Marea poveste

Pentru a putea face un film, trebuie ca mai întâi să găseşti un scenariu sau măcar o idee de poveste ideală de transformat în film. Bun, şi unde ai putea găsi un scenariu? Răspunsul poate veni din mai multe direcţii. Ai putea da anunţuri, sunt destule locuri pe net unde ai găsi oameni talentaţi şi doritori să te ajute (eu îţi recomand să cauţi pe forumul Facem Film). Sau ai putea să îţi scrii tu propriul scenariu. Inspiraţie poţi găsi în diferite articole din ziare, reviste, bloguri, etc. Poate poţi obţine drepturi de ecranizare pentru anumite poveşti sau cărţi, dacă ai pus ochii pe vreo poveste spusă în acest fel. Vom avea o serie de articole în care îţi voi explica cum să îţi structurezi elementele scenariului pe care o să îl scrii şi cum să dezvolţi personaje interesante, care să capteze interesul spectatorului. De asemenea, te vom învăţa cum să prezinţi, să pitch-uieşti povestea filmului tău unui potential investitor sau unui producător, astfel încât această poveste să ajungă să se transforme într-un film.

Chiar şi la noi în ţară, cred că nu e greu să găseşti un scenariu. Ceea ce e mai greu e să găseşti un scenariu bun. Dacă vrei să găseşti, sigur vei găsi destui scenarişti talentaţi aflaţi la început de drum, care au un scenario bun sau foarte bun pe care abia aşteaptă să îl vadă transformat în film. Sau dacă ai găsit o povestioară interesantă, sau o carte, le poţi adapta într-un scenariu. Fiind la început de drum şi foarte probabil acesta fiind primul tău film, ar fi bine să găseşti sau să scrii o poveste realistă, să nu alegi poveşti prea ambiţioase. Idealul ar fi să ai cât mai puţine personaje şi locaţii, pentru reducerea costurilor. În cuvintele lui Dov Simens, cuvinte pe care le repetă obsesiv în cursurile sale, dacă eşti la început de drum şi vrei să faci primul tău film, reţeta lui pentru scenariu e următoarea: “Ninety pages, one location”.  Ai reţinut? Nouăzeci de pagini, o singură locaţie. Şi nu-mi spune că nu se poate, pentru căexemple sunt destule. De la Buried, Elevator, Phone booth, până la Hitchcock şi al lui The Rope. Deci se poate, aşa că nu mai ai nicio scuză. Te pui şi tu pe treabă şi împreună Facem Film.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim