fragments. O infuzie de texturi electronice și ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artiștilor francezi îi va însoți pe cinefili într-o călătorie vibrantă prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi și Peter Stromare a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei.
7. Masterclass István Szabó
Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie). Acesta vine la Cluj-Napoca însoțit de Raport Final (Final Report), cea mai nouă producție pe care o semnează. Autorul premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru Mefisto (1981) va fi prezent la proiecția filmului inclus în secțiunea Ziua Maghiară pe 28 iulie, la Cinema Victoria, și va susține un masterclass pe 30 iulie, de la ora 16.00, la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai.
8. Zilele Filmului Romanesc
Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), mai mult ca niciodată fidel misiunii sale de a promova și susține dezvoltarea cinematografiei autohtone. Un număr impresionant de 45 de titluri, dintre care 32 de lungmetraje si 13 scurtmetraje, constituie selecția de filme românești din programul acestui an.
9. Romania Salbatica
România sălbatică este cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din țara noastră. După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și mai bine de 10 ani de preproducție filmul prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Un film pe care trebuie să îl vezi pe ecran mare.
10. New Order
În drama distopică New Order, a mexicanului Michel Franco, premiată cu Leul de Argint la Veneția, protestele violente răstoarnă întregul sistem, destabilizând, în vâltoarea lor, viețile tuturor.
Foto: TIFF