10 filme de debut ale unor regizori celebri

Pare greu de crezut acum, când le ştim filmele cu care au cucerit lumea, dar şi regizorii cunoscuţi au avut primele filme din carieră, mai mult su mai puţin reuşite, mai aproape sau mai departe de stilul care i-a consacrat, cu un buget mai mare sau mai mic. Dar tot ce au în comun aceşti regizori este că au reuşit prin aceste filme să atragă atenţia asupra lor şi să ajungă să facă alte filme şi sa evolueze până la maeştrii pe care îi ştim acum.

  1. James Cameron – Piranha II: The Spawning (1981)

Înainte de a cunoaşte celebritatea cu regia filmului The Terminator din 1984, James Cameron a regizat acest horror, inspirit de mega-succesul avut de Steven Spielberg cu Jaws. Din păcate, nu a ajuns deloc la acelaşi nivel ca şi clasicul lui Spielberg, deşi Cameron îl descrie ca fiind “cel mai bun film cu piranha zburători făcut vreodată”. Se pare că, chiar dacă Cameron este în continuare creditat ca regizor al filmului, marea majoritate a muncii a fost făcută de producătorul executiv Ovidio G. Assonitis, care a fost foarte nemulţumit de ceea ce a realizat Cameron.

  1. Peter Jackson – Bad Taste (1987)

Primul lung-metraj al lui Peter Jackson, Bad Taste e un film realizat în cursul a 4 ani, în care rolurile le deţin Jackson şi prietenii săi, care în anii ce au urmat a devenit un cult-clasic. Funny-story, unul dintre prieteni lui Jackson care participa la filmări nu a putut să se bărbierească în timpul filmărilor (4 ani!!!), pentru a păstra continuitatea. Dar cea mai mare realizare a filmului a fost steady-cam-ul construit de Jackson pentru aproximativ 15$, prin acre a arătat că nu ai nevoie neapărat de echipamente scumpe pentru a face un film (vom avea un articol despre asta în această săptămână pe site).

  1. Quentin Tarantino – Reservoir Dogs (1992)

Acesta este primul lung-metraj al lui Tarantino şi a fost realizat cu un buget de aproximativ 1,5 milioane $. Stilul pentru care regizorul a devenit celebru se simte din plin încă din acest film, el ştiind de la început ce vrea de la filmele sale. Un mare noroc pentru Tarantino a fost că scenariul său a ajuns pe mâna lui Harvey Keitel iar acesta a fost într-atât de impresionat de film încât a vrut să joace în el şi l-a ajutat pe regizor să îşi realizeze filmul cu un buget mai mult decât satisfăcător pentru un film independent de debut.

  1. Steven Spielberg – Duel (1971)

Deşi a regizat în ani ’60 diferite episoade ale unor seriale TV, iar la 18 ani a făcut pentru doar 500$ un film numit Firelight, debutul sau în regie de lung-metraj este considerat Duel. Acesta a fost transmis ca un film pentru TV în STatele Unite, având iniţial lansare în cinematografe doar în Europa.

  1. Steven Soderbergh – Sex, Lies, and Videotape (1989)

Filmul spune povestea unui bărbat care decide să filmeze femei care îşi povestesc viaţa sexuală şi efectul avut asupra unui cuplu. A câştigat Palmed’Or la Festivalul de la Cannes în 1989 şi a revoluţionat filmele independente la începutul anilor ’90.

  1. Kevin Smith Clerks (1994)

Filmul ne prezintă o zi din viaţa a doi vânzători într-un magazin. Kevin Smith a realizat filmul cu un buget de puţin peste 20.000 $ strânşi din vânzarea colecţiei sale de reviste cu benzi desenate, din bani pe care îi avea puşi deoparte pentru plata facultăţii şi din bani primiţi de la asigurări pentru o maşină pierduă într-o inundaţie. Filmările au durat 21 de zile la magazinul la care Smith lucre în vremea aceea.

  1. Francis Ford Coppola – Dementia 13 (1963)

Acesta e primul film mainstream regizat de Coppola după ce a realizat câteva filme deocheate. Povestea interesantă a realizări filmului, dar şi filmul în întregime pot fi găsite AICI.

  1. Christpher Nolan – Following (1998)

Ca şi alţii de pe această listă, filmul de debut al lui Nolan a beneficiat de un buget extreme de redus, de circa 6000 $, bani aduşi din buzunarul propriu. Filmul urmăreşte prin Londra un scriitor care se hotărăşte să urmarească lume la întâmplare pe stradă, până într-o zi când un bărbat pe care îl urmărea îl înfruntă. Nolan a insistat pe repetiţi multiple, pentru a nu avea nevoie de multe duble şi astfel a încercat să reducă costurile filmului necesar.

  1. Guy Ritchie – Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Patru tipi din Londra sunt îndatoraţi până peste cap la Hatchet Harry, un mafiot local. Când cei patru încearcă să facă rost de banii pe care îi datorează mafiotului furând de la vecinii lor, totul o ia razna. De notat că acesta este filmul de debut pentru un tânăr Jason Statham.

  1. Sam Mendes – American Beauty (1999)

Lester s-a săturat de viaţa sa banală din suburbie, de slujba pe care o urăşte şi de nevasta şi fiica sa, care îl urăsc. El decide să îşi schimbe viaţa şi să se intereseze de prietena fiicei lui. Un film cu un buget de 15 milionae $ care a câştigat 5 premii Oscar din 8 nominalizări, printre care Cel mai bun actor, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun film.

 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim