Violența în filmele lui Quentin Tarantino
Filmele lui Quentin Tarantino sunt genul de filme care ori plac ori nu. Dar sigur nu te fac să rămâi indiferent. Dacă întrebi pe cei cărora nu le plac filmele lui Tarantino care e motivul, un procent însemnat îți vor răspunde că de vină este violența gratuită. Da, e adevărat, filmele lui Tarantino sunt pline de violență. Doar că regizorul este un maestru al punerii în scenă a violenței. Tocmai de aceea ne vom focusa mai departe să vedem cum este pusă în scenă violența în filmele lui Quentin Tarantino.
Acum hai să vedem cât de violente sunt filmele lui Tarantino. Dacă aveți puțină vechime în cititul articolelor mele, vă puteți aminti că vă spuneam în urmă cu vreo doi ani și ceva câți oameni au murit în filmele lui. Bine, la momentul respectiv The Hateful Eight nu era încă ieșit pe piață, așa că nu îl veți găsi în listă, dar dacă vreți am putea face un update al listei. 562 era totalul morților din primele 7 filme ale lui Tarantino. Dacă adăugăm și cele din The Hateful Eight tot nu ajungem la 600. Iar partea cea mai amuzantă este că totalul morților din filmele lui Tarantino nu ajunge nici măcar aproape de top 10 al morților care au loc într-un film. Ironic, nu?
Deci în top 10 cele mai multe morți într-un film, 7 filme au rating PG-13, un fel de Nerecomandat minorilor sub 13 ani, și doar 3 filme sunt interzise sub 18. Cum se poate ca un film nerecomandat sub 13 ani să conțină peste 83.000 de decese în timp ce filmele lui tarantino, care împreună nu au ajuns la 600 de decese, sunt toate interzise sub 18 ani? Ei bine, totul ține de felul în care se omoară pe ecran. O moarte poate fi brutală și șocantă, în timp ce alta poate fi considerată chiar comică sau neimportantă. Totul ține de felul în care este pusă în scenă, de cantitatea de sânge arătat, etc.
Asta încearcă să explice și eseul video de mai jos, realizat de Julian Palmer de la Discarded Image, examinând felul în care Tarantino folosește violența în toate filmele sale:
Deși scenele de violență din filmele lui Tarantino sunt pline de sânge și gloanțe, până la urmă parcă totul este făcut cu un scop, ca pentru un sincronul unui dans. Tarantino, după cum ați văzut în articolul vechi de care vă spuneam mai sus, nu este deloc atras de violența din viața reală. Mai mult, regizorul nu vede nicio legătură între violența din filme și violență din viața reală, după cum puteți vedea din dialogul pe care l-a avut la un canal TV din US: