Top 12 cele mai bune comedii romantice
O listă subiectivă cu cele mai bune 12 comedii romantice pe care să le vezi pentru o seară liniștită de Valentine’s Day
Bun, azi e 14 februarie, deci e ziua îndrăgostiților. Așadar urmează o zi plină de iubire, de ieșit în oraș, de schimbat cadouri, depinde fiecare cum alege să sărbătorească această zi. Pentru cei care au ales să sărbătorească acasă, în fața unui film potrivit cu momentul, am ales pentru voi cele mai bune comedii romantice din toate timpurile. Da, știu, e posibil să aveți vre-un film preferat care să nu fie aici în top și e ok. Asta pentru că e un top subiectiv, cu cele mai bune comedii romantice după părerea mea. Și da, știu că s-au făcut nenumărate topuri de felul ăsta, dar ăsta e topul meu și s-ar putea să găsiti câteva titluri pe care nu le-ati văzut în alte topuri. #numazic
Probabil că va așteptați să încep topul cu ultimul loc și să înaintăm spre locul 1, așa cum se face de obicei. Numai că mie mi se pare nenatural să fac asta, așa că o să încep, cum altfel, dacă nu cu primul loc. Așadar, în bătaia tobelor.
- When Harry met Sally
Ei bine, pe primul loc nu o să găsiți nicio surpriză, e același film pe care îl găsești pe primul loc în majoritatea topurilor cu cele mai bune comedii romantice. Și e de așteptat, având în vedere că filmul e “fuckin’ brilliant”. Avem un scenariu perfect scris de Nora Roberts, un regizor care face totul să funcționeze pe ecran ca un ceas elvețian pe numele lui Rob Reiner și o distribuție de zile mari: Meg Ryan, Billy Crystal, Carrie Fisher și Bruno Kirby. Relațiile dintre cele patru personaje și mai ales relația dintre Ryan și Crystal fac acest film să rămână și după 28 de ani cea mai bună comedie romantică. Și asta se explică și când ne gândim câte scene și replici din film au rămas în memoria colectivă și în cultura pop după toți acești ani.
2. Four Weddings and a Funeral
Cum era și normal, pe lângă Meg Ryan era clar că își face apariția în top și Hugh Grant, un alt obișnuit al comediilor romantice. Și chiar pe locul 2. Iar aici Hugh Grant este acel prieten care face ce face, dar rămâne tot singur. Iar de-a lungul a patru nunți și a unei înmormântări, acesta se întâlnește cu personajul lui Andie MacDowell, reușind până la urmă să treacă peste statutul de bărbat mereu single. Dar cea mai importantă lecție învățată din acest film este că întotdeauna trebuie să îți pui alarma să sune.
3. Roman Holiday
Doi dintre cei mai arătoși actori ai epocii de aur a Hollywood-ului, Gregory Peck și Audrey Hepburn, se întâlnesc la Roma în această comedie romantică din 1953. Avem o chimie incredibilă între cei doi protagoniști și o poveste romantică ce pare desprinsă din filme. Și chiar așa și e. Și nu în ultmul rând, după vizionarea filmului îți garantez că intri pe site la Wizz Air să vezi când să îți rezrevi bilete spre Roma.
4. Some Like It Hot
Avem probabil cel mai bun rol făcut de Marilyn Monroe, alături de doi titani ai marelui ecran, Jack Lemmon și Tony Curtis. Ceo doi actori reușesc să între cu ușurință în pielea unor cântărețe de jazz. Dar deja am zis prea multe, mai bine vă las pe voi să descoperiți de ce apare Some Like It Hot în top, pe lângă scenariul superb scris, coloana sonoră și locațiile care parcă au fost construite special pentru film.
5. Amelie
Una din cele mai neconvenționale prezențe din acest top este Amelie, o comedie romantică cu puternice influențe new wave. Un film în care nu îți poți imagina aproape nimic, naratorul fiind pe baricade pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie. Avem o imagine incredibilă, cu filtre care duc la o varietate cromatică, dar și cu încadraturi și mișcări ale camerei specifice cinema-ului post-modernist. Practic, avem o viziune idealizată a vieții contemporane din Paris, mai special din Montmartre.
6. Sleepless in Seattle
Sleepless in Seattle tinde să alunece mai mult înspre dramă decât înspre comedie, însă cu toate astea are destul umor pentru a intra în categoria de comedii romantice. Filmul ne spune povestea unui tată singur care suferă după pierderea soției sale și nu poate dormi. Iar felul în care filmul pune problema sufletului pereche într-o lume modernă îl pune undeva acolo sus în galeria filmelor de gen.
7. Pretty Woman
Ceea ce a făcut Pretty Woman să iasă în evidență în galeria comediilor romantice a fost alegerea protagoniștilor. Avem un om de afaceri care apare în rolul prințului și o prostituată de lux din Hollywood care ia locul prințesei. Chimia dintre Richard Gere și Julia Roberts nu poate fi negată, fiind unul din principalele lucruri care fac filmul să fie extrem de apreciat după atâția ani, iar cele două personaje găsesc în celălalt exact ce are fiecare nevoie.
8. Groundhog Day
Avem în Groundhog Day posibil cea mai bună interpretare a lui Bill Murray, care eu zic că o depășește pe cea din Lost în Translation. Murray reușește în acest film să balanseze foarte bine umorul și emoția, făcându-ne să credem și ridicolul situației în care se află, dar și sentimentele provocate de situația în care se află. Iar Andie MacDowell, la cea de-a doua prezență în acest top, face un rol perfect fără să iasă în evidență, într-un film care pare făcut pe măsura talentului lui Bill Murray.
9. The Princess Bride
Unul din acele filme clasice la care la data apariției nu te-ai fi gândit că vor rezista atât de bine de-a lungul timpului. Din nou un film regizat de Rob Reiner, cu o distribuție foarte bună, care îi include pe Cary Elwes și Mandy Patinkin, o adaptare după romanul omonim al lui William Goldman. Filmul spune povestea fermierului Westley, care trebuie să își salveze iubita, prințesa Buttercup, din brațele prințului rău Humperdinck. O poveste frumoasă, o poveste clasică ce merită văzută, pentru cei ce cred încă în povești cu prinți și prințese.
10. Roxanne
CD, șeful stației de pompieri dintr-un orășel mic, care are un nas la fel de mare ca și sufletul, îl ajută pe tânărul Chris să o cucerească pe Roxanne. CD este de asemenea îndrăgostit de Roxanne, însă nu crede că aceasta va putea vedea vreodată mai departe de nasul lui mare. Astfel că hotărăște să îl ajute pe Chris, care este un bărbat bine însă fără prea multă personalitate, să o cucerească pe Roxanne. Avem o interpretare modernă a clasicii povești Cyrano de Bergerac, un film care oferă umor, oferă sentiment și ne pune o întrebare care ne macină pe toți: ce este mai important, aspectul fizic sau personalitatea.
11. Say Anything…
Foarte puțini regizori/scenariști reușesc să realizeze un film atât de bun la debut, însă Cameron Crowe a adus în față perfect realitatea relațiilor dintre bărbați și femei. Iar distribuirea lui John Cusack în rolul principal pare un act de inspirație divină. Aș fi vrut ca cei doi să colaboreze la mai multe proiecte, însă momentan trebuie să ne bucurăm de rezultatul acestei colaborări. Iar felul în care personajul lui Cusack își declară dragostea prin ridicarea casetofonului deasupra capului a rămas în istorie și a intrat în același timp în cultura pop.
12. Breakfast at Tiffany’s
Audrey Hepburn, și ea la a doua prezență în acest top, reușește să interpreteze și să aducă la viață pe ecran acest personaj egoist, dar în același timp adorabil imaginat de Truman Capote. Este acel tip de femeie la care visează orice bărbat și cu care încearcă orice bărbat să intre în vorbă. Ea este o femeie din înaltă societate a New Yprk-ului, care se asociază doar cu bărbați bogați sau din lumea interlopă, în timp ce el este un scriitor în așteptarea succesului, ce tocmai s-a mutat în aceeași clădire cu ea. Teoretic, nu au nimic în comun, și totuși ceva îi atrage pe cei doi împreună.