Asemănările dintre borgii din Star Trek și pesedeii din viața reală

„You will be asimilated. Resistence is futile”
Sunt convins că mulți dintre voi știu de unde vin cuvintele astea. Indiferent că ați prins Star Trek: The Next Generation la începutul anilor ’90 în prezentarea lui Alexandru Mironov la TVR sau l-ați descoperit recent, o dată cu apariția lui pe Netflix, sigur știți replica de mai sus. Aparține colectivității Borg, cel mai tare adversar întâlnit de echipajul lui Enterprise condus de Picard. Mai greu de înfrânt și decât romulanii și decât cardasienii. Chiar au reușit să îl asimileze și pe Picard pentru o scurtă perioadă.
Întreaga franciză Star Trek este recunoscută pentru talentul de a prezice viitorul și tehnologia viitorului. De fapt, scenariștii Star Trek nu sunt un fel de Mama Omida sau Oracolul din Delphi, ci doar au influențat design-ul și funcționalitatea noilor tehnologii care au apărut de-a lungul timpului. E clar că pe parte ade tehnologie în Star Trek am putut vedea cu mult înainte de apariția oficială tablete, telefoane mobile, wearables și chiar posibilitatea de procesare și înțelegere a limbajului natural de către un computer. Dar un lucru care nu a captat atenția multora este diversitatrea de culturi și de tipuri de societăți cu care echipajul lui Enterprise a venit în contact de-a lungul anilor.
De-a lungul celor șapte sezon din Star Trek: The Next Generation, personal cea mai interesantă și cea mai fără corespondent în realitate societate a fost cea a colectivității Borg. Borgii au apărut în serial după ce în primul sezon nu s-a distanțat un antagonist cu adevărat periculos pentru echipajul navei Enterprise. Klingonienii deveniseră aliatri, romulanii erau destul de absenți, iar ferengii, care trebuiau să devină antagoinistii în noul serial, însă aspectul comic și disperarea după îmbogățire cu orice preț i-au descalificat din această postură. Astfel, noul Star Trek avea nevoie de niște antagoniști adevărați. Aici intră în scenă Borgii.
Borgii sunt o rasă interesantă, indivizii vorbesc rar, iar tot ce spun ei este relatat de o conștiință comună. Poți să vorbești ce vrei cu ei, de cele mai multe ori răspunsul va fi în linii mari, același: „You will be asimilated. Resistence is futile”. Borgii au intrat în cultura pop ca un simbol al oricărui sistem împotriva căruia „rezistența este inutilă” și care își spală cetățenii pe creier să nu gândească și să repete mereu cuvintele „conștiintei comune”. Două trăsături care, dacă ne gândim mai bine, sună destul de cunoscute. Hai să facem o scurtă paralelă între Borgi și ceea ce vedem tot mai des în zilele noastre.
Sunt convins că v-ați bătut în ultima vreme de cei cărora eu am decis să le zic pesedei. Indiferent că ați dat de ei pe net sau chiar între prieteni, cunoștințe sau membrii ai familiei, în ultimii 2 ani aceștia par că au apărut peste tot. Și nu vorbesc doar de susținătorii PSD, că avem oameni de genul în oricare parte a spectrului politic. Dar le-am zis pesedei pentru că susținătorii partidului de la guvernare sunt mai mulți, mult mai mulți, și mai vocali ca restul.
Ce au pesedii în comun cu Borgii? Păi să vedem. Avem două caracteristici comune mari și late. În primul rând, să luăm replicile favorite ale Borgilor. „You will be asimilated. Resistence is futile”. Parcă ăsta e și sloganul pesedeilor. Nu mă interesează ce spui. Nu are rost să reziști, să vii cu contra-argumente. Vei fi asimilat, rezistența e inutilă. Din ce vedem în ultima vreme, este exact ceea ce gândesc liderii PSD. Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră. Și dacă ești împotriva noastră, rezistența e inutilă. Iar a doua carcateristica, cea în care Borgii au o conștiință comună și toți comunică aceleași și aceleași fraze. Păi dacă facem o paralelă, cum stăm cu pesedeii care spun replici auzite seara la Antena 3 ca pe o poezie memorată pentru școală? E ca și cum Antena 3 s-ar fi transformat într-o conștiință comună a pesedeilor. A ce seamănă asta? Exact, seamănă perfect cu Borgii, dar seamănă și mai mult cu o dictatură. Iar Borgii sunt simbolul perfect pentru dictatură.
Nu vreau să reciclez un slogan ultra-folosit de cei de la Protv în trecut (și pe care cred că ar putea să îl refolosească acum, e mai relevant ca oricând), dar ține minte aceste două cuvinte: Gândește liber! Și documentează-te, nu lua de bun orice auzi la TV sau citești pe tot felul de site-uri dubioase. Procedează ca și cum ai fi propriul tău jurnalist și ai scrie un reportaj pentru tine. Încearcă să te documentezi din cel puțin trei surse distincte. Îți garantez că vei vedea lumea altfel.