OSCAR 2016: Cine este şi cine nu este pe lista nominalizaţilor

Ieri Academia Americană de Film a anunţat la Los Angeles nominalizările pentru premiile Oscar 2016 prin regizorii Ang Lee (câştigător de Oscar în 2014 pentru Life of Pi) şi Guillermo del Toro, dar şi prin actorul John Krasinski. Cele mai nominalzaite filme de anul acesta sunt The Revenant cu 12 nominalizări (inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor – Alejandro Gonzales Innaritu şi cel mai bun actor – Leonardo DiCaprio) şi Mad Max: Fury Road cu 10 nominalziări (inclusiv pentru cel mai bun film).

Având în vedere că înainte de anunţarea nominalizaţilor deja aveam o listă lungă de posibil candidaţi, era clar că unii dintre aceştia vor fi lăsaţi pe dinafară, deşi ar fi meritat să apară pe listă. Totuşi asta nu scuză faptul că 2016 este al doilea an consecutiv în care toţi cei 20 de actori nominalizaţi sunt albi. Asta în condiţiile în care Academia ar fi avut de unde să aleagă şi dau doar câteva exemple: Michael B Jordan pentru Creed, Will Smith pentru Concussion, Idris Elba pentru Beasts of No Nation sau actorii din rolurile principale din Straight Outta Compton. Dar fiţi siguri ca această omisiune va fi adresată de prezentatorul ceremoniei, comedianul Chris Rock.

Anul acesta mulţi dintre cei care ar fi meritat sau cei care erau obişnuiţi ai ceremoniei au fost lăsaţi surprinzător pe dinafară. Astfel îl avem pe Quentin Tarantino, care nu a apărut pe lista nominalizaţilor nici pentru cel mai bun regizor nici pentru cel mai bun scenariu original, cu toate că în ultimii ani a fost nominalizat atât pentru Inglourious Basterds (regie şi scenariu)cât şi pentru Django Unchained (scenariu), pentru acesta din urmă câştigând premiul. Un alt regizor/scenarist care lipseşte de pe lista nominalizaţilor anul acesta este Aaron Sorkin, care în anii trecuţi a fost nominalizat pentru scenariile filmelor The Social Network (a şi câştigat premiul) şi Moneyball.

Tot la capitolul regizori care lipsesc dintre nominalizaţi, mă miră poate cel mai mult lipsa lui Ridley Scott, care tocmai a luat duminică Globul de Aur pentru cel mai bun dilm – comedie pentru The Martian. O altă surpriză la categoria cel mai bun regizor, de data asta una bună, este apariţia lui Lenny Abrahamson pentru Room. Deşi este foarte meritată apariţia între nominalizaţi, era oarecum neaşteptat având în vedere numele mari care sperau la nominalizare.

La capitolul actori avem o listă întreagăde actori care ar fi meritat să apară între nominalizaţi şi care au fost săriţi de către Academie. Am zis deja mai sus de Michael B Jordan (Creed), Will Smith (Concussion) şi de Idris Elba (Beasts of No Nation). Dar mi se pare o mare nedreptate că Charlize Theron nu a luat o nominalizare pentru Mad Max: Fury Road, deşi colegul ei de film Tom Hardy a prins surprinzător o nominalizare pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru The Revenant. O altă interpretare care ar fi meritat din plin cel puţin o nominalizare a fost cea a lui Jacob Tremblay pentru rolul copilului din Room.

O surpriză este nominalizarea primită de Jennifer Lawrence pentru Joy, pentru că sincer aş fi găsit alte interpretări mult mai bune şi mai meritoase de o nominalizare anul acesta. La 25 de ani, Jennifer Lawrence a primit a patra sa nominalizare la Oscar. Alicia Vikander ar fi meritat o nominalizare pentru Ex-Machina, deşi actriţa este pe listă anul acesta pentru The Danish Girl.

Mai jos puteţi vedea ceremonia în care s-au anunţat nominalizările pentru Oscar 2016, iar AICI găsiţi lista completă cu nominalizaţii

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim